TBMM Genel Kurulu'nda, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile ilgili Yüce Divan oylama sonucu kulislerde hareketlilik yarattı.
Genel Kurul'da muhalefetin Yüce Divan'a sevk yönündeki önergenin kabul edilmemesinin ardından söz alan CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri yurtdışında bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yerine, vekaleten oy kullanacağı açıklanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin değil, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun oy kullanmasına itiraz etti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural konuyla ilgili tartışma sürerken Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın sonucu açıklamasının yanlış olduğunu belirterek, iptal edilmesini istedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Çelik'in yerine vekalet verilen Bakan'ın değil, başka bir Bakan'ın oy kullandığını belirterek, geçersiz sayılması gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, itirazlar sonuçlanmadan oylama sonucunun açıklanmasının da doğru olmadığını kaydetti.
Yüce Divan'a sevk önergelerinin kabul edilebilmesi için 276 oyun gerektiğini hatırlatan Hamzaçebi, "AKP Grubu'na mensup olan bir kısım milletvekillerinin Yüce Divan'a sevk yönünde oy kullandıkları ya da içlerine sinmediği gerekçesiyle oylamaya katılmadıkları ortaya çıkmaktadır. Rapor Genel Kurul tarafından kabul edilmemiştir, irade bu yöndedir" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, oylanan önergenin Genel Kurulca reddedildiğini belirtti. Aydın, genel vekaletnameye bağlı olarak bir Bakan'ın en fazla bir Bakan için vekaletle oy kullandığını ifade ederek, yurtdışında olan bir Bakan yerine, başka bir Bakan'ın oy kullandığını kaydetti.
Başkanvekili Bahçekapılı, oylananın Komisyon Raporu değil, önerge olduğununa dikkati çekerek, "Katip üyeler oyları saydı; imzalarıyla oy pusulaları adet olarak örtüştü, bunu beyan ettiler. Mükerrer oy olsa, zaten ortaya çıkardı ve bu örtüşme sağlanamazdı. Bakanların ancak bir diğer Bakan için oy kullanacağı herkesin malumu. Her yasama yılı başında alınan genel vekaletname de bu yöndedir. Oy pusuları ise imzalar arasında örtüşme vardır, mükerrer oy yoktur" diye konuştu.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Gizli oylamada Genel Kurul'da olmayan bir Bakan yerine yetkisi olmamasına rağmen vekaleten bir başka bakan yerine oy kullanılmasını kabul edilemez buluyoruz. Hem tutumunuzu eleştiriyoruz hem de Bakan, millet iradesin temsil eden Genel Kurul'dan özür dilemeli. Açıklamanızı yetersiz görüyoruz. Bakan'ın kullandığı oyun iptal edildikten sonra sonuçların değerlendirilip Genel Kurul'a açıklanması gerekiyor. Zaten Soruşturma Komisyonun çalışma şekli ve yöntemi, konunun Genel Kurul'da ele alınışı kamuoyunun vicdanını rahatlatmayacak şekilde cereyan etti. Eski Bakanların Yüce Divan'a gitmemesi için gerekli 276 ortaya çıkmamıştır. Bizce Komisyon Raporu, geçerliliğini yitirmiştir" ifadelerini kullandı.
Muhalefetin itirazlarını sürdürmesi üzerine Bahçekapılı, konuyla ilgili yeterli açıklamayı yaptığını belirterek, görüşmelere devam edeceğini söyledi.
Genel Kurul'da daha sonra eski İçişleri Bakanı Güler hakkında muhalefetin Yüce Divan'a sevk yönünde verdiği önergeler okunarak, gizli oylamaya geçildi.
-AK Parti'de fire
Oylama sonucu kulislerde de hareketlilik yarattı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve başka bazı muhalefet milletvekilleri, AK Parti içinde 40 fire olduğunu, buna mazeretli olan milletvekillerinin dahil olmadığını savundu.
Muhalefet ve bağımsız 8 milletvekilinin de oylamaya katılmadığı ifade edildi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, gazetecilerin "fire 38 mi?" sorusuna, "öyle görünüyor" karşılığını verdi. - TBMM
Son Dakika › Güncel › Meclis'te Yüce Divan Oylaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?