Mısır ve Suriye'deki Katliama Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Mısır ve Suriye'deki Katliama Tepkiler

Mısır ve Suriye\'deki Katliama Tepkiler

Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Suriye'deki kimyasal saldırı, yurt genelinde düzenlenen eylem ve yürüyüşlerle protesto edildi.

23.08.2013 17:25  Güncelleme: 21:25

Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam ve Suriye'deki kimyasal silah saldırısı, yurt genelinde düzenlenen gösteri, eylem ve yürüyüşlerle protesto edildi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde Gönüllü Kültür Teşekkülleri Platformu öncülüğünde, Fevziye Camisi'nde cuma namazı sonrası katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Namazın ardından slogan atarak Sabri Yalım Parkı'na yürüyen grup, katliamları lanetledi.

Bu arada,  Mehmet Ali Paşa Mahallesi'nde toplanan bir başka grup da katliamlara tepki göstererek, Doğu Kışla Gençlik Parkı'nda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Dernek Başkanı Gültekin Bozan, "Ülkemizde ve dünyada, bilerek veya bilmeyerek, Esed ve Sisi rejimine hizmet edenleri Allah'a havale ediyoruz" dedi. Programda, Mısırlı öğrenci İbrahim Mustafa Kur'an-ı Kerim okudu.

Sakarya

Sakarya'da ise Anadolu Platformunca gerçekleştirilen programda, İhlas Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Platform Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Kayan yaptığı konuşmada, "Müslümanlar ölebilir, insanlar ölebilir ama insanlık ölmedi. Burada bunu gösteriyoruz. 2 bini aşkın insanın, yüzlerce çocuğun ölümüne neden olanları bir kez daha gördük. Müminlerin, müminlerden başka dostu yoktur. Müslümanların dostu Allah'tır" ifadesini kullandı.

Bolu

Yeniçağa ilçesinde Anadolu Gençlik Derneği temsilciliği tarafından düzenlenen gösteride, katliamlar protesto edildi. AGD Yeniçağa Temsilcisi Mustafa Güldemir Mısır'da dökülen kanın arkasındaki tek gerekçenin İsrail'in bölgedeki varlığını teminat altına alınması olduğunu vurgulayarak, "Mısır'daki katliamlar Büyük Ortadoğu Projesi'nin işletilmesidir. Başta ABD ve AB tarafından her türlü platformda gündeme getirilen demokrasi ve özgürlük terennümleri sadece ve sadece bir kandırmacadır" şeklinde konuştu.

Büyük Cami'de konuşmaların ardından gıyabi cenaze namazı kılındı, dua edildi.

-Tekirdağ

Katliamlar, Anadolu Gençlik Derneği (ADG) Tekirdağ Şubesi üyeleri tarafından gerçekleştirilen gösteride de lanetlendi. Şube Başkanı Özcan Akçaçakır, Tuğralı Park'ta yaptığı açıklamada, Suriye'deki kimyasal katliamın dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir kıyım olduğunu söyleyerek, "Saddam'ın bugün bir mezar taşı dahi yok. Ey Esed, sana sesleniyorum, senin de Saddam gibi bir mezar taşın dahi olmayacak" dedi. Gruptakiler, yaşamı yitirenler için dua okuyarak, Esed ve Sisi yönetimleri aleyhine slogan attı.

Sivas

Sivas'ın Şarkışla ilçesindeki eylemde de katliamlar protesto edildi. Hayatını kaybedenler için Büyük Cami'de kılınan gıyabi cenaze namazına Şarkışla Kaymakamı Davut Gül ve Belediye Başkanı Kasım Gültekin ile vatandaş katıldı.

Cuma namazı çıkışında cami imam hatibinin Mısır ve Suriye'de katliamlarda hayatını kaybedenler için yaptığı duaya vatandaşlar iştirak etti. Grup adına konuşan Musa Bayraktar, "Bütün dünya susup gören gözler görmez hale gelip, hak ve hakikat yerine menfaatlerin peşine düşerken, biz haykırıyoruz. Ey dünya, sizler kör olsanız da sağır olsanız da dilsiz olsanız da bizler konuşmaya hak ve hakikatleri haykırmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

-Elazığ

Fırat Üniversitesi (FÜ) Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Mısır ve Suriye'deki katliamları kınadı. Demirdağ, yayımladığı mesajında, Mısır ve Suriye'de yaşanan katliamlara sessiz kalmanın kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, "Bu ülkelerdeki masum sivil halka yapılan böylesi zulümler elbette kabul edilemez bir durumdur. Mısır ve Suriye'de yaşanan insanlık dışı olayların bir an önce son bularak, barış ve huzur ortamının sağlanması ve demokratik sisteme dönüşün gerçekleşmesini arzu etmekteyiz" görüşünü paylaştı.

-Balıkesir

Katliamlar, Balıkesir'de de protesto edildi. Eğitimciler Sendikası Birliği (Eğitim-Bir-Sen) üyeleri, Zağnos Paşa Camisi'nde cuma namazından sonra iki ülkede yaşanan vahşeti lanetledi.

Şube Başkanı İbrahim Ethem Yılmaz, yaptığı konuşmada, "Devlet terörü ile dünyanın gözü önünde kimyasal gazlarla katledilen Suriye halkına karşı duyarsız kalan bütün devletleri ve uluslararası örgütleri kınıyoruz" dedi.

-Konya

Kahire ve Şam'da sivillere karşı gerçekleştirilen katliam, Konya'da da lanetlendi. Kılınan gıyabi cenaze sonrası açıklama yapan İHH-AYDER Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Avcı, batılı ve batının değerlerini paylaşanların, kendilerinden olmayanlara sürekli çifte standart uyguladığını ve asıl büyük hedefin Türkiye olduğunu vurguladı.

Konuşmanın ardından katliamda hayatını kaybedenler için dua eden vatandaşlar, "Rabia işareti" yaparak, çeşitli sloganlarla Mursi'ye destek verdi.

Aksaray

Aksaray'da da iki ülkede hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Ulu Cami önünde yaptığı açıklamada, üzüntü verici olayların bir an önce bitmesi gerektiğini ifade etti.

Dünyadaki zulümlere Türkiye'nin hiçbir zaman seyirci kalmadığını anlatan Palta, "Türkiye her zaman olduğu gibi yine zalimin karşısında, mazlumun yanında oldu. Burada binlerce kişi zulme karşı tepkilerini dile getiriyor" dedi.

- Karaman

Karaman'da ise cuma namazı sonrası bir araya gelen bir grup, Mısır ve Suriye'deki katliamları protesto etti. Aktekke Meydanı çevresindeki camilerde cuma namazını kılan vatandaşlar, meydanda toplanarak gıyabi cenaze namazı kıldı. Vatandaşlar, "Rabia işareti" yaparak, Mursi lehinde sloganlar attı.

-Antalya

Katliamlar, Antalya'da cuma namazı sonrasında protesto edildi. Muratpaşa Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kılındı. Özgür-Der Antalya Temsilcisi Gültekin Sincar, "Mısır'da Sisi cuntası sokağa çıkma yasağını delen halka karşı acımasızca saldırılarını artırıyor. Direnişi sindirmek için katliam politikalarını uygulayan darbecileri, çocuk, kadın umursamadan halkını vahşi yöntemlerle katleden Beşşar Esed rejimini ve tüm destekçilerini lanetliyoruz" diye konuştu.

-Kütahya

Simav ilçesindeki protestolarda, Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı liderlerinden Muhammed el Bilteci'nin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda düzenlenen darbe karşıtı gösterilerde keskin nişancılar tarafından öldürülen kızı Esma'ya hitaben yazdığı mektup okundu. Bu sırada bazı vatandaşlar, göz yaşlarına hakim olamadı.

Gıyabi cenaze namazı ve duanın ardından yapılan açıklamada, katliamlar kınandı. Gruptakiler, Suriye ve Mısır'da katliam yapan güçler aleyhine slogan attı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır ve Suriye'deki Katliama Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement