Kılıçdaroğlu: Cenevre Sürecine Aktif Destek Vermek Se'nin Gücünü Ortaya Koyacaktır - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Cenevre Sürecine Aktif Destek Vermek Se'nin Gücünü Ortaya Koyacaktır

Kılıçdaroğlu: Cenevre Sürecine Aktif Destek Vermek Se\'nin Gücünü Ortaya Koyacaktır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kaos ve şiddetin egemen olduğu Suriye'de çatışmanın taraflarıyla konuşmak ve Cenevre sürecine aktif destek vermek Sosyalist Enternasyonal'in (SE) sorun çözme kapasitesini ve gücünü ortaya koyacaktır"...

11.11.2013 14:04

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kaos ve şiddetin egemen olduğu Suriye'de çatışmanın taraflarıyla konuşmak ve Cenevre sürecine aktif destek vermek Sosyalist Enternasyonal'in (SE) sorun çözme kapasitesini ve gücünü ortaya koyacaktır" dedi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul Hilton Otel'de düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısının açılışında konuştu. CHP olarak toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur ve gurur duyduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, son yıllarda dünyanın büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkat çekerek, küreselleşmenin etkisiyle özgürlük ve eşitlik düşüncesinin hızla yayıldığını ve halkların baskıcı rejimleri sarsan taleplerini her ortamda ifade ettiklerini belirtti. Fakat bu büyük dönüşüm bazı bölgelerde çok sancılı ve şiddetli olduğunu, çatışma ve savaşların ilerici taleplerin önüne bir engel olarak çıktığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye bu çatışmaların büyük çoğunluğunun yaşandığı coğrafyanın, Ortadoğu'nun coğrafi olarak kıyısında, siyasi olarak ise tam merkezinde yer almaktadır. Büyük umutlarla karşılanan Arap Baharı süreci bugün kaygı ve olumsuzluklara tanıklık etmektedir. Suriye, Libya, Tunus, Mısır, Yemen ve Irak'taki çatışmalar bölgemizin barış, istikrar ve refahını tehdit etmektedir" dedi.

-"DEMOKRASİ MÜCADELESİ 3 ÖNEMLİ SORUNLA KARŞI KARŞIYA" -

Bölgedeki demokrasi mücadelelerinin üç önemli sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, bunlardan ilkinin "aşırı uçtaki gruplar" olduğunu belirterek, bu grupların halkların eşitlik ve özgürlük için yükselttikleri çığlığın önünü kesme uğraşı içinde olduklarını savundu. Kılıçdaroğlu, demokrasi mücadelesinin önündeki ikinci sorunun ise etnik, dinsel ve mezhepsel fay hatları olduğunu kaydederken, "Bu fay hatları her yerde gerilmekte ve istikrarsızlık yaratmaktadır. Ayrıca kadın erkek eşitsizliği, uluslararası göç hareketi, modern kölelik gibi olgularda siyasi, ekonomik ve toplumsal istikrarı olumsuz etkilemektedir. Bu durum bölgemizde demokrasinin yeşermesini engellemektedir" dedi.

Üçüncü sorunun da dışarıdan askeri müdahale olasılığı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu "Dışarıdan özellikle askeri müdahale ihtimali baskıcı rejimlere meşruiyet sağlayabilir ve radikal grupları cesaretlendirebilir" dedi.

-"ENTERNASYONAL BASKICI GÜÇLERİ ELİNİN TERSİYLE İTMELİ"-

Bölgenin barış, istikrar ve refahına yönelen tehditler ve demokrasi mücadelelerinin önündeki engellerin Sosyalist Enternasyonale büyük görev ve sorumluluklar yüklediğini belirten CHP Lideri, "Enternasyonal baskıcı güçleri ve şiddet yanlısı politikaları elinin tersiyle itmeli, diplomasinin sorun çözücü rolünü kararlılıkla sürdürmelidir. Sosyalist Enternasyonal ilerici güçleri desteklemek için çatışma bölgelerinde ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde aktif bir rol üstlenmeli ve sorunların siyasi ve diplomatik yollardan çözümü için uygun çabalar göstermelidir" dedi.

-SE'YE SURİYE UYARISI-

Bunun için önemli bir fırsat bulunduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu da Suriye'deki savaşı bitirmeye yönelik olan Cenevre iki konferansıdır. Kaos ve şiddetin egemen olduğu Suriye'de çatışmanın taraflarıyla konuşmak ve Cenevre sürecine aktif destek vermek Sosyalist Enternasyonalin sorun çözme kapasitesini ve gücünü ortaya koyacaktır.

Bu bağlamda bir önceki konsey toplantısında kurulması kararlaştırılan Suriye çalışma grubu etkinleştirilmelidir. Aydınlık bir geleceğe yürüyüşümüzde yolumuza ışık tutan ortak ilkelerimiz ve kendi ülkelerimizdeki farklı mücadele deneyimlerimiz Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizleri ilerici, demokratik ve çoğulcu bir anlayışla çözmemiz için yeterli birikimi bize sağlamaktadır."

-"İNSANI ODAĞINA ALMAYAN HİÇBİR POLİTİKA SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR"-

Ekonomi konusuna da değinerek, küresel ekonomik krizin başlangıcından bu yana uzunca bir süre geçmesine rağmen farklı yoğunluklarla halen devam ettiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Piyasaların hiçbir şekilde hata yapmayacağı varsayımı üzerine inşa edilen neo-liberal politikalar tüm dünyada milyonların ciddi bedeller ödemesine neden olmuştur. Küresel ekonomik kriz yüz binlerce insanın işsiz kalmasına, eşitsizlik ve yoksulluğun giderek yayılmasına yol açmıştır. Küresel ekonomik düzen krizleri çözerken insanları değil, finans sektörünü ve büyük şirketleri gözetmekte, bir sonraki krize kadar insanları ezerek yoluna devam etmektedir" diye konuştu.

Sosyalist Enternasyonal'in üreten, ürettiğini hakça paylaşan ve refah içinde yaşayan insanların dünyasını güçlü bir şekilde savunması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "İnsanı odağına almayan hiçbir politika sürdürülebilir değildir. Hiç şüphe yok ki istihdam ve üretimi artırmayı amaçlayan politikalar sürdürülebilir, çevreyle dost bir kalkınma anlayışı, üretilenin hakça bölüşümünü sağlayacak bir yaklaşım, güçlü ve örgütlü bir toplum, hesap verebilir devlet, sosyalist ve sosyal demokrat dünyanın ekonomiye bakışının temel parametreleri olmalıdır. Toplumsal yaşamda yüzyılımızın en büyük keşfi de bu olmalıdır" dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasını Sosyalist Enternasyonal'in kurucusu Willy Brandt'ın bir sözüyle tamamlamak istediğini ifade ederken, "Savaşın yokluğu barış demek değildir. Kalıcı ve adil barış sistemi bütün uluslar için eşit kalkınma fırsatlarıyla mümkündür" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra, Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala ve açılışa gecikmeli olarak katılan Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu'nun da konuşma yaptığı toplantı, CHP'nin ev sahipliğinde iki gün sürecek.

(GO/HM/ÖZK)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Cenevre Sürecine Aktif Destek Vermek Se'nin Gücünü Ortaya Koyacaktır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement