Nûbihar Dergisi 21. Yılında "Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu" Düzenliyor - Son Dakika
Güncel

Nûbihar Dergisi 21. Yılında "Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu" Düzenliyor

Nûbihar Dergisi 21. Yılında "Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu" Düzenliyor

Nûbihar Dergisi tarafından 21 22 Eylül tarihlerinde Diyarbakır’da “Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu” adı altında bir sempozyum gerçekleştirilecek. Sempozyumda Kürt kimliği, kültürü, dili, din ve milliyetçilik, anadil, çok dillilik ve kültürlülük gibi konular konuşulacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirecek konferansa dünyanın farklı ülkelerinden akademisyenler, gazeteci ve yazarlar konuşmacı olarak katılacaklar.

11.09.2013 16:40

Kürt dili, edabiyatı ve kültürüne ilişkin aralıksız olarak yayınlarına devam eden Nübihar Dergisi, 21. yılı münasebetiyle "Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu" adı altında bir sempozyum düzenliyor. 21-22 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferas Salonu'nda gerçekleşecek sempozyumda yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen ile gazeteci katılacak. Sempozyumda Kürt kimliği, kültürü, dili, din ve milliyetçilik, anadil, çok dillilik ve kültürlülük gibi konular ele alınacak. Program, Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Prof. Dr. Ahmet Erkol ve Süleyman Çevik'in konuşmasıyla saat 09: 30'da başlayacak ve birden fazla oturum ile devam edecek.

Bilim dünyasının farklı alanlarında tebliğlerin sunulacağı sempozyum ile Nübihar Dergisine ilişkin 21 yıllık bir geçmişin muhasebesi yapılacak ve daha iyiye ulaşmanın yolları aranacak.

Sempozyumda konuşulacak konular din, dil ve kimlik başlıkları altında toplanacak. Dinin kimlik oluşumundaki rolü, dini kültürün dil üzerindeki etkileri,  tarihsel süreçte Kürtlerin din ve inançlarının dil ve kimlik oluşumuna etkileri gibi konular "din" başlığı altında ele alınacak.

"Dil" başlığı adı altında ise, anadilde eğitim, dil politikaları, dile uygulanan yasağın kimlik ve kişilik oluşumu üzerindeki etkileri dil ve aidiyet bilinci, Kürt dilinin günümüze taşınmasında Kürt düşünür ve kurumlarının rolü, sürgünde Kürt dili ve kimlik oluşumu konuları konuşulacak.

Cumhuriyet Dönemi Kürt Kimliği, tehcir ve göçlerin kimlik ve dil üzerindeki etkileri, öteki ve kimlik oluşumu, kimliği oluşturan temel faktörler: din, dil, kültür, gelenek, iktidarın din, dil ve kimlikleri biçimlemedeki  gücü ve rolü, çok dillilik, çok kültürlülük ve çok dinlilik bağlamında kimlik oluşumu gibi konular da "kimlik" başlığı altında konuşulacak.

Yazar-Aktivist Baskın Oran, '1876 Kanun-i Esasi'den Bugüne Türkiye'de Kürtçe Meselesi', Dr. Güneş Murat Tezcur, 'Modern Türkiye'de Kürt Kimliklerinin Oluşumu: Etnik, Hiyerarşilerin Kristalleşmesi ve Yoğunluğun Azalması', Dr. Michiel Leezenberg, 'Kürt Milliyetçiliğinin Yükselmesinde Kritik Bir Aşama Olarak Kürt Medrese Öğreniminin Okuryazar ve Kültürlü Hale Gelmesi', Dr. Irfan Mustafa Hewrami, 'Çok Dilli, Çok Dinli ve Çok Kültürlü Yapıda Kürt Kimliği ve Onun İnşası', Dr. İsmail Beşikçi 'Kimlik Oluşumunda Dilin ve Dinin Rolü', yazar Jan Dost ise 'İslam ve Kürt Kimliği' konularında konuşacaklar.

Sempozyumun diğer oturumlarında farklı konu başlıklarında konuşacak kişiler ise şunlar; Dr. Mücahit Bilici, Muhittin Kaya, Dr. Yaşar Abdulselamoğlu, Yrd. Doç. Dr. Shahab Vali, Yrd. Doç. Dr. Ekrem Önen, Doç. Dr. Salih Akın, Doç. Dr. İbrahim Bor, Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Arş. Gör. Salim Orhan, Dr. Heyder Lashukri, Ali Karadeniz, Selman Dilovan,Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Acar, Yrd. Doç. Dr. Kerim el-Hüli, Reşat Adak, Burhan Işık, Sefa Mehmetoğlu, Prof. Dr. Abbas Vali, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Ayhan Bilgen, Yrd. Doç. Dr. Ercan Çağlayan, Doç. Dr. Mehmet Gürses, Abdullah Şahin, Dr. Abdurrahim Alkış, Dr. Moaed Barakat, Gazeteci Ali Bayramoğlu, Cengiz Çandar, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan,, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Araştırmacı-Yazar Mehmet Gürses, Araştırmacı-Yazar M. Xalid Sadini, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Yazar Mücahit Bilici, Sofya Üniversitesi'nden Yaşar Abdülselamoğlu, Abbas Vali, Abdurrahim Alkış,  Ayhan Bilgen, Burhan Işık, Ekrem Önen, Ercan Çağlayan, Güneş Murat Tezcur, Haydar Lashukri, Hidayet Şefkatli Tuksal, Irfan Mustafa Hewrami, Kerim el-Hüli.

Sempozyumun kurul başkanlığını Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Ahmet Erkol yürütüyor. Kurul üyeleri şu isimlerden oluşuyor; Doç. Dr. İbrahim Bor, Yrd. Doç. Dr. Hayrullah Acar,  Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Adak, Yrd. Doç. Dr. Tahirhan Aydın, Yrd. Doç. Dr. Akif Akto, Abdullah Şahin, Osman Tunç, Süleyman Çevik M. Rauf Çiçek ve Salim Orhan.

Sempozyumun Danışma Kurulu da önemli çalışmaları olan şu akademisyenlerden oluşuyor; Prof. Dr. A. Wahab Khalid, Prof. Dr. Hamid Bozarslan, Prof. Dr. M. Edip Çağmar, Prof. Dr. Hashem Ahmedzafeh, Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Asutay, Prof. Dr. Osman Taştan, Prof. Dr. Said Özervarlı, Prof. Dr. Ahmet Erkol, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Christin Allison, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Doç. Dr. Vahap Coşkun, Doç. Dr. Salih Akın gibi akademisyenler var. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nûbihar Dergisi 21. Yılında 'Uluslararası Din, Dil ve Kimlik Sempozyumu' Düzenliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement