Mercedes Benz, Kars'taki Tarihi 'Alman Evi'ni Evi Restore Ettirdi - Son Dakika
Güncel

Mercedes Benz, Kars'taki Tarihi 'Alman Evi'ni Evi Restore Ettirdi

Mercedes Benz, Kars\'taki Tarihi \'Alman Evi\'ni Evi Restore Ettirdi

Almanlar Kendileri İçin Önemli Olan Kars'taki Mehmet Tekel'e Ait Tarihi Bir Evi Restore Ettirdi.

09.12.2010 23:52

Almanlar kendileri için önemli olan Kars'taki Mehmet Tekel'e ait tarihi bir evi restore ettirdi. Restorasyon çalışmalarının ilki olan dış cephe ve çatısının tamamlanması üzerine Kars'a gelen Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, çok mutlu olduklarını söyledi.

Kars'taki tarihi evi yıkılmaktan kurtarmak için Almanya Büyükelçiliği'nin çağrısıyla harekete geçen Türkiye'deki Mercedes Benz ve Bosh firmaları tek katlı müstakil binayı dıştan restore ettirdi. Çalışmaların tamamlanması ardından bugün uçakla Kars'a gelen Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, tarihi evi ziyaret ederek içerisinde oturan evin sahibi Mehmet Tekel ve ailesi ile görüştü. Restorasyon çalışmasında katkıda bulunan firma adlarının bulunduğu tabelanın açılışını yapan Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz, yakın zamanda evin içinde de çalışma yapacaklarını söyledi. Büyükelçi Cuntz, "Bu evin tarihi Kars tarihiyle yakın ilişki içerisindedir. Bu tarih yaklaşık 200 yıl önce Alman Würtemberg bölgesinde başlamıştır. Bu evi yapan Alman Pfeiffer, dini liderdir. Ev, okul hem de Alman köyü ibadethanesiydi. Oturma odasına altın harflerle İncil'den mısralar yazdırmış ve huzur veren kara ormanların resmini çizdirmişti. 1914 yılında 1'inci Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar Almanlar, Petrowka'da huzur içerisinde yaşamıştır. Rusya onları yine kendi bölgelerine göç etmeğe zorlamıştır. Aynı yılda Şükrü Tekel bu binayı devralmıştır. Evin üçüncü nesli olan Mehmet Tekel, bu tarihi binaya sahip çıkmıştır. Kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

'Alman evi' olarak bilinen tarihi binada eşi ve 2 kızıyla birlikte oturan Mehmet Tekel, kültür varlıklarının herkesin ortak malı olduğunu, bunları dil, din, ırk farkı gözetmeksizin yaşatmanın herkesin görevi olduğunu anlatırken, "Bu anlayış içerisinde atalarımdan bana kalan bu binayı kendi imkanlarımla muhafaza ettim. Yoksa bu yıl yıkıp yeni bina yapacaktım" diye konuştu.

Konuşmaların ardından restorasyon çalışmasının yapıldığı eve Almanya'nın Erzurum Farhi Konsolusu Yılmaz Kuşkay ile birlikte giren Büyükelçi Dr. Eckart Cuntz, ev sahiplerinin ikram ettiği çay ve pastayı yedi. Ziyaret ardından Büyükelçi Cuntz, ev sahipleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Cuntz ve Kuşkay son olarak merkeze bağlı Karacaören Köyü'nde oturan Alman asıllı Türk vatandaşı olan Albuk ailesini ziyaret etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mercedes Benz, Kars'taki Tarihi 'Alman Evi'ni Evi Restore Ettirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement