MÜSİAD, Çözüm Sürecini Desteklemek İçin Urfa'da Toplandı - Son Dakika
Güncel

MÜSİAD, Çözüm Sürecini Desteklemek İçin Urfa'da Toplandı

MÜSİAD, Çözüm Sürecini Desteklemek İçin Urfa\'da Toplandı

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, çözüm sürecine destek vermek için Şanlıurfa'da buluştuklarını söyledi.

02.11.2014 13:50

Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini ve 88. Genel İdare Kurulu Toplantısını yapmak üzere Urfa'da bir araya geldi. Nevali Otel'de düzenlenen toplantıda MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Ekim ayı SAMEKS verilerini kamuoyuyla paylaştı. Her ayın son iş gününde bu verileri açıkladıklarını belirten Olpak,

"Biliyorsunuz MÜSİAD olarak Satınalma Müdürleri Endeksi'mizi (SAMEKS) her ayın son iş gününde, son zamanda aldığımız bir karar neticesinde şubelerimizde açıklamaya devam ediyoruz. Hatırlatmak isterim ki, bir önceki açıklamamızı Sakarya şubemizde yapmıştık. Biz SAMEKS'le ilgili çalışmalarımız 2012'nin Ekim ayında başlattık. Yaklaşık dört aylık bir mutfak çalışmasından sonra 2013 yılının Ocak ayından itibaren veri toplamaya başladık. 12 ay boyunca bu verileri işledik. Kendi içimizde arşivledik. Ancak süreci kontrol edebilmek ve sürecin sonuçlarından emin olabilmek adına kamuoyuyla paylaşmadık. Bu yılın Ocak ayından itibaren her ayın son iş gününde kamuoyuyla paylaştık" dedi.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER

"SAMEKS'i gerçekleştirmedeki amacımız nedir diye sorulacak olursa, ekonomimiz içindeki gelişmeleri zamanında ve olabildiği kadar az revizyona ihtiyaç duyulabilecek bir şekilde hem firmalarımızla hem de sizlerle paylaşmak temel amacımızdı" diye konuşan Olpak, "Bu çalışma kapsamında MÜSİAD üyelerinden oluşan bin 700 firmalık bir havuza sahibiz ve onlar içerisinde en az 500 firmanın katıldığı bir anketi her ayın sonundaki iş günleri içerisinde gerçekleştiriyoruz. Bu her ayın 22'si ile 28'ine karşılık geliyor. Anket kapsamında sanayi ve imalat sektöründe 6 soru soruyoruz. Eğer firmamız hizmet sektöründe faaliyet gösteriyorsa ona da 5 soru soruyoruz. Temel olarak bakıldığında yeni siparişler, satın almalar, stoklar, teslimatlar ve istihdam gibi ana parametrelerin bu anket içinde sorgulandığını ifade etmek isterim. Endeksimiz içerisinde öne çıkan özelliklere baktığımız zaman SAMEKS bir yerel endeks olmakla birlikte uluslararası örneklerinden hem kapsamı hem de yerel ekonomilerin dinamikleri açısından çok daha sağlıklı bir çalışmanın neticesidir. Biz bu çalışmayı oluştururken hem akademisyenlerimizin deneyimlerinden faydalandık hem satın alma müdürlerimizi toplayarak onlarla yaptığımız ortak bir çalışmayla sonuca gittik" diye konuştu.

SEKTÖRLERİN PAYI

Türkiye ekonomisindeki sektörlerin değişim oranlarını grafiklerle gösteren Olpak, SAMEKS verilerinin doğruluk payına vurgu yaptı. Olpak, "Türkiye ekonomisinin ana dinamiklerine baktığımız zaman ekonomimizin yaklaşık üçte ikisinin hizmet sektörünün, üçte birinin ise sanayi sektörünün oluşturduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla ağırlığı kendi içerisinde değerlendirdiğimizde her ayın son iş gününde açıkladığımız bu parametrede bu iki değeri göz önüne alıyoruz. Bugün itibariyle bizim bileşik SAMEKS endeksimizde sanayi endeksinin ağırlığı yüzde 29, hizmet endeksinin ağırlığı ise yüzde 71'lik orana sahiptir. Amacımız olabildiğince az revizyona giderek bir öncü gösterge oluşturmaktır demiştik. Bu itibarla pratikte de görüldüğü üzere size şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki, TÜİK'in açıklamış olduğu sanayi üretimi rakamlarını SAMEKS'te yaklaşık iyi ay öncesinde takip etmek mümkündür" diye kaydetti.

EKİM AYI VERİLERİ VE GENEL DURUM

Daha sonra SAMEK Ekim ayı verilerini açıklayan Olpak şunları ifade etti: "Ekim ayı bileşik endeksi öncelikle 55,31 puanlı olarak açıklanmıştır. Biliyorsunuz 50 baz üzerindeki puanlar bizim için önemli verilerdir. Sanayi endeksi yine aynı şekilde 57,08 puanla bir önceki aya göre artmış. Hizmet sektörü de 54,58 puanla Eylül ayına göre artık göstermiştir.

Bugün Türkiye küresel ekonomiden kopuk bir ekonomik faaliyet içerisinde değildir. Bu gözle baktığımız zaman küresel ekonomideki büyümenin uzun süredir yavaş gitmesi, özellikle küresel ekonomide çok büyük bir ağırlığa sahip Amerika Birleşik Devletlerinin faiz artırımına gideceği beklentisinin artarak ilerlemesi ve enflasyonun faizler üzerinde oluşturduğu baskı maalesef bizim ekonomimizi de zaman zaman olumsuz etkilemekte ve yatırım kararlarını da bir nebze erteletmeye kadar gidebilmektedir. Elbette tek sebep bu değildir. Kurdaki hareketlilik, yaşanan bir takım istikrarsızlıklar da bunu tetiklemektedir. Ancak kendi içimizde SAMEKS'in 8 ayda 50 baz puan üzerinde seyretmesi bizim ekonomik canlılığımızı göstermesi açısından çok önemli bir indikatördür." Sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Olpak, Suriye'de yaşanan gelişmelerin sanayiciyi nasıl etkilediği şeklindeki soruya, "Acı sanayiciyi otomatikman etkilemektedir. Suriye'de başlamış olan dram bugün başlamış bir dram değil maalesef. Katliam boyutunda gittiğini görmekteyiz. Bir canın hesabının yapılamadığı bir yerde orada binlerin yüzbinlerin katledildiğini görüyoruz. Bu sorundan uzak olduğumuzu söyleyemeyiz. Yatırım kararlarımızın alınmasında bunun sonucu var mıdır baktığımız zaman vardır elbette. Sanayiciler olarak yatırım yapacağımız zaman huzur ve güven isteriz bir yerde. Yanıbaşımızda olduğu için direk bizi etkilemektedir. Orada yatırım yapan arkadaşlarımıza destek olmak ve yatırım yapmak isteyenlere çağrı için buradayız" dedi.

NEDEN URFA?

Böyle bir toplantıyı neden Urfa'da yapma kararı aldıkları şeklindeki bir soruya ise Olpak, " Şanlıurfa'da raporları açıklamamızın sebebi yıllık faaliyet raporlarını açıklamak için seçtik. Temelinde iki sebep yatıyor. Yaklaşık 2 yılını dolduran çözüm sürecine destek olmak amacıyla buradayız. Bizim için çok önemli bir nokta. Asrın projesi olarak nitelendirilen çözüm süreci ile karşı karşıyayız. Çözüm sürecinin sadece bizim sınırlarımızın içerisinde yer aldığını düşünmüyoruz. Burada bütün coğrafyayı etkileyen önemli bir projedir. Biz de iş alemi olarak bu projeye başından beri destek veriyoruz. Şanlıurfa bu açıdan bizim için önemli. İkincisi Cumhuriyetimizin 91. Yılı kutlamalarını hep birlikte yaşadık. Şanlıurfa bu noktada istiklal mücadelelerinin önemli noktalarında birini oluşturuyor" diye yanıt verdi. Basın toplantısının ardından MÜSİAD'ın iş hukuku, çalışma hayatı ve güvenliği konularının ele alındığı çalıştay başladı. Yaklaşık 600 MÜSİAD üyesinin katıldığı ve iki gün sürecek olan çalıştay daha sonra bir rapor halinde kamuoyuyla paylaşılacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel MÜSİAD, Çözüm Sürecini Desteklemek İçin Urfa'da Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement