Zonguldak'ta yaşayan mültecilerin yaşam koşulları, sorunları ve kent halkıyla etkileşimlerini incelemek amacıyla yapılan anket çalışması kitaplaştırıldı.
Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ) 5 öğretim görevlisi, Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezleri'nde okuyan öğrencilerin yardımıyla, 'Zonguldak'taki Mülteciler: Yaşam Deneyimleri, Sorunlar ve Öneriler' başlıklı araştırma yaptı. Kentte yaşayan çoğunluğu Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan, Özbekistanlı 247 mülteciye 119 soru soruldu. Çalışmaya, Türkiye'de 'mülteci' ya da 'sığınmacı' statüsünde değil 'misafir' statüsünde oldukları için Suriye'den göç edenler dahil edilmedi. Çalışma, proje adıyla kitaplaştırıldı.
114 sayfadan oluşan kitapta anket sonuçlarına yer verildi. Yüzde 39.7'si kadın, yüzde 60.3'ü erkek, yüzde 30'u üniversite mezunu olan ankete katılan mültecilerin yüzde 82.2'si ülkelerindeki savaş, terör gibi olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığındıklarını söyledi. Yüzde 42.5'i ülkelerine yakın olduğu, yüzde 26.3'ü yaşam koşulları iyi olduğu için Türkiye'yi tercih ettiklerini belirtti. Yüzde 83.4'ü düzenli gelire sahip olmayan mültecilerin yüzde 25.1'lik bölümü kendileri yardım toplayarak, yüzde 16.6'sı ise kurumlardan yardım alarak geçindiklerini, sadece yüzde 14.6'sı çalıştıklarını söyledi. Mültecilerin 27.9'u, halkın kendilerine iyi davranmalarını, saygı göstermelerini, yüzde 10.9'u iş vermelerini isterken, yüzde 22.3'ü maddi yardım beklediğini söyledi. Ankete katılanlardan yüzde 79.4'ü ülkelerine dönmek istemediklerini belirtti.
'MÜLTECİ GÖÇÜ ÇALIŞMASINA KAYNAK'
Proje yürütücülerinden BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır, amaçlarının Zonguldak'ta yaşayan mültecilerin sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik özelliklerine ulaşmak, yaşam deneyimlerini ve karşılaştıkları sorunlara yönelik veriler sağlayarak bu alandaki bilgi gereksinimini sağlamak olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sankır, ayrıca Türkiye'ye yönelik mülteci göçünün genel profili hakkında bir ipucu olması ve de Türkiye genelinde yapılacak kapsamlı bir mülteci göçü çalışmasına kaynak oluşturması açısından kritik önem taşıyacağı için bu projenin önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin sığınmacılar konusu ile ilişkisinin niteliğinin son yıllarda önemli bir değişime uğradığını belirten Yrd. Dr. Sankır, şöyle dedi:
"Türkiye ve çevresinde meydana gelen gelişmeler ve bazı siyasi olaylar Türkiye'yi hem kaynak, hem transit, hem de hedef ülke haline getirmiştir. Türkiye'deki kayıtlı mülteci sayısı Ağustos 2015 itibariyle 202 bin 196 olmuştur. Ülkemizden sığınma talebinde bulunan yabancılar bakanlığın uygun gördüğü illere yerleştirilmektedir. Bu kentler 62 uydu kenti olarak tanımlanır. Bunlardan biri olan Zonguldak genelinde yaşayan mülteciler, mülteci konusuyla ilgili olarak Zonguldak özelinde bu çalışmayı gerekli kılmıştır. Bu çalışma BEÜ'nün desteği ile yapılmıştır. Basılan 2 bin kitap, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecektir" dedi.
- Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Zonguldak'ta Mülteci Anketi Kitap Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?