Kamu Konfederasyonları Platformu: "İktidar, Yandaş Konfederasyon ile El Ele Vererek, Kendi İstatistik Kurumunun Ölçtüğü Enflasyonun Altında,... - Son Dakika
Güncel

Kamu Konfederasyonları Platformu: "İktidar, Yandaş Konfederasyon ile El Ele Vererek, Kendi İstatistik Kurumunun Ölçtüğü Enflasyonun Altında,...

Kamu Konfederasyonları Platformu, Ankara Ulus Meydanı’nda kamu toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili açıklama yaptı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Işıldak, “Bu masanın ve Hakem Heyeti’nin yapısını kabul etmiyoruz çünkü kamu emekçilerinin tamamını temsil etmiyor. İktidar, yandaş konfederasyon ile el ele vererek, kendi istatistik kurumunun ölçtüğü enflasyonun altında, yoksulluk sınırına dahi ulaşmayan ücretler dayatmaktadır. 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 40 bin TL’ye ulaştığı, büyükşehirlerdeki kira ortalamasının en düşük memur maaşının 3’te 2’si ettiği, temel gıda ürünlerine günlük fiyat artışları yapıldığı, vergi ve harçların her ay artırıldığı günlerden geçmekteyiz” dedi.

22.08.2023 13:37  Güncelleme: 14:21

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Kamu Konfederasyonları Platformu, Osmaniye'de kamu toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili açıklama yaptı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Osmaniye İl Başkanı Adem Yücel, "Bugün iktidarın ülkeyi sürüklediği ekonomik kriz içerisinde kamu emekçilerinin durumu ortadadır. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 40 bin TL'ye kadar yükseldiği, büyükşehirlerdeki kira ücretlerinin en düşük memur maaşının üçte ikisi kadar olduğu, temel gıda ürünlerinin günlük fiyatlarının arttığı, vergi ve harçların her ay arttığı bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Kamu Konfederasyonları Platformu, Osmaniye'de kamu toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili açıklama yaptı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Osmaniye İl Başkanı Adem Yücel, şunları söyledi:

"Bugün iktidarın ülkeyi sürüklediği ekonomik kriz içerisinde kamu emekçilerinin durumu ortadadır. Kamu çalışanlarının önemli taleplerini içeren toplu sözleşme görüşmelerinde ön müzakere süreci tamamlanmış. Hükümetin ikinci teklifi 17 Ağustos'ta utanç oranı şekilde açıklamıştır. Bugün itibarıyla dördüncü toplantıda yeni bir teklif yapılmazsa yani anlaşma sağlanmazsa 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna konfederasyon başvurma anlaşmasına gelecektir.

"BU SEFALET ORANLARINI KABUL ETMİYORUZ"

Buradan yetkili konfederasyona ve hükümete sesleniyoruz. Bugüne kadar 12 yıl içinde altı kez yapılan toplu sözleşmelerde hükümet teknik olarak masaya hep kendi hedeflediği enflasyon rakamlarına dayalı maaş alkışlarını koymuş ve öyle sonuçlanmıştır. Bir kez daha aynı toplumun yaşanacağını görüyoruz ve biliyoruz. Bu nedenle dokuz Konfederasyonu bir araya gelerek bu sefalet oranlarını kabul etmiyoruz. ve kamu emekçilerinin haklarını alana kadar mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz. Bugün hükümetin açıkladığı Merkez Bankası sınırından revize edilen enflasyon hedeflerinin bile altında kalarak kendileriyle çelişmiştir. İktidar masadaki sendikanın varlığından da güç alarak sadece ama sadece yüzde 2'lik bir oylama ile kamu emekçileri adıyla dalga geçmiştir. Bu masanın ve hakem heyetinin yapısını kabul etmiyoruz. Çünkü kamu emekçilerinin tamamını temsil etmiyor.

"DÖRT KİŞİLİK BİR AİLE İÇİN YOKSULLUK SINIRI 40 BİN TL'YE ULAŞTI "

İktidar, yandaş konfederasyonuyla eline gelerek kendi lisans kurumunun ölçtüğü enflasyon altında, yoksulluk sınırını dahi koşmayan ücretler ayırtmaktadır. Dört kişilik bir aile için Yoksulluk Sınırı 40 bin TL'ye ulaştı. Büyükşehirlerdeki kira ortalamalarının en düşük memur maaşının üçte ikisinin olduğu temel gıda ürünlerinin günlük fiyat artışları yapıldığı, vergi ve harçların her ay arttırıldığı günlerden geçmekteyiz. Tüm taraflara kamu konfederasyonları olarak bir kez daha sesleniyoruz. Masada yıllardır vaat edilen 3 bin 600 ek gösterge yoktur. Emeklilik ilişkileri yoktur. Masada kamu emekçisinin ekonomik, sosyal, özlük haklarının adı bile yoktur. Emeğimizi yok sayamazsınız. ve artık yeter diyoruz. Kamu emekçilerinin ve emeklerinin maaş zammı, yandaş sendika ile yapılan mutabakat ve TÜİK'in şaibeli evraksız rakamları oynayacağı değil, emeklerin içindeki bulunduğu, derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alarak yapmak zorundadır.

"TOPLU GÖRÜŞMELER KAPAN KAPILAR ARDINA OLMAMALIDIR"

Bir kez daha taleplerimizi dile getiriyoruz. Toplu görüşmeler kapan kapılar ardına olmamalıdır. Görüşmeler canlı yayın olmalıdır. AKP iktidarı ekonomik krizin yok sayan anlayışından ve TÜİK'in enflasyon hesaplarında kullandığı oranlarla kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmelidir. Kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik ve ek zamlarla çözümlenmesi mümkün değildir. Uluslararası sözleşmelerle evrensel sendikal ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir sözleşme istiyoruz. Sendika özgürlüğünü sınırlayan yüzde iki barajı kalkmalıdır. 2024- 2025 yıllarında yapılması gereken ücret zamlarına temel oluşturacak şekilde tüm kamu çalışanlarının maaşları en az yüzde 15 oranında arttırılmalıdır. 2024 ve 2025 yıllarında yapacak zam oranları bu rakamlar üzerinden de hesaplanmalıdır. Birikimli enflasyonun yüzde 15'i aştığı aydan itibaren enflasyon farkı maaş ve hücrelere aylık olarak yansıtılmalıdır. Kamu çalışanlarının Ocak 2024'ten başlayarak aylık 10 bin lira barınma yardımı verilmelidir. Bu tutar memur maaş sayısı artış oranında olmuyor. Kamu çalışanlarının maaşlarıyla birlikte yapılan tüm ek ödemeler emekli esas alınmalı ve bu çıkarlar emekli aydınlığı da yansıtılmalıdır. Seyyanen artıştan memur emeklisinin yok sayılması, eşitlik ilkesi gereği adaletsizdir. Memurlara yılda bir defa yıllık izne ayırırken, bir maaş torununa yıllık izin ikramiyesi ödemelidir."

Kamu Konfederasyonları Platformu: "İktidar, Yandaş Konfederasyon ile El Ele Vererek, Kendi İstatistik Kurumunun Ölçtüğü Enflasyonun Altında,...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kamu Konfederasyonları Platformu: 'İktidar, Yandaş Konfederasyon ile El Ele Vererek, Kendi İstatistik Kurumunun Ölçtüğü Enflasyonun Altında,... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement