Kırbıs Sorunu - Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Uras - Son Dakika
Güncel

Kırbıs Sorunu - Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Uras

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın açıklamaları Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, "Kıbrıs sorununda inşallah bu sene olumlu bir gelişmeden belki de bir çözümden bahsedebileceğiz" dedi.

31.03.2016 18:46

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın açıklamaları Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, "Kıbrıs sorununda inşallah bu sene olumlu bir gelişmeden belki de bir çözümden bahsedebileceğiz" dedi.

Uras, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda üniversitenin Uluslararası İlişkiler bölümünce düzenlenen "Türk Yunan İlişkilerinde Bölgesel Perspektifler" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türk ve Yunan halklarının yaşayış, kültür ve dil anlamında pek çok noktada benzediklerini ve son zamanlarda insanların yayın saatlerinde misafir dahi kabul etmeyeceği şekle dönen Türk dizilerinin de bu benzerliği daha çok Yunan halkına gösterdiğini söyledi.

Büyükelçi Uras, ilişkileri iyi düzeyde yürüyen Yunanistan'la Türkiye'nin arasında Kıbrıs, Ege ve azınlık sorunları olduğunu da hatırlattı.

Bu sorunlardan çözümünün en ivedi olması gerekenin Kıbrıs sorunu olduğunu ifade eden Uras, "Kıbrıs önemli bir dönüm noktasında, ilişkilerimizin kalıcı bir duruma gelmesi Kıbrıs sorunun çözümünde yatıyor. En doğru başlangıç noktası da burası, tersten baktığınızda Ege meselelerinde Kıbrıs sorunu ortada dururken çözümünü istikralı sürdürmek çok zor, bunun tersi ise iklimi yumuşatacağı için diğerinin çözüm yolunu açacaktır. Herkes 2016'da Kıbrıs'ta bir çözümden bahsediyor. Kıbrıs meselesini yönetim ve yetki paylaşımı, ekonomi, AB ilişkileri, mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler başlıklarına ayırabiliriz. Bunların arasında en zoru mülkiyettir bana sorarsanız. Bunda da iyi ilerlemeler kaydedildi. bu defa biz anavatanlar olarak işin içine girmedik,kendilerine bıraktık. Kıbrıs sorununda inşallah bu sene olumlu bir gelişmeden belki de bir çözümden bahsedebileceğiz. Tabi bu Türkiye'nin AB yolunu da açacaktır, bir çok soruna da çözüm getirecektir. " diye konuştu.

"Yunanistan'da göçmenlerin durumu ve Türkiye'yi göç trafiğinde Yunanistan'ın bir suçlaması var mı?" sorusuna Uras, Yunanistan'ın yerel halk noktasındaki tepkilerin sayılmazsa göçmenlere kucak açtığını ve ırkçılığa prim vermediğini ifade ederek, Yunanistan'ın Türkiye'yi göçle mücadele konusunda daha etkin rol oynayabileceği yönünde eleştirilerinin olduğunu kaydetti.

-Yunanistan'da kriz nasıl biter?

Yunanistan'daki krizin nasıl biteceği yönündeki bir soru üzerine Büyükelçi Uras, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Kurulan belirsiz yapılar ve belirsiz harcamalar var. Üretimdeki düşüklük, geçmişte edinilmiş fazla haklar krize yol açıyor. Yüksek borç nasıl tasfiye olacak buna cevap bulamıyorlar. İnsanları işten çıkarmakla, emekli maaşlarını kesmekle olmuyor. Yunanistan'ın "Game changer" uygulaması gerekiyor. Bu uygulamada bence Yunanistan Türkiye ile ilişkilerde Kıbrıs sorununu çözmek ilişikilere yarar getireceği için buna önem verse bence iyi eder. Ben bunu savunuyorum. Bununla askeri harcamaları düşecek, ben bunun Yunanistan'a sıçrama yaptıracağını düşünüyorum.Öte yandan Troyka'nın reçeteleri var, bunlar uygulandıkça yeni krediler geliyor, ancak bunlar 'taşıma suyla değirmen döndürmekten' başka bir şey değil, tünelde de kısa vadede bir ışık görünmüyor.

Kamu sektörü çok büyük, yatırımlarda bir atalet var, devlet çarkı yürümüyor, bizim 20 sene önce şikayet ettiğimiz bir takım sorunlarla Yunanistan şimdi uğraşıyor. Atina'nın ortasındaki bir vergi dairesi '0 gelir' elde etmiş. Böyle bir şey olamaz, oluyorsa bir tuhaflık vardır. Özelleştirmeyi hızlandırmak lazım, adalet mekanizması tıkanmış durumda. Her alanda ciddi reforma ihtiyaç var. Yapıyorlar ama zaman alacak . Yunanistan'da sendikalar çok güçlü ve hayatı tıkayabiliyor. Bu bir boyutu demokrasi içerisinde bu dönüşümü halletmek çok zor. Güçlü tarafı da arkasında AB var. Yunanistan'ın üretimi AB'nin yüzde 2'si kadar. Yunanistan'ın ataleti AB'yi olumsuz etkilemiyor veya ufak bir kaynakla Yunanistan'ı sürükleyebiliyor. Bu noktada uzun vadede bu durumu aşacaklarını düşünüyorum."

-"Eşek ve Bulamaç adaları"

Eşek ve Bulamaç adalarının hukuki durumu ile ilgili soruya Büyükelçi Uras, bu konuda istikşafi görüşmeler olduğunu ifade ederek, "Her iki ülkede hukuki pozisyonlarını koruyor. Birbirlerimizin pozisyonlarımızı biliyor, ulusal menfaatlerimizi gözetiyoruz. Yakın dönümde bu işin çözülmesi gerektiğini iki tarafta biliyor çözülmesi için uygun atmosfer bekleniyor" diye yanıtladı.

Aşırı sağın Yunanistan'da güçlenmesine yönelik soruyu da Uras, Avrupa'da olduğu gibi Yunanistan'da da sağ partilerin yükseliş trendinde olduğunu ancak Yunanistan'daki farkın yükselmenin bu partileri alternatif bir parti pozisyonuna getirmediği şeklinde olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük de Türkiye - Yunanistan ilişkilerinin tarihi perspektifini anlattı.

Konferans sonunda Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, büyükelçiler Uras ve Yörük'e plaket taktim etti.

Konferansı Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev ve Yunanistan'ın Edirne Konsolosu Paraskevi Charitidu da dinledi.

Kırbıs Sorunu - Türkiye\'nin Atina Büyükelçisi Uras
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırbıs Sorunu - Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Uras - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement