Kırıkkale Kırıkkale Üniversitesi'nde 2. Ulusal Hacı Taşan Bağlama Yarışması - Son Dakika
Güncel

Kırıkkale Kırıkkale Üniversitesi'nde 2. Ulusal Hacı Taşan Bağlama Yarışması

(ÖZEL) Kırıkkale Üniversitesi'nde 2. Ulusal Hacı Taşan bağlama yarışmasıKIRIKKALE Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ve renkli görüntülere sahne olan 2. Ulusal Hacı Taşan Bağlama Yarışması, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.

05.05.2017 12:08

(ÖZEL) Kırıkkale Üniversitesi'nde 2. Ulusal Hacı Taşan bağlama yarışması

KIRIKKALE Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından gerçekleştirilen ve renkli görüntülere sahne olan 2. Ulusal Hacı Taşan Bağlama Yarışması, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Yarışmanın ilk gününde jüri üyeleri karşısında 'Geleneksel Çalma' ve 'Geleneksel Çalma-Söyleme' kategorilerinde yeteneklerini sergileyen 34 yarışmacı arasından dereceye girenler ödüllendirildi.

Üniversite Mavi Salon'da düzenlenen ödül törenine Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Çağlayan ve Prof. Dr. Hakan Kocamış, Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Harun Ulusoy, İl Jandarma Komutanı İsa Çakmak, Emniyet Müdürü Mahmet Çorumlu, jüri üyeleri İTÜ Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Parlak, Boğaziçi ve Haliç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çetin Akdeniz, sanatçı Sinan Ayyıldız, Kırıkkale'nin yerel sanatçılarından Ekrem Çelebi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Hamit Önal, üniversite personeli ve öğrencileri katıldı.

Türkiye'nin dört bir yanından ve farklı yaş gruplarından katılımın olduğu yarışmanın ödül töreninde konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Hamit Önal, "Bizi biz yapan değerlerimizin başında kültürümüz gelir. Kültürümüzün vazgeçilmez unsurlarından birisi de müzik kültürümüzdür. Müzik sadece melodi ve sözden ibaret olamayan din, tarih, sosyoloji, tarih, edebiyat, psikoloji, coğrafya gibi bir çok bilimsel alan ve bir çok konu ile ilişkilidir. Bu açıdan Türk müziği dünyanın en gelişmiş müzik türlerinden birisidir. Bu değerlerin geçmişten günümüze taşınmasında bağlama önemli bir rol üstlenmiştir" dedi.

Prof. Dr. Hakan Kocamış ise üniversitenin üç temel misyonu olduğunu belirtirken, "Bunlardan birincisi nitelikli eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmektir. İkincisi; uluslararası düzeyde tanınır, bilinir, bilime katkı sağlayacak araştırma-geliştirme faaliyetlerini yerine getirmektir. Üçüncü misyon ise özellikle bulunduğu ile, bölgeye, o bölgenin sorunlarına yönelik çözüm önerileri üretip, tanınmasına ve gelişmesine yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. Bizim bugün ikincisini gerçekleştirdiğimiz Hacı Taşan Ulusal Bağlama Yarışması, üniversitemizin bu bağlamdaki etkinliklerinden birisidir. Bölgelerin önemli şahsiyetlerini ve en önemlisi de bu şahsiyetlerin temsil ettiği değerleri bizim yeni nesillere aktarmamız lazım" dedi.

Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz ise Hacı Taşan adına düzenlenen bu etkinliğin Kırıkkale için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Özellikle Türk Halk Müziği, Abdal Kültürü, bu milletin doğal bir yaşantısı, haksızlığa karşı çıkışı, hakka yönelişi, duygularını ifade etmesinin yegane yöntemi olmuş. Bu kültürün öne çıkarılması, Hacı Taşan adı altında yeniden duyurulması için yapılacak her katkı, her çalışma çok önemlidir" diye konuştu.

Daha sonra kategorilerinde dereceye giren yarışmacılar eserlerini yorumladılar. Büyük bir beğeniyle dinlenen yarışmacılara ödülleri takdim edildi. Yarışmada birinci olan 'Geleneksel Çalma Kategorisi'nde Bursa'dan katılarak 'Bugün Ayın Işığı' adlı eserle Orkun Kutay Özdemir'e, Kırşehir'den katılan ve 'Geleneksel Çalma-Söyleme Kategorisi'nde 'Yine Telli Turnam Yarelenmişsin' adlı eseri seslendirip, birinci olan Veli Ertaş'a Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz tarafından ödülleri verildi.

Yarışmaya Aydın'dan katılarak 'Geleneksel Çalma kategorisi'nde 'Kız Gülbeden' adlı eseri yorumlayan Uygar İnam ile Kırşehir'den katılarak 'Geleneksel Çalma-Söyleme Kategorisi'nde 'Küstürdün Gönlümü' adlı eseri yorumlamasıyla ikincilik elde eden Ümit Yaşar Apaydın'a ödülleri Rektör Yardımcısi Prof. Dr. Hakan Kocamış tarafından verildi.

Yarışmaya Bursa'dan katılan ve 'Geleneksel Çalma kategorisinde 'Bad-ı Sabah' adlı eseri yorumlayan Hakan Kılce ile Kırıkkale'den katılarak 'Geleneksel Çalma-Söyleme Kategorisi'nde 'Geleli Gülmedim Ben Bu Cihana' adlı eseri yorumlayıp üçüncü olan Onur Kocaoğlu'na Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Harun Ulusoy tarafından üçüncülük ödülleri verildi.

Kırıkkale Kırıkkale Üniversitesi\'nde 2. Ulusal Hacı Taşan Bağlama Yarışması
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırıkkale Kırıkkale Üniversitesi'nde 2. Ulusal Hacı Taşan Bağlama Yarışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement