Kayseri'de Çiniden Dev 'Hayat Ağacı' - Son Dakika
Güncel

Kayseri'de Çiniden Dev 'Hayat Ağacı'

Kayseri\'de Çiniden Dev \'Hayat Ağacı\'

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Yolu Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde başlatılan cephe düzenleme çalışmalarında, meydana bakan bir binaya seramikten boyu 16, eni 12 metre olan Selçuklu simgelerinden 'Hayat Ağacı'...

20.08.2013 16:17

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür Yolu Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde başlatılan cephe düzenleme çalışmalarında, meydana bakan bir binaya seramikten boyu 16, eni 12 metre olan Selçuklu simgelerinden 'Hayat Ağacı' yapılıyor.

İnsanlık tarihinin çeşitli dönemlerinde en fazla kullanılan simgesel tema olan 'Hayat Ağacı'nın, Selçuklularda kullanış biçimi, Orta Asya'dakiyle benzerlik taşıyor. Her ikisinde de ağacın dalları göğün katlarını simgeliyor.

Kayseri'deki Selçuklu eserlerinde de görülen 'Hayat Ağacı' dünyaca ünlü İznik çinisi ile yapılan dünyanın en büyük 'Hayat Ağacı' unvanını taşıyor. Türkiye'de ve dünyada başta camiler olmak üzere farklı yapılarda çini ile kaplı yüzeyler var; ancak tek parça en büyük tablo Kayseri'ye yapılacak. 192 metrekarelik 'Hayat Ağacı'nın alanı, çevresindeki çerçeveyle birlikte 196 metrekareyi buluyor ve bir benzeri dünyada bulunmuyor.

Konya ve Sivas ile birlikte Selçuklulara başkentlik yapan üç şehirden biri olan Kayseri, aynı zamanda Konya ile birlikte Selçuklu dönemine ait en fazla tarihi eser bulunan il durumunda. Kayseri'de Seklçuklu döneminden kalma Gevher Nesibe Medresesi, Camii Kebir, Hunat Camii ve Medresesi, Hacı Kılıç Cami, Sultanhanı, Karatay Hanı, Sahabiye Medresesi gibi eserler bulunuyor.

Bu yönleriyle bir Selçuklu kenti olan Kayseri'nin meydanında artık Selçuklu medeniyetin en önemli simgelerinden biri yer alacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri'de Çiniden Dev 'Hayat Ağacı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement