Mehmetçiğin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi Başladı - Son Dakika
Güncel

Mehmetçiğin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi Başladı

Mehmetçiğin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi Başladı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, "Hepimizin kız çocuğu var, öpmeye doyamadığımız, bakmaya kıyamadığımız."

21.11.2012 13:30

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, "Hepimizin kız çocuğu var, öpmeye doyamadığımız, bakmaya kıyamadığımız. Bir gün o güzel suratlarının ağlayarak, dövülmüş olarak size gelmesini istemiyorsanız lütfen siz de şiddet mağduru bir kadına devlet olarak elinizi uzatın. Çünkü size gelen kadınlar da birinin kızı, birinin kuzusu" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluğun Rolü ve Önemi" temel eğitiminin ilk dersi Jandarma Okullar Komutanlığı'nda düzenlendi.

Konferanstaki konuşmasında, Türkiye'nin ilk kadın kaymakamı olduğunu hatırlan Gevrek, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını anlattı.

Bu kapsamda, yasal düzenlemeleri de paylaşan Gevrek, kadına yönelik şiddeti en yaygın insan hakkı ihlali olarak nitelendirdi.

Gevrek, "Kadına yönelik şiddet bir iç güvenlik sorunu olarak İçişleri Bakanlığı'nın, bir halk sağlığı problemi olarak Sağlık Bakanlığı'nın, bir insan eğitim problemi olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve tabii ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın gündeminde yer alacaktır" dedi.

Kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu belirten Özlem Bozkurt Gevrek, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve kanunun getirdikleri hakkında bilgi verdi. Kanunla kolluk kuvvetlerine sağlanan imkanlara dikkati çeken Gevrek, koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kanunla kolluk kuvvetlerine acil durumlara ilişkin yetki verildiğini dile getiren Gevrek, teknik araç ve yöntemlerle takibe de hukuk sisteminde ilk defa yer verildiğini söyledi.

Salondaki subay ve astsubaylara seslenen Gevrek, şunları söyledi:

"Lütfen bu akşam eve gittiğinizde kız çocuklarınızın yüzüne şöyle bir bakın. Hepimizin kız çocuğu var, öpmeye doyamadığımız, bakmaya kıyamadığımız. Bir gün o güzel suratlarının ağlayarak, dövülmüş olarak size gelmesini istemiyorsanız lütfen siz de şiddet mağduru bir kadına devlet olarak elinizi uzatın. Çünkü size gelen kadınlar da birinin kızı, birinin kuzusu."

-Dekan Nuhoğlu-

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu da kadına yönelik şiddette kolluğun yetki ve ödevleri konulu sunumunda, şiddet varsa devletin o aileye müdahale etme hakkının olduğunu ifade etti.

Nuhoğlu, şiddetle mücadelenin aileyi dağıtmakla sonuçlanmayacağını, içeriğinde şiddet olan ailenin tam olarak aile olamayacağını söyledi.

Şiddetin fiziksel ve psikolojik birçok soruna neden olacağına dikkati çeken Nuhoğlu, şiddet uygulama riskinin olduğu durumlarda kanunun uygulanabileceğini belirtti.

Ayşe Nuhoğlu, fiziksel ve cinsel şiddette şikayete gerek olmadan harekete geçilebileceğini vurguladı.

- Tuğgeneral Alpar-

Jandarma Genel Plan ve Prensipler Başkanı Tuğgeneral Güray Alpar, şiddetin sağlıklı toplum oluşmasının önündeki en önemli engellerden biri olduğunu savundu.

Genellikle özgüven eksikliği yaşayanlar, aşağılık duygusuna sahip olanlar ile saygınlık yaratacak, duygu ve yöntemler bulamayanların korku ve öfkelerini şiddete döktüğüne işaret eden Alpar, şiddetin bir kişilik bozukluğu olduğunu ifade etti.

Alpar, Dünya Ekonomik Formu raporuna göre, kadına yönelik şiddet konusunda Türkiye'nin 135 ülke arasında 72. sırada yer aldığını, Türkiye'nin bu sıralamada gelişmemiş bazı Afrika ülkelerinin bile gerisinde bulunduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddetin en yaygın şiddet türlerinden olduğunu anlatan Alpar, gelişmiş ülkelerin üçte ikisinde bile kadının şiddete maruz bırakıldığını dile getirdi.

Alpar, tedbir alınmaması halinde kadına yönelik şiddetin 2020'de daha da yaygınlaşacağının öngörüldüğüne dikkati çekti.

Türkiye'de, bin 500 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, araştırmaya katılanların yüzde 45'inin, "Şiddet görmeniz halinde ne yaparsınız" sorusuna,

"Bir şey yapmam, katlanırım" yanıtını verdiğini aktaran Alpar, şiddet mağduru kadınların güvenlik güçlerine başvurmakta yaşadığı çekingenliğin güven duygusuyla aşılması gerektiğini kaydetti.

Jandarma Genel Plan ve Prensipler Başkanı Tuğgeneral Alpar, kadının korunmasının anayasal bir hak olduğunu, Türkiye'nin bu konuda uluslararası sözleşmelerin tarafı olmasının yanı sıra yasal altyapısının da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Konferansta ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Songül Yakut, kadına yönelik şiddetle mücadele uygulamalarında jandarma, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Tutarel Kışlak şiddet mağdurlarına kolluğun yaklaşımı, davranış ve diyalog yöntemleri, Yargıtay Tetkik Hakimi Hüseyin Günay da kadına yönelik şiddetle mücadelede yargısal uygulamalar konularında sunum yaptı.

Muhabir: Sarp Özer-Ferhat Demircan

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mehmetçiğin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eğitimi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement