Kızıl Avlu'daki Tanrıça Heykeli Ziyarete Açıldı - Son Dakika
Güncel

Kızıl Avlu'daki Tanrıça Heykeli Ziyarete Açıldı

Kızıl Avlu\'daki Tanrıça Heykeli Ziyarete Açıldı

İzmir'in Bergama İlçesi'nde bulunan antik Pergamon'un en büyük yapısı olan Kızıl Avlu'da ayağa kaldırılan 9 metre boyutlarındaki aslan başlı Mısır tanrıçası Sekhmet, ziyarete açıldı.

26.09.2013 17:39

İzmir'in Bergama İlçesi'nde bulunan antik Pergamon'un en büyük yapısı olan Kızıl Avlu'da ayağa kaldırılan 9 metre boyutlarındaki aslan başlı Mısır tanrıçası Sekhmet, ziyarete açıldı.

Şimdiden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başlayan heykelin ziyarete açılması için düzenlenen törene, Almanya Ankara Büyükelçisi Eberdhard Pohl, Almanya İzmir Konsolosu Margit Haberla, Alman Kazı Ensitüsü Başkanı Ferix Pilson Almanya Studıous Başkanı Ruth Hopter Kubsch, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıca, Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz, CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Hamza Öney, Bergama Jandarma Komutanı Yüzbaşı Murat Dinçer, Bergama İlçe Emniyet Müdürü Hüsamettin Ataseven, İzmir İl Kültür ve turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, Bergama Müze Müdürü Vekili Nilgün Ustura ile diğer protokol üyeleri katıldı.

Törende konuşan Alman Kazı Enstitüsü Başkanı Ferix Pilson, "Tanrıça heykelinin açılmasıyla Bergama'ya gelen turist sayısında artışlar olacak. Bunun, Haziran ayında sonuçlanacak olan Bergama'nın Unesco Kültür Mirası adaylığı ile ilgili önemli katkı sağlayacağını umuyorum. Eserin ayağa kaldırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Almanya Ankara Büyükelçisi Eberdhard Pohl de "Türk Alman dostluğu ve arkeolojik kazıların başlama tarihi 1870 yıllarına dayandığına dikkati çekip, "Almanya olarak, gerek Türkiye'de gerekse başka ülkelerde kültürel değerlerin ortaya çıkması için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Alman Studıous Başkanı Ruth Hopter Kubsch de Alman Kazı Enstitüsü'nün yapmış olduğu çalışmayı görünce onlara maddi olarak sponsor olmakla ne kadar doğru bir iş yaptıklarını anladığını vurgulayıp, "Bundan sonraki diğer projelerinde de kendilerine maddi olarak destek olmaya devam edeceğiz'dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Bergama ve yakın çevresini de içine alan çalışmalarının kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almasında temel oluşturacağını vurgulayıp, şunları söyledi:

"Aynı zamanda yerel ustaların yetişmesini ve sanatlarını geliştirmesini de sağlayan çalışmalar Türk - Alman dostluğunun da güzel bir örneğini yansıtmaktadır. Bu çalışmaların Bergama'nın turizm alanında hak ettiği değere kavuşmasında önemli olduğunu belirtip emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından Sekhmet heykeli, Almanya Ankara Büyükelçisi Pohl, Almanya Studıous Başkanı Kubsch, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakanı Yardımcısı Arıca üzerindeki örtüyü çekip, ziyarete açtı.

----- KUTU -----

KIZIL AVLU VE SEKHMET

Kızıl Avlu, tüm Doğu Akdeniz bölgesinin, Roma Dönemi kült yapıları içinde en önemli ve en büyüklerden biridir. İmparator Hadrianus Döneminde M.S. 130 yıllarında inşa edilmiştir. 1930'lu yıllardan beri gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, emsalsiz bir mermer donatımının kalıntıları bulunmuştur. Bunların arasında Mısır üslubunda devasa heykellerin parçaları da bulunmaktaydı. Bu parçalar önceleri çift halinde Karyatid (kadın heykeli biçiminde sütun) ve Atlant (erkek heykeli biçiminde sütun) olarak, büyük bazilikanın iki yan avlusunu çevrelemekteydi. Kızıl Avlu'nun Mısır üslubundaki bu destek heykelleri, Roma İmparatorluğunun doğusundaki en önemli Roma heykelleri olarak sayılabilir. Studiosus Vakfının (Studiosus Foundation) cömert desteğiyle, kapsamlı ve zorlu restorasyon çalışmaları çerçevesinde, çok sayıdaki parçanın içinden bu figürlerden bir tanesinin rekonstrüksiyonu yapılabilmiştir. Aslan başlı Mısır Tanrıçası Sekhmet geçen yıl deneme amaçlı ayağa kaldırılmıştı. Nihayet muazzam baş süsüyle birlikte 8.50 m gibi etkileyici bir yüksekliğe ulaşmıştır. Figür, orijinal parçalarının özenle rekonstrüksiyonu yapıldıktan sonra, tabanı ve duvarları değerli mermerden yapılmış olan özgün yerine konmuştur. Burada kullanılan malzeme Prokonnesos (Marmara Adası) beyaz mermeri, kırmızı damarlı Pavonazzetto ve Afyon siyah gri mermeridir. Duvar kaplama denemeleri, günümüzde özgün kaplamalarından yoksun sadece tuğla yapı olarak görünen Kızıl Avlu'nun bir zamanlar sahip olduğu görkemli ve çokrenkli donanımı üzerine bir fikir vermektedir. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kızıl Avlu'daki Tanrıça Heykeli Ziyarete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement