Mali'de düzenlenen bombalı saldırıda 3 barış gücü askeri yaralandı.
Mali'deki BM İstikrar Misyonu'ndan (MINUSMA) yapılan yazılı açıklamada, ülkenin kuzeyinde bir bombanın istikrar misyonuna ait bir konvoyun Teherdge'yi Timbuktu bölgesine bağlayan yoldan geçtiği sırada uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 3 askerin yaralandığını bildirdi.
MINUSMA, saldırıyı düzenleyenlerin kimliği hakkında henüz bilgi edinemediklerini belirtti.
Saldırıyı kınayan MINUSMA, bunun ülkenin kuzeyinde başlattığı operasyonları olumsuz etkilemek amacıyla düzenlendiğini öne sürdü.
Batı Afrika ülkesi Mali, 2012'den bu yana, hükümet yanlısı ve ayrılıkçı grupların çatışmalarına sahne oluyor -
Fransa'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra sosyalist yapıya sahip Mali, hükümetin kuzeydeki Tuareg halkının dışlanmışlık hissinden kaynaklanan sorunlarını çözmeyi başaramaması ve güneydekilere baskıcı politikalar izlemesi üzerine krize sürüklendi.
Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure, krizi yönetmede etkisiz kaldığı gerekçesiyle 22 Mart 2012'de, devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle devrildi. Darbeden sonra merkezi yönetimdeki otorite boşluğundan yararlanan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyindeki bölgeleri kontrol etmek için mücadeleye başladı.
Azavad, Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin özerkliğini talep eden hükümet karşıtı gruplar ile ülkenin bütünlüğünü savunan hükümet yanlıları arasındaki çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.
Çatışmaların yoğunlaşması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım talep etti. Bazı Afrikalı ülkelerin de katılımıyla Fransa'nın Mali'nin kuzeyinde başlattığı askeri operasyonlar bazı grupların geri çekilmesini sağlasa da bölgedeki güvensizlik ortamı devam etti.
Fransa ve Cezayir, tarafları barış görüşmelerine çağırdı. Krize son vermek amacıyla Cezayir'in ara buluculuğunda yürütülen görüşmelerden sonra bu ay ortasında hükümet ile Mali'nin kuzey bölgesinde yaşayan Araplarla Tuaregleri temsil eden ve daha önce uzlaşıyı reddeden Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi, Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi ve Azavad Arap Hareketi 1 arasında barış anlaşması imzalandı.
Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA), 15 Mayıs'ta barış anlaşmasını parafe etti ancak talepleri yerine getirilinceye kadar anlaşmaya imza atmayacağını açıkladı.
Ancak CMA, geçen hafta hükümetle barış müzakerelerine tekrar başlamayı kabul ettiklerini belirtti.
Ülkede en etkili 12 grup şöyle:
Hükümet karşıtı gruplar -
Ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA), ülkenin kuzeyindeki Azavad, Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin özerkliğini talep eden 5 hareketten oluşuyor.
1- Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), 2012'de kurulan grup. Kidal, Gao ve Timbuktu'nun kontrolünü ele geçirdi ancak elindeki toprakların çoğunu gitgide kaybetmesi başka grupların ilerlemesini sağladı.
2- Azavad Arap Hareketi 1, 2012 sonunda etkin olmaya başladı. Grup MNLA'ya yakınlığıyla biliniyor.
3 - Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi (HCUA) mayıs 2013'te kuruldu. Grup, Tuareglerden oluşuyor.
4- Azavad Halkı Koalisyonu (CPA), 2014'ün mayıs ortasında kuruldu.
5- Hareketler Koordinasyonu ve Yurtsever Direniş Cepheleri 2 (CMFPR 2), CMFPR 1'den ayrıldı ve 2012 ilkbaharında 1990'lardaki eski grupların temelinde kuruldu. CMFPR, 2013'te CMA'ya katıldı.
- Hükümet yanlısı gruplar -
Hükümet yanlısı gruplar, CMA'ya karşı orduya destek veriyor ve ülke bütünlüğünü savunuyor. Bu gruplar, özellikle Gao ve kuzeydeki bölgelerde etkili.
6- Hareketler Koordinasyonu ve Yurtever Direniş Cepheleri 1 (CMFPR1), CMFPR 2'nin CMA'ya katılmasına karşı çıkarak hükümetin yanında yer alıyor.
7- Azavad Arap Hareketi 2 (MAA2), Arap toplumunun çıkarlarını savunan MAA'daki fikir ayrılığından sonra 2014'te kuruldu. MAA'nın birçok üyesinin silahlı gruplarla ve Batı Afrika Birlik ve Cihat Hareketi (MUJAO) ile bağlantılı olduğu öne sürülüyor.
8- Tuareg ve Müttefikleri Öz Savunma Grubu (GATIA), mayıs 2014'teki savaş sırasında kuruldu. Grup, muhalif bazı Tuareg liderleri tarafından "etnik milis" olarak adlandırılıyor.
9- Azavad Selamet Halk Hareketi (MPSA), ağustos 2014'te kuruldu. MAA'ya bağlı grubun yetkilileri Mali bayrağını tanıyor ve silahlı kabile değil siyasi özellik taşıyan bir grup olduklarını savunuyor.
Radikal gruplar -
10- Ensareddin, çoğunluğu Tuareglerden oluşuyor. Ocak 2012'de kurulan grup, Fransız ve BM güçlerini hedef alıyor. Kuzeyde pusu kurmak ve yollara mayın döşemekten sorumlu tutuluyor.
11- Mağrib El Kaidesi (AQMI), kuzeybatıdaki Timbuktu kentinde çok sayıda kaçırma ve cinayetten sorumlu tutulan grup Cezayir, Moritanya ve Batı Sahra'da da etkili.
12- Batı Afrika Birlik ve Cihat Hareketi (MUJAO), 2012'de kuruldu. Mali ve Nijer sınırı ile Gao ve Kidal kentleri arasındaki Tilemsi bölgesinde etkili olan grup uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlanıyor.
Ülkede, bu 12 grubun dışında çok etkili olmayan bazı küçük gruplar da bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Mali'de Saldırı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?