Mısır'daki Katliama Türkiye'den Tepki Gösterileri Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki Katliama Türkiye'den Tepki Gösterileri Yapıldı

Mısır\'daki Katliama Türkiye\'den Tepki Gösterileri Yapıldı

Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin, darbe karşıtı göstericilere yönelik gerçekleştirdiği katliam yurt genelinde protesto edildi.

16.08.2013 18:20  Güncelleme: 20:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da darbe yönetiminin, Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki demokrasi yanlılarına yönelik gerçekleştirdiği katliam, tüm yurtta düzenlenen gösterilerle protesto edildi, katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

İstanbul, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte Cuma namazı sonrası bir araya gelen vatandaşlar, "Üzülme, gevşeme, Allah bizimle", "Kahrolsun işbirlikçi zalimler", "İhvan'a selam, direnişe devam", "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın ortaklarıdır", "Müslüman zulme boyun eğmez", "Katledilen İhvan değil, insanlıktır", "İslami hareket engellenemez" sloganlarla darbecilerin yaptığı katliama tepkilerini dile getirdi.

İstanbul

İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle sosyal medyada örgütlenen kişiler, Saraçhane Parkı'nda bir araya geldi.

Mısırlı araştırmacı-yazar Ahmed Yusuf, burada yaptığı konuşmada, Mısır'daki katliamı kınayarak, Mısır halkının katliama direnmeye devam ettiğini ve yarın milyonların tekrar meydanlara dökülerek mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

RASD Haber Ajansı Genel Müdürü Amr Farrag da Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderlerini darbeye destek verdikleri gerekçesiyle kınadı.

Protesto gösterisinde aralarında İhvan-ı Müslimin Gençlik Kolları liderlerinden Abdurrahman Shousha'nın da bulunduğu 4 kişi, gruptakilerle Arapça marş söyledi.

Sık sık tekbir getiren gruptakiler, "Üzülme, gevşeme, Allah bizimle", "Kahrolsun işbirlikçi zalimler", "İhvan'a selam direnişe devam" sloganları attı.  Gruptakiler, "İhvan'a selam, direnişe devam", "Diren, diril, özgürleş" şeklinde dövizler, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını ve Mısır bayrakları taşıdı.

Parktaki bir ağaca asılan "Amerika demokraSİSİ" yazılı pankart da dikkati çekti. El Cezire televizyonu da protestonun bir bölümünü canlı  yayınladı.

Eyüp Sultan Camisi

Eyüp Sultan Camisi'nde bir araya gelen vatandaşlar, gıyabi cenaze namazı kılarak, Mısır'daki katliamı protesto etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Anadolu Eğitim ve Dayanışma Gönüllüler Platformu'nun çağrısı üzerine öğle saatlerinde Eyüp Sultan Camisi ve avlusunu dolduran vatandaşlar, burada cuma namazı kıldı.

Vatandaşlar, daha sonra Mısır'da ve Suriye'de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Ellerinde, "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar", "Suriye'de Mısır'da direnişe bin selam", "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın ortaklarıdır", "Müslüman zulme boyun eğmez", "Katledilen İhvan değil, insanlıktır", "İslami hareket engellenemez" pankartları taşıyan vatandaşlar, "Yaşasın küresel intifada", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Katil Sisi, yanındayız Mursi" sloganları attı.

Caminin avlusundaki katılımcılara seslenen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatül Adevviye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti"nin ne anlama geldiğini anlattı.

Selamın, İslam dünyasının yeni "zafer işareti" olmaya aday olduğunu belirten Dilipak, Adeviyye'den Eyüp Sultan'a gönderilen selama, icabet edeceklerini söyledi.

Katılımcılara, 21.00'de Saraçhane Parkı'nda buluşma çağrısı yapıldı.

-Fatih Camisi

Fatih Camisi avlusunda toplanan bir grup, Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Fatih Camisi avlusunda öğle saatlerinde toplanan vatandaşlar, burada önce cuma namazı, ardından Mısır'da şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de saf tuttu.

Gruptakiler "Ne darbe, ne demokrasi biz ümmetten ve hilafetten yanayız", "Kahrolsun Sisi, kahrolsun demokrasi, geliyor hilafetin sesi" yazılı pankartlar ile "Demokrasi demokrasi dediniz, ümmetin kanını emdiniz", "Demokrasinin döktüğü kanların hesabı sorulacak", "Demokrasi eşittir küfür sistemi" yazılı dövizler açarak Büyük Kahraman Caddesi'nden Saraçhane Parkı'na yürüdü.

Katılımcılar, burada yaptıkları duanın ardından tekbir getirerek dağıldı

Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu

Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi bir grup avukat, Bebek'teki Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde bir araya geldi.

"Mısır'da darbeciler insanlık suçu işliyor" yazılı pankart açan grup adına konuşan birliğin genel sekreteri Necati Ceylan, Mısır'da darbeye karşı barışçıl gösteri yapan insanların üzerine ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ceylan'ın konuşmasının ardından, açılan pankart, Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun duvarına bırakıldı.

Bu arada, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üyeleri de Mısır'daki katliamı lanetlediklerini belirten basın açıklaması yaparak, açtıkları pankartı konsolosluğun duvarına astı.

-İzmir-

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK) önderliğinde 20'ye yakın sivil toplum kuruluşu üyeleri, cuma namazının ardından Konak Meydanı'ndaki Yalı Camisi'nde toplanarak, Mısır'daki katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazının ardından Mursi'nin fotoğraflarını ve darbe karşıtı çeşitli pankartlar açan grup, darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto eden sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Halit Çelik, Mısır'daki darbecilerin, demokratik tepkilerini gösteren darbe karşıtlarına kasıtlı silahlı saldırı yaparak katliama başladıklarını söyledi. Darbelerin uluslararası destek almadığı sürece gerçekleştirilemeyeceğini belirten Çelik, "Mısır'da gerçekleşitirilen Sisi darbesi de Mısır iç dinamikleri ile izah edilebilecek bir durum değildir" dedi.

Mısır'da seçimle işbaşına gelen tek meşru cumhurbaşkanının Muhammed Mursi olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Halkın iradesini yok saymak olduğu gerçeği ortadayken, protesto gösterilerini bahane edip iktidarı gasp edenler, kendilerine karşı yapılan protesto gösterilerine katliamla cevap veriyor. Başta ABD olmak üzere darbeye darbe diyemeyecek kadar ilkesizleşen dünya ülkeleri, bu utanç yetmezmiş gibi General Sisi yönetimine maddi destek sağlamaktadır."

Katliamı ve darbeyi proteste eden grup, Mursi lehine slogan attı. Grup açıklamanın ardından dağıldı.

-Gaziantep

Gaziantep'te Mehmet Nuri Paşa Camisi'nde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

Cenaze namazının kılınmasının ardından hayatını kaybedenler için dua edildi. Dua sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Vatandaşlar tekbir getirerek slogan attı.

Duaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta ise Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam, Büyük Birlik Partisi (BBP) ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi.

Cuma namazı çıkışında Atatürk Meydanı'nda bir araya gelen BBP ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, basın açıklaması yaptı.

Mısır ordusu aleyhine slogan atan vatandaşlar, ölenler için Kur'an-ı Kerim okuyup dua ettikten sonra İsrail ve ABD bayraklarını yaktı.

Adıyaman

Adıyaman'da cuma namazından sonra Ulu Cami önünde bir araya yaklaşık bin kişilik grup, elerindeki dovizlerle Mısır'daki darbe yönetimi aleyhine sloganlar atarak Demokrasi Parkı'na kadar yürüdü.

Burada Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup, daha sonra dua etti.

Kilis

Kilis'te Tekye Camisi'nde cuma namazının ardından Memur-Sen'e bağlı konfederasyonların il temsilcileri ve üyeleri tarafından Mısır'da ordu birlikleri tarafından öldürülenler için gıyabi cenaze namazı kalındı.

Memur-Sen İl Temsilcisi Bekir Şen, burada yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan katliama dünyanın sessiz kaldığını belirtti.

Diyanet-Sen İl Temsilcisi Recep Yıldız tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazına, AK Parti Kilis Milletvekili Fuat Karakuş ve çok sayıda kişi katıldı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanı Yardım Vakfı (İHH), Memur-Sen, Mazlum-Der'in organize ettiği ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği Şanlıurfa STK'lar Platformu üyeleri, cuma namazının ardından Balıklıgöl yerleşkesindeki Dergah Camisinde toplandı.

Üzerinde "İhvana selam direnişe devam", "mazlum Mısır halkına destek", "dayan Mursi, dayan İhvan, dayan ümmet" yazlı çeşitli döviz ve pankartlar taşıyan grup tekbirler getirerek Topçu Meydanı'na kadar yürüdü.

-Diyarbakır

Diyarbakır'da 57 sivil toplum kuruluşunca oluşturulan Diyarbakır-Mısır Kardeşlik İnisiyatifi, Ulucami'de kılınan cuma namazı sonrasında, Mısır'daki katliamı protesto etti.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça sloganların atıldığı gösteride açıklama yapan İnisiyatif Sözcüsü Abdurrahman Ergin, Mısır'daki katliamların Büyük Ortadoğu Projesi'nin işletilmesi olduğunu söyledi.

Büyük Ortadoğu Projesi'nin, derenin kuşunun, derenin taşıyla vurulmaya çalışıldığı kanlı bir proje olduğunu belirten Ergin, "Mısır'da işletilmeye çalışılan darbe süreci de Suriye'de yaşanılan iç savaş da Irak'ta patlayan bombalar da aynı merkezin kontrolündedir. Dökülen kanın arkasındaki tek gerekçe terörist İsrail'in bölgedeki varlığını teminat altına alınmasıdır. Bu gerçek, bu coğrafyanın her insanı tarafından mutlaka fark edilmelidir" dedi.

Diyarbakır'daki İslami sivil toplum kuruluşları olarak mazlumların yanında olduklarını vurgulayan Ergin, "Ülkemiz yöneticilerine de sesleniyoruz. Bu yaşanılan süreçte başta ABD, AB ve İsrail olmak üzere ikiyüzlü davranan tüm odaklarla ilişkilerinizi gözden geçirin" diye konuştu.

-Yılmaz ve Tan'dan protestoya destek-

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da Mısır'daki katliamı protesto gösterisine destek verdi.

Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, dünya ülkelerinin, Mısır'daki katliama sessiz kalması, darbeyi ve darbecileri kınamayan açıklamalar yapmasının insanlık adına utanç verici olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bu katliama destek veren, darbeye destek veren emperyalist ülkelerden ziyade benim tepkim işbirlikçi yönetimleredir. Suudi, Birleşik Arap Emirliği gibi bu katliama sessiz kalan, sağladıkları finans ile sivil halkın ölümüne zemin hazırlayan İslam coğrafyasının işgalci yönetimlerinedir. Bu yönetimlerden kurtulmadıkça İslam coğrayasına huzur gelmeyecek, kan ve gözyaşı devam edecektir."

BDP milletvekili Tan da bütün İslam dünyasının artık uyanması gerektiğini ifade ederek, "Türk, Arap, Kürt olarak ya Ortadoğu'da doğru düzgün, insanca adil bir düzen kuracağız ya da kıyamete kadar bu zillet ve rezalet devam edecek. Allah Mısır'daki kardeşlerimize rahmet etsin, dirençlerini kuvvetlendirsin, biz de elimizden geldiği kadar destek vereceğiz" diye konuştu.

Topluluk, yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

Sakarya

Adapazarı Müftülüğünce Orhan Camisi'inde cuma namazının ardından Mısır'daki katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Cami cemaati, Adapazarı Müftüsü Emin Arvas'ın kıldırdığı namazın ardından Mısır halkı için birlikte dua etti.

Arvas, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkalarının derdiyle dertlenmenin imanın gereği olduğunu belirterek, dünyanın herhangi bir yerinde yapılan her türlü zulme karşı olduklarını anlattı.

Kocaeli

İzmit ilçesinde aralarında AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi (BBP) ilçe başkanlarının da bulunduğu  Kocaeli Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu üyesi grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Grup, Fevziye Camisi'nde cuma namazı sonrası Mısır'da hayatını kaybeden darbe karşıtları için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Namazı kıldıran Burkina Fasolu Abdullah Sanfo ve gruptakiler, dua ederken gözyaşlarına hakim olamadı. Namazın ardından Belediye İş Hanı önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar atarak Sabri Yalım Parkı'na yürüdü.

Gruptakiler, açıklamanın ardından slogan atarak dağıldı.

Bolu

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Memur -Sen Bolu Şube Başkanlığı'nın çağrısı üzerine yüzlerce vatandaş, Bolu Yıldırım Beyazıt Camisi önünde toplandı.

Cuma namazının ardından katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılan grup, daha sonra belediye meydanına giderek basın açıklaması yaptı.

Grup, daha sonra hükümet meydanına kadar yürüdü.

Düzce

Cedidiye Camisi'nde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kıldı, ölenler için dua etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Düzce Şube Başkanı Ali Kasım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nahda ve El Adeviyye meydanlarında halka ateş açılması sonucu 2 bin 600 şehit verildiğini, 10 binin üzerinde yaralı olduğunu söyledi.

Grup, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Kastamonu

Nasrullah Camisi'nde cuma namazı sonrası Kastamonu Mısır Platformu yetkilileri ve üyeleri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama tepki gösterdi.

Kastamonu Mısır Platformu Başkanı Necati Atak, yaptığı basın açıklamasında, Mısır'ın tarihinde ilk defa halk tarfından seçilmiş cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin ABD, İsrail ve Suud ortak yapımı darbe ile devrilmesinden itibaren Nahda ve Adeviyye meydanlarında toplanan halkın 1,5 aydır şiddetten kaçınarak iradelerine ve demokrasiye sahip çıktıklarını söyledi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Karabük

Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından protesto edildi.

Memur-Sen Karabük Şubesi'nin organizasyonuyla istasyonda toplanan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin üyeleri, "Darbeci Sisi, yanındayız Mursi", "Karabük'ten Mısır'a bin selam" sloganları atarak ve çeşitli dövizler taşıyarak belediye binası önüne kadar yürüdü.

Kur'an-ı Kerim okunması, basın açıklaması ve duanın ardından grup, darbe yönetimi aleyhine slogan atarak dağıldı.

-Antalya

Antalya Muratpaşa Camisi'nde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vatandaşlar, namaz sonrasında Mısır'daki katliamda ölenler için dua etti.

Mısır Dayanışma Platformu öncülüğünde toplanan grup, daha sonra Kazım Özalp Caddesi'nden Kışlahan Meydanı'na kadar pankartlarla yürüdü. Vatandaşlar, "Darbeci Sisi, yanındayız Mursi", "Antalya'dan Mısır'a bin selam" şeklinde sloganlar attı. Protestocu grbua yolda yürüyen diğer vatandaşlar da alkışlarla destek verdi

-Muğla-

Muğla'da da cuma namazının ardından vatandaşlar Mısır'daki olaylarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, katliamı kınadı.

Kurşunlu Camisi önünde toplanan ve aralarında bazı sivil toplum kuruluşları üyelerinin de bulunduğu vatandaşlar Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Namaz sonrasında yapılan basın açıklamasının ardından, "Kahrolsun firavunlar", "Zulme karşı omuz omuza", "Mısır firavunlara mezar olacak" sloganlar atarak tekbir getiren topluluk, olaysız şekilde dağıldı.

-Denizli-

Denizli'de cuma namazın ardından Yeni Cami avlusunda toplanan bir grup, Mısır'da katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Cuma namazının ardından cami avlusunda toplanan Denizli-Mısır Danayışma Platformu üyeleri adına açıklama yapan Memur-Sen Denizli Şube Başkanı Osman Tavşan, Mısır'da çocukların, kadınların, masum insanların katledildiğini belirterek, buna karşı çıkmanın vicdan sahiplerinin görevi olduğunu kaydetti.

Mısır halkının, 3 Temmuz'daki darbe sonrası, özellikle ramazan ayında açlığa, susuzluğa ve 45-50 derece sıcaklığa rağmen şiddete başvurmadan demokratik haklarını ortaya koyma adına meydanları doldurduğunu ifade eden Tavşan, şöyle konuştu:

"Bundan, darbecileri ve darbecilerin arkasındaki işbirlikçileri korkmuştur. Çünkü onlara göre darbeden kısa süre sonra her şey kontrol altına alınacak ve darbeciler yönetimlerine rahatlıkla devam edeceklerdi. Ama arzu ettikleri gibi olmadı, bütün zorluklara, katliamlara, yetkilileri zindana atılmasına rağmen, milyonlarca insan meydanları doldurdu ve katliam tehditlerine rağmen liderleri Mursi'ye sahip çıktı. Biz haksızlıkara karşı susmayacağız. İnandığımız her doğruyu, her platformda dile getireceğiz. Müslüman kardeşlerimizi hiçbir zaman yanlız bırakmayacağız. Er yada geç zulmün hesabı zalimden sorulacaktır."

-Adana

Cuma namazını kent merkezindeki Kemeraltı Camisi'nde kılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daha sonra 5 Ocak Meydanı yanında toplanarak gıyabi cenaze namazı kıldı. Grup, namazdan sonra okunan duaların ardından Mısır'da katliam yapan ordu mensupları aleyhine sloganlar attı.

Çte yandan Sabancı Merkez Camisi'nde de cuma namazı sonrası toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, üzerinde Müslüman ülkelerin isimleri yazan sembolik cenazelerle tekbir getirdi. Grup üyeleri Müslüman ülkelerde yaşamını yitirenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından dağıldı.

Mersin

Mersin'de, Muğdat Camisi'nde toplanan bir grup, cuma namazının ardından Mısır'da darbe karşıtlarına açılan ateş sonrası ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. "Kahrolsun Sisi", "Mursi yalnız değilsin", "Müslümanlar yalnız değil" sloganları atan grup, daha sonra cami önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

Grup adına basın açıklaması yapan Mersin Gönüllü Kuruluşlar Platformu Dönem Sözcüsü Adem Şimşek, Mısır'da yaşanan katliamı kınadıklarını belirtti.

Mısır güvenlik güçleri tarafından Müslümanlara açılan ateş sonrası binlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Şimşek, "Mısır halkına, evladına, kendi kardeşlerine, oturma eylemi yapan, masum, barışçıl eylemcilere kurşun atmak haramdır. Bu en büyük günahlardandır. Bu süreçte darbeye 'darbe', katliama 'katliam' diyemeyen batının ikiyüzlü tavrını da bu dönemde gördük" dedi.

Hatay

Hatay'da ise Fatih Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından katliamda hayatını kaybedenler için dualar okundu. Daha sonra cami önünden slogan atarak Vali Üregen Alanı'na kadar yürüyen grup adına basın açıklaması yapan İhsan Ağca, 3 Temmuz darbesinden bu yana sürekli katliam yapan ordu ve destekçilerinin 14 Ağustos'ta başlayan ve halen devam eden büyük bir katliama daha giriştiklerini ifade etti.

Rabiatül Adevviye ve Nahda meydanlarında darbe karşıtı Müslümanların şehadeti ve mazlum olmayı silaha, şiddete tercih eden onurlu asil direnişlerine vahşi bir şekilde müdahale edildiğini söyleyen Ağca, keskin nişancılar ve askerlerin kalabalıklar üzerine rastgele ateş ederek, döverek, yakarak, kadın, çocuk masum demeden sayıları binlerle ifade edilen insanları şehit ettiğini veya yaraladığını kaydetti.

Osmaniye

Osmaniye'de de cuma namazından sonra Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan kalabalık, burada sloganlar atarak Mısır'daki darbe karşıtları için dua etti.

Memur-Sen İl Temsilcisi Mücahit Çelik, yaptığı açıklamada, Mısır'daki halkın katledilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, darbe sürecinin, Suriye'de yaşanılan iç savaş ve Irak'ta patlayan bombaların aynı merkezli olduğunu savundu.

Saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılarak dua eden grup üyeleri daha sonra dağıldı.

-Van

Van'da Müslüman Kardeşler ile Dayanışma İnisiyatifi'nin öncülüğünde düzenlenen protesto eylemine destek veren vatandaşlar gösterinin yapılacağı Hz. Ömer Cami önünde toplandı.

Cuma zamazının ardından Dabbağoğlu Parkı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi, "Darbeye sessiz kalanlar, bu katliamın suç ortaklarıdır", " Türkiye'den Mısırdaki kardeşlere bin selam", "Darbecilerin elleri kırılsın" yazılı dövizler açıp sloganlar atarak katliamı kınadı.

Basın açıklamasının ardından katliam kurbanları için dua edilirken, eyleme destek veren bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Alana gelen kadınlar ise Mısır'da katliama uğrayan vatandaşlar için Kur'an-ı Kerim okudu.

-Bitlis

Bitlis'teki sivil toplum kuruluşları, Mısır'da askeri darbe karşıtlarına yönelik yapılan katliamı kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde tekbir getirerek toplanan kalabalık, pankartlar açarak sloganlar attı.

-Mardin-

Fuat Yağcı Camisi'nde kılınan cuma namazı sonrasında aralarında AK Parti Milletvekili Abdürrahim Akdağ, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu topluluk, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Topluluk, cami imamı Hasan Yenigün'ün kıldırdığı gıyabi cenaze namazından sonra dua etti.

-Siirt-

Siirt'te, Mısır'daki katliamda ölenler için cuma namazı sonrasında gıyabi cenaze namazı kılındı. Müftü vekili Zeki Dildirim, gıyabi cenaze namazının bütün camilerde kılındığını söyledi.

Çarşı Hacı Abdülhakim Camisi İmam Hatibi Nuri Bildik, cuma namazı öncesinde okuduğu hutbede Mısır'daki katliama değindi. Dinimizin zulmü yasakladığını belirten Bildik, Mısır'da binlerce kişinin ölümüne karşı kılını kıpırdatmayanların, Gezi olayları esnasında birkaç ağacın kesilmesini bahane ederek ortalığı ayağa kaldırarak gerçek yüzlerini ortaya çıkardıklarını söyledi.

-Giresun-

Merkez Hacı Miktat Camisi'nde cuma namazı sonrası cenaze namazı kılan vatandaşlar, katliamda hayatını kaybedenler için dua etti.

Namaz sonrasında Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin de aralarında bulunduğu topluluk, ellerindeki pankartlarla Mısır'da yaşananları protesto etti.

-Samsun-

Samsun'da sivil toplum örgütleri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Samsun Büyük Cami'de toplanan grup, cuma namazı sonrasında basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Samsun İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (SAMİMDER) Başkanı Abdülkadir Yeşil, darbeye karşı direnişin sembolü olan Adeviyye Meydanı'nın katliamla adeta kan gölüne döndüğünü söyledi.

Yaşanılan katliam karşısında ABD ve AB'nin tavrının kendilerini şaşırtmadığını belirten Yeşil, "Kendilerini seçilmiş olarak addeden bir topluluk yeryüzünde Müslüman olsun ya da olmasın tüm insanlığa karşı sistemli ve sinsi bir savaş yürütmektedir. Bu savaşın farkına varamayanların bu savaşta figüran olmaları kaçınılmazdır. Tek çözüm ve tek çare İslam birliğidir. Ancak o zaman hangi dinden, hangi ırktan ve hangi renkten olursa olsun tüm insanların temel hak ve özgürlükleri teminat altına alınabilir" dedi.

Basın açıklamasının ardından topluluk, darbe karşıtlarına yönelik katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Eylemde, Mısır'da hayatını kaybedenler için dualar edildi.

-Kayseri-

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda hayatını kaybedenler için Kayseri'de de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Vatandaşlar cuma namazı için tarihi Hunat Camisi'nde bir araya geldi. Cuma namazının ardından çok sayıda vatandaş, Mısır'da ordu tarafından kurşunlanarak öldürülen binlerce insan için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Çocukların da saf tuttuğu namazın ardından katliamda hayatını kaybedenler ve zulmün bir an önce bitmesi için dualar edildi.

Vatandaşlar ellerinde "Eğilme Mursi bu millet seninle", "Ümmetin derdiyle dertlenmeyen bizden değildir", "Zafer inananlarındır", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi"  yazan pankartlar taşırken, dua sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Öte yandan Diyanet-Sen üyesi bir grup da Cumhuriyet Meydanı'nda Mısır'da yaşananlar dolayısıyla protesto gösterisi düzenledi.

Protestonun ardından Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi.

Ayrıca Yahyalı, Develi ilçelerinde de Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazları kılındı.

-Erzurum

Erzurum'da cuma namazı sonrası Lala Paşa Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, çeşitli sloganlar atarak, "İslam düşmanı darbecilere karşı, bütün ümmet tek yürek" ve "Diren Mursi, diren Mısır" yazılı pankartlar açtı.

Basın açıklamasının ardından Mısır'da hayatlarını kaybeden Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı ve dualar edildi. Dua sırasında birçok vatandaşın göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Ağrı

Ağrı'da da Mustazaflar Cemiyeti Ağrı Şubesince cuma namazı sonrası Ağrı Meydan Cami önünde toplanan grup, katliamı kınayarak, çeşitli sloganlar attı.

Burada grup adına basın açıklamasını yapan Burhan Aslan, Mısır'da Müslüman halka yapılan katliamı şiddetle kınadıklarını belirterek, dünyanın ve özellikle sözde İslam ülke liderlerinin Mısır'da bulunan İslami yönetimin askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasına ve cunta yönetiminin katliam yapmasına sessiz kalmalarının, darbeci Sisi ve ekibine büyük cesaret verdiğini kaydetti.

Kars

Kars'ta ise cuma namazı sonrası Evliya Camii avlusunda toplanan bazı sivil toplum kuruluşları üyesi grup, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.

Anadolu Gençlik Derneği Kars Şube Başkanı Sebahattin Gül, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır'da ırkçı emperyalizmin desteği ile ve silah zoruyla yönetime el koyan darbecilerin Rabiatül Adevviye Meydanı'nda yeni bir katliama başladıklarını hatırlattı.

Gül, "Darbe yönetimi keskin nişancıları da kullanarak 2 bin 200 insanı şehit ederken, 10 binlerce insanı da yaraladı. Adevviye Meydanı'nda sergilenen bu kanlı katliam daha önceki müdahalelerde olduğu gibi canlı yayında tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmiştir. Darbeye karşı direnişin sembolü olan Adevviye Meydanı adeta kan gölüne çevrilmiştir" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasına AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ve Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu da katıldı.

-Trabzon

Trabzon'da İskenderpaşa Camisinde kılınan cuma namazının ardından toplanan çok sayıda kişi, Mısır'da katledilen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı, dua etti.

Daha sonra cami önünde toplanan grup, ellerinde bulunan 'diren Mursi, diren Mısır', 'zorbalığa hayır, Mursi'ye evet' yazılı dövizlerle Mısır'da yaşanan katliamı protesto ederek sloganlar attı.

Darbeciler aleyhine sloganlar atan ve tekbir getiren grup, daha sonra dağıldı.

-Rize

Rize'de sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda hayatını kaybedenler için önce oturma eylemi yapıldı, ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

Gül Yetiştirenler Derneği ve İmam Hatip Mezunları Derneği üyeleri, Mısır'da yaşanan katliamı lanetlemek ve Mısır halkına destek vermek amacıyla Cumhuriyet Meydanında bir süre oturma eylemi yaptı.

Gruptaki bazı kişiler, 'Müslüman uyuma kardeşine sahip çık', 'İhvan'a selam, direnişe devam', 'Defol Sisi, seninleyiz Mursi' yazılı dövizler taşıyarak slogan attı.

-Artvin-

Artvin'de de Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Merkeze bağlı Seyitler köyündeki Bahçeciler Camisinde, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda hayatını kaybedenler için cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı ve dua edildi.

Memur-Sen Artvin Temsilcisi Fehmi Er, gazetecilere yaptığı açıklamada, İslam coğrafyasının adeta kan ağladığına dikkati çekerek, "Sürekli 'demokrasi' diye naralar atan batı, yaşanan olaylar karşısında sessiz kalıyor. Bu zulüm bir an önce bitmeli. Zulüm bitmedikçe bizler her türlü tepkimizi ortaya koyacağız" diye konuştu.

-Gümüşhane-

Gümüşhane Kemaliye Camisinde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı ve Mısır'da hayatını kaybeden Müslümanlar için dua edildi.

Saadet Partisi Gümüşhane İl Başkanı Akın Demir, burada yaptığı konuşmada, kendi vatandaşına kurşun sıkanların, demokratik yolla alamadıklarını tankla, silahla almaya çalışanların er ya da geç yaptıklarının hesabını vereceklerini söyledi.

Demir, ayrıca yaşanan olaylar nedeniyle Gümüşhane'de organize edilen "20. Uluslararası Kuşburnu, Pestil Kültür ve Turizm Festivali"nin eğlence bölümlerinin iptal edilmesini beklediklerini dile getirdi.

İsrail, ABD ve General Sisi aleyhine slogan atan grupta bulunan bazı kişiler, İsrail ve ABD bayraklarını yaktı. Grup, daha sonra dağıldı.

?-Bayburt-

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik gerçekleştirilen katliam, Bayburt'ta da protesto edildi.

Merkezde bulunan Yakutiye Camisinde kılınan cuma namazının ardından, Mısır'da ölen Müslümanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı.

-Erzincan

Erzincan'da vatandaşlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Mısır Direnişi ile Dayanışma Platformu" öncülüğünde cuma namazı sonrası Camii Kebir Camii'nin bahçesinde toplandı.

Burada Mısır'daki katliamda ölenler için kılınan gıyabi cenaze namazına, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, AK Parti İl Başkanı Cemalletin Başsoy ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Namazın ardından katliamda hayatını kaybedenler için dua eden vatandaşlar, daha sonra sloganlar eşliğinde Ordu Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

-Bursa

Bursa'da faaliyet gösteren yaklaşık 70 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformunun çağrısı üzerine cuma namazı sonrası Ulu Cami bahçesinde ve caminin iç bölümlerinde 15 bine yakın kişi toplandı.

İl Müftü Yardımcısı Yusuf Çelik, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, Mısır'da yaşanan olaylara artık yüreklerin dayanamayacağını söyleyerek, zulme sessiz kalmanın, buna iştirak etmek, bunu onaylamak anlamına geldiğini vurguladı.

Sesini çıkarmamak ve ondan dolayı göz yaşı dökmemenin de suça iştirak olduğunu dile getiren Çelik, "Yüreğinde imandan bir parça olan hiç kimse böylesi bir zülme rıza gösteremez. Yürekleri kan ağlatan bu hadiselere tepkiler, ülkemizin her köşesinde aynen yaşanıyor ve Hak yolunun yolcuları, mazlumların yanında olduğunu gösteriyor. Müslümanlar olarak hatayı kendimizde aramamız gerekiyor. Aynayı iç dünyamıza tutmamız lazım. Ne gibi hatalarımız var ki Allah, bu zalimleri Müslümanların başına musallat ediyor. Bu noktada ciddi bir muhasebe yapmamız lazım" diye konuştu.

Çelik, daha sonra katliamda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldırdı ve dua ettirdi. Gıyabi cenaze namazında, AK Parti Bursa Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım ve Mustafa Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de hazır bulundu.

Katliam, İnegöl ve Karacabey ilçelerinde de cuma namazı sonrası protesto edildi ve gıyabi cenaze namazları kılındı.

Yalova

Yalova'da Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşlarının (GÖNÜLDER) desteğiyle Merkez Camisi'nde gerçekleştirilen protestoya, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Kent Konseyi Başkanı Ömer Fitoz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gruptakiler, tekbir getirip darbeciler aleyhine sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Tekirdağ

Tekirdağ'da da cuma namazı sonrasında Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıdı ve "Kahrolsun Mısır'daki katliam" şeklinde slogan attı.

Çorlu İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Cemalettin Günay, gruba dua ettirdi.

Kütahya

Kütahya'da Ulu Cami'deki cuma namazının ardından çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, gıyabi cenaze namazı kılarak dua etti.

Daha sonra Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Karagöz Camisi'ne kadar yürüyüş yapan grup, döviz ve pankart açıp çeşitli sloganlar atarak darbe yönetimini protesto etti.

Karaman

Karaman'da da Sivil Toplum Örgütleri Platformu öncülüğünde cuma namazının ardından Aktekke Kent Meydanı'nda toplanan grup, ellerinde Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyarak çeşitli sloganlar attı.

Katliamda hayatını kaybedenler için kılınan cenaze namazının ardından dua edildi. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki Katliama Türkiye'den Tepki Gösterileri Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement