Kremlin'in Yanı Başında Türk Kütüphanesi - Son Dakika
Güncel

Kremlin'in Yanı Başında Türk Kütüphanesi

Kremlin\'in Yanı Başında Türk Kütüphanesi

Rusya'nın Başkenti Moskova'nın merkezindeki Kremlin Sarayı'nın yanı başında Kitaplığı açıldı.

20.09.2012 10:30  Güncelleme: 11:36

Rusya'nın Başkenti Moskova'nın merkezindeki Kremlin Sarayı'nın yanı başındaki Moskova Devlet Kütüphanesi'ne bağlı Şarkiyat Edebiyatı Merkezi'nde Türk Kitaplığı Bölümü açıldı.

Kitaplığın açılışı için düzenlenen programın ilk konuşmasını yapan Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Yüz yıllardır komşu olan Türkiye ve Rusya bölgenin iki önemli eski ülkesidir. Son yıllarda artan siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerimiz bugün de olumlu anlamda en üst noktaya ulaşmış durumdadır. Ülkemizin kültür, sanat ve edebiyat alanında saygın bir konuma gelmesi ve evrensel kültürün bir parçası olarak yer alması için bakanlığımızca, devletimizce çeşitli projeler yürütüyoruz. Kültürel etkinliklerde bulunuyoruz. Bu bağlamda yürüttüğümüz çalışmaların başında 2004 yılından bu yana yürütmekte olduğumuz her ülkede 'Türkiye Kitaplığı Projesi'dir.

Projenin amacı, Türkiye kültürü hakkında araştırma, inceleme yapmak isteyenlere kaynak sağlamaktır. Bu çerçevede üniversitelerin, araştırma merkezlerinin kütüphanelerde ve Türkoloji bölümlerinde Türkiye kitaplığı bölümünü oluşturmaktır. Son 5 yıl içerisinde 67 ülkede 100'den fazla merkeze 40 binden fazla eser gönderdik. 2004 yılından bu yana 60 ülkeye gönderdiğimiz yazılı kaynak sayısı ise 90 bine ulaştı. Bu proje kapsamında Rusya'da St. Petersburg Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü ve Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi Rus -Türk Araştırma Merkezi'ne de kaynak eser desteğinde bulunduk dedi.

Müsteşar Özaslan, 'Köklü kültürel ve siyasi ilişkilere sahip Rusya ve Türkiye'nin arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesini arzu ediyoruz. Aynı şekilde Rus kültür ve edebiyatının da kültür ve sanatının da Türkiye'de daha fazla tanıtılmasını arzu ediyoruz. Şunu memnuniyetle söylemek isterim ki Türkiye'de ilköğretim çağından itibaren Türk öğrencileri klasik Rus edebiyatını çok iyi öğrenmekte ve bilmektedirler diyerek mart ayı içerisinde Rusya Devlet Kütüphanesi'ne yaptıkları ziyaret sırasında gerçekleştirdikleri toplantıda; Doğu Edebiyatı Bölümü'nde Türk Kitaplığı bölümü oluşturulmasına karar verildiğini söyledi.

Özaslan, eylül ayında Moskova'da düzenlen Moskova Uluslar Arası Kitap Fuarı'nda sergilenen Türk edebiyatının dışa açılması projesi kapsamında sergilenen bin 200'den fazla kaynağı da Rusya'daki çeşitli üniversitelere armağan edeceklerini belirterek, 'Rusya Devlet Kütüphanesi ve İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi arasında kardeş kütüphane olarak ilişkilerin geliştirilmesini arzu ediyoruz dedi.

Rusya Devlet Kütüphanesi Genel Müdürü Viktor Fyodorov da konuşmasında bugünün önemli ve sıradan bir gün olmadığını belirterek, 'Bizim kütüphanede tarihi ama Rus -Türk ilişkilerinin tarihi kadar da eski değil. Türkiye bir Avrupa ülkesi, gerçi hem Rusya hem de Türkiye 2 kıtada yer alıyor. Bu yönden benzerliğimiz var. Ama sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda bizim sıradan olmayan uzun köklü bir ilişkimiz var. Tarihimizdeki sayfalara göz atarken bugünkü dostluğumuzun da kıymetini bilelim. Dolayısıyla burada Türk bölümünün açılması önemli hedeflerin yerine getirilmesine katkı sağlayacak dedi.

Açılışa Rusya Federal Turizm Ajanslığı Rosturizm Başkan Yardımcısı Yevgeni Pisarevski'nin yanı sıra Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Gökhan Turan, Büyükelçilik Kültür ve Turizm Müşaviri Celal Kılıç, Kültür ve Turizm Ataşesi İlker Özkan, Moskova Devlet Üniversitesi Asya - Afrika Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mihail Meyer, Rus Türkologlar ve öğrenciler de katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kremlin'in Yanı Başında Türk Kütüphanesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement