NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, "NATO içerisinde ortaklarımızla birlikte güvenlik ve özgürlüğün savunulmasında hep beraberiz." dedi.
Rutte, başkent Ankara'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 36.? ?NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının devam ettiğini belirten Rutte, Ukrayna'nın kendi egemenliğini korumayı sürdüreceğini söyledi.
Rutte, Ukrayna'ya desteklerinin devam edeceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Çünkü Ukrayna'nın güvenliği, bizim kendi güvenliğimizle çok yakından bağlı. Burada Ankara'daki gündemimize baktığımız zaman, Lahey'de almış olduğumuz kararları hayata geçirme konusunda adımlar atacağız, yine harcamaları dengeleyeceğiz, sorumluluk ve yük paylaşımını daha iyi yapacağız. Kabiliyetlerimize daha fazla yatırım yapacağız. Endüstri ile güçlerimizi birleştireceğiz, dolayısıyla Ukrayna'ya olan desteğimizi devam ettireceğiz."
Dünya ekonomisinin neredeyse 3'te 2'sini temsil ettiklerini aktaran Rutte, işbirliğinin bu noktada kilit olduğunun altını çizdi.
Rutte, "Biz birlikte güçlüyüz. NATO içerisinde ortaklarımızla birlikte güvenlik ve özgürlüğün savunulmasında hep beraberiz." diye konuştu.
"Trump ile iyi bir görüşme gerçekleştirdim"
ABD Başkanı Donald Trump'ın son dönemdeki Grönland, müttefiklere eleştiriler, İran-ABD gerilimi gibi çıkışlarının zirvenin birlik ve dayanışma mesajını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Rutte, geçen hafta Trump ile "iyi bir görüşme" gerçekleştirdiğini ve Avrupalılar ile Kanadalıların savunma harcamalarındaki "şaşırtıcı artışı" ele aldıklarını aktardı.
Rutte, bunun asıl sebebinin Rusya-Ukrayna olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
"Ama Başkan Trump'ın bizi bunu yapmaya son derece güçlü bir şekilde teşvik etmesi de etkili oldu. Eisenhower'dan bu yana, Avrupalıların ve Kanadalıların, Amerikalılarla aynı miktarda harcama yapacağı bir duruma ulaşmayı başaran ilk ABD Başkanı olduğunu iddia edebilirsiniz. Bu eşitleme, 50-60 yıldır bir dilekti ve şimdi büyük ölçüde onun liderliği sayesinde gerçekleşiyor."
Görüşmede, Trump'ın Hürmüz Boğazı veya genel olarak İran konusundaki hayal kırıklığını da ele aldıklarını kaydeden Rutte, 3 Temmuz'da Fransa ve İngiltere'nin Umman ile Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğü ilkesinin korunmasına yönelik görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Rutte, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik son saldırılarının, NATO Zirvesi'ne etkisi ve liderlerin buna vereceği mesaja ilişkin soru üzerine Ukrayna'nın savaş alanında iyi iş çıkardığını ve başarılı olduğunu söyledi.
Rus askeri uçağının, Norveç Denizi'ndeki NATO uçak gemisi görev grubuna yaklaşmasının ardından İngiliz savaş uçaklarının havalandırılmasına ilişkin soru üzerine Rutte, İngiltere Silahlı Kuvvetlerinin gerekli şekilde hareket ettiğini belirtti.
Rutte, Rusya'nın tutumunu "sorumsuz ve profesyonellikten uzak" olarak nitelendirerek, NATO'nun kendisini savunma kararlılığının altını çizdi.
Çin'in Güney Pasifik'teki füze denemesine ve bunun NATO'nun Hint-Pasifik ortaklarıyla işbirliğine etkisine ilişkin soruya yanıtında Rutte, Çin konusunda "naif olunmaması gerektiğini", Hint-Pasifik ile transatlantik güvenliğinin de giderek daha fazla iç içe geçtiğini söyledi.
Rutte, Çin, Kuzey Kore ve İran'ın, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Rusya'yı desteklediğini belirterek, NATO'nun bu gelişmeler karşısında hazırlıklı olduğunu kaydetti.
Avrupa ve Kanada, NATO'da daha fazla sorumluluk üstleniyor
Rutte, NATO'da Avrupa ülkeleri ile Kanada'nın, savunma alanında daha fazla sorumluluk üstlenmeye başladığını belirterek, bu iş bölümünün İttifak içinde fiilen hayata geçirildiğini dile getirdi.
Ukrayna örneğine işaret eden Rutte, ABD'nin Ukrayna savunma sanayisi için hayati öneme sahip askeri teçhizatı sağlamayı sürdürdüğünü, önleme füzelerinin maliyetinin de Avrupa ülkeleri ile Kanada tarafından karşılandığını aktardı.
Rutte, 2025 ve 2026'da savunmaya ayrılması öngörülen ilave 250 milyar dolarlık bütçenin, Avrupa ülkeleri ve Kanada'nın yaklaşık 215 milyar dolarlık katkısıyla gerçekleşeceğine dikkati çekti.
NATO Genel Sekreteri, NATO Zirvesi'nin Ankara'da yapılması ve basın özgürlüğüyle ilgili bir soru üzerine, "Demokrasi, aynı zamanda özgür basındır, bu odadaki sizlerin, istediğiniz tüm soruları sorabilmeniz, istediğiniz yazıları yazabilmeniz ve araştırmalarınızı yapabilmenizdir." değerlendirmesinde bulundu.
"Bence NATO 3, 4 veya 5 yıl önceki haliyle sürdürülebilir değildi"
Rutte, Avrupa'nın savunmada daha fazla sorumluluk üstlenmesini öngören dönüşüm sürecinin hız kazandığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Bence NATO 3, 4 veya 5 yıl önceki haliyle sürdürülebilir değildi. Buradan 8 saatlik uçuş mesafesinde yaşayan 350 milyon nüfuslu bir ülkeden, bizi Ruslara karşı savunmasını istememiz, NATO topraklarının bu kısmında, dünyanın en zengin bölgesinde yaşayan 600 milyon insanın ABD'ye bu kadar aşırı bağımlı olması sürdürülebilir değildir."
Dolayısıyla Avrupa ve ABD arasındaki dengenin yeniden kurulması gerektiğini savunan Rutte, Avrupa'nın konvansiyonel savunmada daha fazla sorumluluk üstlenmesinin hem ABD hem de NATO'nun güvenliğini güçlendireceğini söyledi.
Rutte, ABD'nin NATO'nun nükleer caydırıcılığındaki temel rolünü ve İttifaka sağladığı kritik askeri desteği sürdürdüğüne dikkati çekerek, Rusya'nın nükleer denizaltılarının ABD kıyılarına ulaşmasının engellenmesini buna örnek gösterdi.
Avrupa'nın güçlü rol oynaması ve Kanada'nın savunmada daha fazla sorumluluk üstlenmesinin öneminin altını çizen Rutte, "Şu anda ABD'nin bunun adil bir anlaşma olduğunu bildiği, sürdürülebilir bir ittifak kuruyoruz. Onlar Avrupa'nın konvansiyonel savunmasında daha fazla sorumluluk üstlenirken, biz de onlarla aynı miktarda harcama yapıyoruz. Daha güçlü bir Avrupa, daha güçlü bir NATO." diye konuştu.
"PURL teslimatları, önleme füzeleri de dahil olmak üzere, Ukrayna'ya gönderiliyor ve Ukrayna tarafından kullanılıyor"
"ABD'nin NATO'yu böldüğü iddiası" üzerine sorulan soruya Rutte, aksine ABD'nin NATO'yu bir araya getirdiği yanıtını verdi.
Rutte, "Ayrıca Müttefik Kuvvetler Başkomutanlığı ile birlikte yürütülecek organizasyon biçimi, sabit bakış açısı ve Amerikalıların bunu tüm müttefiklerle yakın işbirliği içinde gerçekleştireceklerini çok net bir şekilde açıklamış olmaları bence son derece önemli." dedi.
Litvanya ve Finlandiya'nın, topraklarında nükleer silah bulundurulmasına ilişkin yasaklarını kaldırmasına ilişkin soru üzerine Rutte, "Bunu, 4 hafta önce savunma bakanlarıyla gerçekleştirdiğimiz Nükleer Planlama Grubu Toplantısı'nda da gördünüz, bu toplantı oldukça başarılı geçti ve net sonuçlar doğurdu. Dolayısıyla Finlandiya ve Litvanya'nın alacağı kaçınılmaz kararlar göz önüne alındığında, genel olarak iyi bir konumdayız." diye konuştu.
Rutte, ABD'nin Ukrayna'nın Öncelikli İhtiyaçlar Listesi (PURL) mekanizması taahhüdünü yerine getirmek için elinden gelen her şeyi yaptığını söyleyerek, "Bunu şu anda bile sürdürüyor. PURL teslimatları, önleme füzeleri de dahil olmak üzere, Ukrayna'ya gönderiliyor ve Ukrayna tarafından kullanılıyor." ifadelerini kullandı.
NATO'daki önleme füzelerinin sınırlı olduğunu aktaran Rutte, şöyle devam etti:
"İşte bu yüzden daha fazla üretim yapmamız gerekiyor. Bu, Ukrayna'nın kendisinin de bu konuda çaba göstermesinin nedenlerinden biri. Elbette bu, hemen sonuç verecek bir şey değil ancak yardım, NATO ortakları ve müttefiklerin desteğiyle önleme füzeleri üretiminde neler yapabileceklerini görmek istiyoruz. Dolayısıyla bu konuda yer alan herkesin katılımıyla her açıdan çalışıyoruz."
Rutte, 32 müttefikin tümünün herhangi bir engel olmaksızın, mümkün olduğunca sınırsız bir şekilde birlikte çalışmasının önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Elbette, NATO gibi bir ittifakta her zaman siyasi tartışmalar, anlaşmazlıklar yaşanacaktır. Böyle durumlarda insanlar, her zaman aşırı heyecanlanıyor. Bence bu, demokratik ittifaklarda zaman zaman bu tür tartışmaların yaşanabileceğine dair bir gözlem. Benim rolüm ise perde arkasında sağduyulu bir şekilde ne yapabileceğime bakmak, sorunu çözmeye yardımcı olmak.
Nihayetinde tek bir hedefimiz var. NATO topraklarının tamamını Rusya'ya, terörizme ve karşı karşıya kaldığımız diğer her türlü tehdide karşı korumak. Bu da içimizde bu tartışmaları yaşayabileceğimiz anlamına gelir. Bunda bir sorun yok ancak daha sonra bunları çözüp bir araya gelmeliyiz."
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in, Rusya-Ukrayna Savaşı'na son verme amacıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le her türlü formatta görüşmeye istekli olduğunu anlatan Rutte, "Putin ile bir sonuca varmayan bu döngüyü kırdıkları için" Amerikalılara teşekkür etti.
Rutte, Putin'in müzakere masasına ne koşulla döneceği konusunda "Sanırım bu odadaki hiç kimse bunu tahmin edemez." dedi.
Ukrayna'nın savaş alanında giderek daha iyi sonuçlar elde ettiğini belirten Rutte, "Putin, kendi askerlerinden 35 bin kadarını feda etmeye hazır. Bu, savaş alanında delilik sayılır." değerlendirmesinde bulundu.
?"(S400 konusu) Bu müttefikler arasında çözülecek bir konu"
Zelenskiy'in Patriot tipi hava savunma füzelerinin ortak üretimine ilişkin soru üzerine Rutte, bu konuların karşılıklı konuşulması gerektiğini ifade etti.
Rutte, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda buradan kesin bir bilgi size veremem ama genel anlamıyla ortaklarımız ve müttefiklerimizin, bu tip şeylerde bir arada çalışması iyidir. Kolektif olarak bizim zaten üretimi artırmamız lazım. ABD'nin zaten tek başına bir üretim noktasında belli sınırları doldurdu. Avrupa da aynı şekilde. Dolayısıyla da daha fazla üretmemiz lazım. Bu konuda dörtlü toplantılar da yaptık Beyaz Saray'da. Netice itibarıyla bunlar karşılıklı olarak konuşulan ve konuşulması gereken şeyler."
Rutte, S400'lere ilişkin bir soruya "Bu, müttefikler arasında çözülecek bir konu." yanıtını verdi.
ABD'nin İttifak üyesi diğer 31 müttefikle nasıl ilişki kuracağına kendisinin karar verdiğini belirten Rutte, 25 Haziran'da ABD Başkanı Trump ile Oval Ofis'te yaptığı görüşmenin sonucunu "ümit vadedici ve teşvik edici" olarak gördüğünü kaydetti.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › NATO Genel Sekreteri Rutte'den Güvenlik Vurgusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?