Öldüren İhmal İddiası - Son Dakika
Güncel

Öldüren İhmal İddiası

Öldüren İhmal İddiası

İşyerine Giderken Kalp Krizi Geçirip Yere Yığılan Kocasına Sağlık Ekibinin Geç Müdahalesini Mahkemeye Taşıdı.

03.07.2010 19:05

İSVİÇRE ve Almanya'da 16 yıl işçi olarak çalışan ve kesin dönüş yaptığı Adana'da işyerine giderken kalp krizi geçirdiğini hissedip, yol kenarındaki akaryakıt istasyonunda gördüğü üniformalı polisten yardım isteyen 39 yaşındaki Orhan Kemal Soytoprak'ın ihmaller zincirinin kurbanı olduğu ileri sürüldü. Yere uzanıp başının altına elindeki poşeti koyup bekleyen Soytoprak'ın güvenlik kamerasına yansıyan yerdeki çaresizliği ise yürek yakarken eşi Nursel Soytoprak, "Eşim sağlık ekibinin ihmalinin kurbanı oldu, bu işin peşini bırakmayacağım" dedi.

Geçtiğimiz pazartesi günü Şakirpaşa Mahallesi'nde oturan Orhan Kemal Soytoprak, sabah erken saatlerde Turgut Özal Bulvarı'ndaki iş yerine gidebilmek için tramvaya bindi. Geçtiğimiz ocak ayında anjiyo olan ve iş yerine yakın durakta inip, yürümeye başlayan Soytoprak, kalbinde sızı hissedince kriz geçirdiği anlayıp, yakındaki akaryakıt istasyonunda resmi aracı yıkayan üniformalı polis memurunun yanına giderek yardım istedi. Müdahalenin çabuk yapılması için polisten yardım isteyen Soytoprak, yere uzanıp, elindeki poşeti de başının altına koyup ambulans beklemeye başladı. İstasyonun güvenlik kamerasına saniye saniye kaydedilen görüntülere göre, polis memuru saat 08.06'da cep telefonuyla 155 Polis İmdat ve 112 Acil Servis'e bilgi verip, yardım istedi. Bu sırada polis memuru, su isteyen Soytoprak'a su getirip yardım etmeye çalışıyor. Ancak saat 08.18'de kalp krizi geçiren Soytoprak kusmaya ve bilincini kaybetmeye başladı. Aynı kayıtlara göre ambulans, yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıktaki Kurttepe Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ndeki merkezinden olay yerine saat 08.19'da ulaştı. Acil tıp teknisyeni bulunan sağlık ekibi, hastayı saat 08.21'de ambulansa yükleyerek yine 2 kilometre uzaklıktaki Seyhan Uygulama Hastanesi Acil Servisi'ne ulaştırıyor. Acil Servis'te müdahale edilen Soytoprak'ı duran kalbi, kalp masajı ile çalıştırıldı ve cihaza bağladı ancak solunum yetersizliği nedeniyle beynin hasar gördüğü anlaşıldı. 2 saat yoğun bakımda kalan Soytoprak, tüm müdahaleye karşın kurtarılamadı.

GÜVENLİK KAMERASINI GÖRÜNTÜLERİ YIKTI

Daha önce anjiyo olduğu için kalp sorunu olduğu bilinen Soytoprak'ın cenazesi memleketi Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'nde toprağa verildikten sonra ailesi, olayın yaşadığı akaryakıt istasyonunun güvenlik kamerası görüntülerini aldı. Soytoprak'ın son anlarını görmek isteyen aile, görüntüleri izlerken şok oldu. Dakika dakika kaydedilen görüntülerde Soytoprak'ın çektiği ızdırap yürek yakarken, sağlık ekiplerinin olay yerine 1.5 kilometre uzaklıktaki geç gelmesine tepti gösterdi.

2 yıl önce evlendiği eşine 1 erkek evlat veren 30 yaşındaki Nursel Soytoprak, sağlık ekiplerinin ilgisizliğinin kendisini kahrettiğini söyledi. Ailelerinde doktor ve hemşirelerin bulunduğunu belirten Soytoprak, "Eşime zamanında müdahale edilmiş olsaydı belki yaşayacaktı. Kamera kayıtlarını izlerken yüreğimiz bir kez daha yandı. Ambulans 1.5 kilometrelik yoldan 12-13 dakikada geliyor. İnsan yürüyerek gelse daha erken gelir, hepsinden önemlisi görüntü kayıtlarına göre söylüyorum gelin sağlık ekibi, eşime ilk yardım kurallarını bile uygulamıyor, kalp krizi geçiren bir hastanın solunum yolu bile açılmıyor. İlk müdahale hastanede yapılıyor ama o da yetmiyor" dedi. 7 aylık olan oğlu Toprak Arif'e büyüdüğünde babasının ihmal yüzünden öldüğünü nasıl anlatacağını bilemediğini ifade eden genç kadın, sağlık ekipleri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağını, başka insanların ölmemesi için, başka insanların yetim kalmaması için mücadele edeceğini kaydetti.

Orhan Kemal Soytoprak'ın emekli hemşire ablası Sema İlküplü ise kardeşinin ölümüne seyirci kalındığını ileri sürerek, "Kardeşim yardım için dakikalarda çırpınması acımızı katladı. Hukuk mücadelemizi başlattık. Şikayet dilekçemizi hazırlayıp avukatımıza teslim ettik. Cumhuriyet Savcılığımızın suç duyurumuzu dikkate alarak, sorumlulardan hesap sormasını istiyoruz"diye konuştu.

ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLDİ

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, iddialar üzerine konunun detaylı olarak incelendiğini belirterek şu bilgileri verdi;

"Polis memuru tarafından ilk ihbar 08.01'de yapılmış, Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ndeki merkezden ambulans 08.04'de hareket edip, olay yerine 08.10'da ulaşmış. Ambulans, hastayı alıp, 08.15'de olay yerinde ayrılıp, saat 08.22'de hastaneye ulaştırmıştır. Sağlık ekipleri, zamanında ve yerinde müdahale etmiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Öldüren İhmal İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement