Suriye'de iç savaş sonucu ortaya çıkan dram, filmlere konu oldu. Türkiye-Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yaşanan savaştan etkilenen bir grup sinema tutkunu, kurşun sesleri altında kısa film çekti.
İki yıla yakın bir süredir Suriye'de yaşanan savaş sebebiyle binlerce Suriyeli aile memleketlerini terk ederek, Türkiye'deki yakınlarına veya kendileri için kurulan çadır kentlerde yaşamını sürdürüyor. Her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği ve yaralandığı ülkedeki dram, Türkiye'nin sınır şehirlerinden olan Ceylanpınar'da filme dönüştü. Ceylanpınar'a komşu olan Suriye sınırındaki Rasulayn kentinde yaşanan çatışmalar ve Türkiye'deki yansımaları genç sinemacıları harekete geçirdi. Rasulayn'daki gerilim sonucu Türkiye'ye onlarca kurşunun isabet ettiğini, 20'ye yakın vatandaşın yaralanması sonucu kolları sıvayan Serdar Altun ve Şeyhmuz Sarıce, ellerindeki imkanlarla Suriye'deki dramı kısa filme çevirdi. Yaklaşık 3 hafta önce başladıkları kısa filme sona yaklaşan genç sinemacılar, kurşun sesleri altında kısa filme imza attı.
"SAVAŞI SİNEMA İLE DUYURMAK İSTEDİK"
'Kanlı Ova' adını verdikleri kısa film için Ceylanpınar'ın belirli yerlerini kullanan gençler, filme "Savaş sizin istediğiniz yerde başlar, ama sizin istediğiniz yerde bitmez" mesajıyla başladı. Temsili olarak çatışma sahnelerini çektiklerini belirten Senarist Şeyhmuz Sarıce, ilçe halkının Suriye tarafından gelen kurşunlar sebebiyle hep ölüm korkusu yaşadığını ifade ederek, "Film yaklaşık 12 dakika sürecek. Yanı başımızda bir savaş var. Biz de bunu sinema ile duyurmak istedik. Çünkü biz Suriye sınırında yaşıyoruz. Biz de bu savaşlardan olumsuz yönde etkileniyoruz. Filmin bitmesine az kaldı. Güzel bir şey olacağını düşünüyorum" dedi.
Rasulayn'daki çatışma esnasında silah ve bomba seslerini duyduklarını dile getiren Sarıce, filmi yaklaşık 1 hafta içinde bitirmeyi istediklerini söyledi.
"POLİS FİLMİ GERÇEK ZANNETTİ"
Rasulayn'daki çatışma sebebiyle dış mekanda yeterince çekim yapamadıklarını kaydeden filmin yönetmeni Serdal Altun, çatışma sahnesini çektikleri esnada polisin senaryoyu gerçek sandığını da anlattı. Altun, "En basitinden film çekimleri esnasında bizi polis gördü. Gerçek sandılar. Çekime bu yüzden ara vermek zorunda kaldık. Tansiyon yüksek olduğu için dış mekanda çekimi kullanamadı. Çünkü film çekerken komşu şehirden silah sesleri geliyordu. Bu yüzden riskliydi" diye konuştu.
"KURŞUN SESLERİ ALTINDA FİLM YAPTIK"
Suriye'den gelen kurşunların Ceylanpınar'daki evlere isabet ettiğini, insanların yaralandığını filmde anlatmaya çalıştıklarını kaydeden Altun, şöyle devam etti:
"Son günlerde sınırdan gelen kurşunlar insanlara isabet etti. Geçtiğimiz günlerde küçük bir kız çocuğu da kurşundan dolayı yaralanmıştı. Biz de bunu filmde işlemeye çalıştık. Filmde Ceylanpınarlı küçük bir çocuk, sokağa çıkmasıyla birlikte Suriye'den gelen bir kurşuna hedef oluyor. Biz buradaki dramını anlattık. Başardık mı? Film bitince bunu gayet iyi görebileceğiz."
Altun, filmin tamamlanmasıyla birlikte ulusal film yarışmalarına başvuracaklarını da sözlerine ekledi. Filmde rol alan 10 yaşındaki Baran Altın da ilk film tecrübesinde Suriye'deki savaşı en iyi şekilde anlatmak için çalıştığını belirtti. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Suriye'deki Savaş Film Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?