NATO Pa 62. Genel Kurulu - Ukrayna Parlamentosu Başkanı Parubiy - Son Dakika
Güncel

NATO Pa 62. Genel Kurulu - Ukrayna Parlamentosu Başkanı Parubiy

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy, ABD'deki seçimlere değinerek, "Bu konuda Ukrayna aleyhinde herhangi bir tehdit görüyor muyuz? Eminim ABD dış politikasında herhangi bir değişiklik olmayacak.

19.11.2016 21:07

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy, ABD'deki seçimlere değinerek, "Bu konuda Ukrayna aleyhinde herhangi bir tehdit görüyor muyuz? Eminim ABD dış politikasında herhangi bir değişiklik olmayacak. ABD parlamenterlerle temas halindeyiz." dedi.

NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi" toplantısında, Ukrayna paneli düzenlendi.

Parubiy, 60 yıldır NATO'nun üyelerine güvenlik vadettiğini, sorumluluk alanında barış istediğini ifade ederek, dolayısıyla Ukrayna'da istikrar alanının genişletildiğini anlattı.

Çok yakında Ukrayna'nın sarı mavi bayrağının da NATO karargahında dalgalanacağını düşündüklerini ifade eden Parubiy, "Ukrayna Parlamentosunun stratejik hedefleri arasında bu var. Ukrayna güvenlik sektörünü 2020'ye kadar NATO standartlarına çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız bu sektörü güçlendirmek. Bunun için pek çok reform gerekiyor. Bu da en güçlü askeri kuvvetlerden birini karşımıza almayı gerektiriyor. O da Rus imparatorluğu ordusudur. Ukrayna'nın sınırlarında bizim her gün evlatlarımız Rus saldırganlığına karşı savaş vermektedirler. Sadece Ukrayna'yı değil bütün dünyayı savunmaktadırlar." diye konuştu.

Andrey Parubiy, Ukrayna'daki devrim döneminde NATO PA heyetiyle bir araya geldiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Barikatlar arasında o zaman da Ukrayna bayrağının yanında AB bayrağı da bulunuyordu. Rusya'nın saldırganlığını durduracaktır. Putin Ukrayna'yı kontrol altına almaya çalışıyordu. 2 gün sonra bunun yıldönümü. Onur mücadelesinin yıldönümü olacak. Bu mücadele de devam etmekte. Rusya'nın saldırganlığı sadece askeri bir saldırganlıktan ibaret değil. Askeri saldırganlık planların bir kısmını içermektedir. Ukrayna'ya karşı bilgi, enerji ekonomik savaş bunların farklı boyutlarıdır. Ukrayna devletinin dengelenmesine karşı Rusya tarafından karma bir savaş yürütülmektedir. Ukrayna, Putin için çok önemlidir. Etki alanını genişletmesi için çok önemlidir."

Ukrayna'nın mücadelesinin medeniyeti ilgilendiren bir mücadele olduğunu vurgulayan Parubiy, Ukrayna'nın NATO müttefiki olacağını, bu hedefe ulaşacaklarını kaydetti.

"Kırım Rus toprağı değil"

Oturumda "Ukrayna'nın iki savaşı: Bağımsızlığı korumak ve gerçek reformlar uygulamak" başlığındaki Demokratik Yönetişim Alt Komitesi Taslak Raporunu sunan Michael Lord Jopling ise, Rusya'nın uluslararası hukuku çiğnediğini, Kırım'ın tarihi olarak Rus toprakları olmadığını, buranın yüzyıllar boyunca Tatarlara, Ermenilere, Yahudilere ve pek çok farklı etnik gruba ev sahipliği yaptığını söyledi.

Jopling, "Parlamenterler olarak hükümetlerimizin Kırım'ın yasa dışı bir şekilde işgal ve ilhak edilmesi konusunda kararlı bir tutum sergilemeye devam etmemiz gerekmektedir." dedi.

Doğu Ukrayna'nın Donbass bölgesindeki savaşa değinen Jopling, uzun süreli bir çözümün getirilebilmesi ve sivillerin acılarının son bulması için daha fazla çabanın şart olduğunu kaydetti.

Jopling, her gün bombardıman ve ölümler yaşandığını belirterek, "Savaşın başladığı günden bu yana tahminlere göre 10 bin kişi öldürülmüştür, 10 binlerce kişi yaralanmıştır. 1,8 milyon kişi de yerinden edilmiştir. Bu Moskova'nın desteklediği, oluşturduğu ve yönettiği bir hareket." dedi.

ABD'deki seçimler

Oturumda, daha sonra Ukrayna Parlamentosu Başkanı Andrey Parubiy soruları yanıtladı.

"ABD seçimlerini kazanmasının ardından Donald Trump ile Rusya'nın Kırım'ı işgali konusunda temasa geçtiniz mi? ABD'deki seçimler Ukrayna'yı nasıl etkileyecek?" sorusu üzerine Parubiy, Ukrayna için Avrupa Atlantik desteğinin kilit unsurlardan biri olduğunu kaydetti.

Gelecekte kazanacakları zafer için de buna ihtiyaç duyduklarını ifade eden Parubiy, bu dönemde ve önümüzdeki aylarda da zorluklarla karşılaşacaklarını dile getirdi.

Parubiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçiş sürecini ABD'de gerçekleştirmek istediğini dile getirerek, "Aynı zamanda da bazı Avrupa ülkelerinde de seçimler yapılacak. Bunları kendi avantajına çevirmek istiyor. ABD'deki seçim, bir demokrasi manifestasyonu diyebiliriz. Bu konuda Ukrayna aleyhinde herhangi bir tehdit görüyor muyuz? Eminim ABD dış politikasında herhangi bir değişiklik olmayacak. ABD'li parlamenterlerle temas halindeyiz. Ben de ziyaret gerçekleştirdim ABD'ye. Çok etkili insanlarla görüşmeler gerçekleştirdim. Tüm bunlar da bana güven verdi. ABD dış politikası her zaman istikrara, güvenliğe ve güvenlik bölgesinin genişletilmesine odaklanmıştır. Bunlar değişmeyecek gelecekte. Benim inancım bu yönde. Bu değiştirilemez." diye konuştu.

Parubiy, Tatarların her zaman Kırım'da olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her zaman orada bir etnik grup olmuştur. Onlar çok acı çektiler. 2. Dünya savaşında hepsi Kırım'dan sürüldü. Kırımlı Tatarların tekrar ülkeye dönmeleri için sonradan koşulların oluşturulması çok önemli. Çünkü başka bir ülkeleri yok. Sadece Kırım Yarımadası onların ülkesi. Sonunda kendi ülkelerine dönmeyi başardılar. Şimdi de Rusya'yı buluyorlar karşılarında. Rusya onları tekrar yerinden etmeye çalışıyor 21. yüzyılda böyle bir suç nasıl işlenebilir. Ukrayna her zaman için bir garantör olmuştur. Etnik grupları, Kırımlı Tatarları korumuştur. Kırım'ın geleceğine karar verebilecek tek aktör Kırımlı Tatarlar. Onların kararı da uluslararası toplum tarafından kabul edilmelidir. Rusya'nın herhangi bir ilhakı kabul edilemez. Bölgeye bakınca Rusya etkisi görüyoruz. Kırım'ın özgürleşmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Ukrayna'da zaten bunu destekliyor."

NATO Pa 62. Genel Kurulu - Ukrayna Parlamentosu Başkanı Parubiy
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Pa 62. Genel Kurulu - Ukrayna Parlamentosu Başkanı Parubiy - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement