Papa'dan Mahmud Abbas'a, "Siz Bir Barış Meleği Olabilirsiniz" Temennisi - Son Dakika
Güncel

Papa'dan Mahmud Abbas'a, "Siz Bir Barış Meleği Olabilirsiniz" Temennisi

Filistin Devlet Başkanı Abbas'la görüşen Papa Francesco, barış meleği figürlü bir madalyonu Abbas'a hediye ederek "Siz bir barış meleği olabilirsiniz" dedi.

16.05.2015 16:36  Güncelleme: 17:00

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devleti Başkanı Papa Francesco, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü. Buluşma, Vatikan'ın Filistin'i bağımsız bir devlet olarak resmen tanıyacağı anlaşmanın imzalanacağının açıklanmasından iki gün sonra gerçekleşti.

Dün geldiği İtalya'nın başkenti Roma'da, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Matteo Renzi ve Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile bir araya gelen Mahmud Abbas, Cumartesi sabahı Vatikan'a geçti.

Papa Francesco ile Abbas, Papalık Sarayı'nda yaklaşık 20 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

"SİZ BİR BARIŞ MELEĞİ OLABİLİRSİNİZ"

Sadece iki liderin el sıkıştıkları ve birbirlerini kucakladıkları ana tanık olmalarına izin verilen az sayıda gazetecinin aktardığına göre Papa, üzerinde barış meleği figürü olan bir madalyonu Abbas'a hediye ettiği sırada, "Bu savaşın kötü ruhunu yok eder. Bunu sizin için düşündüm. Siz bir barış meleği olabilirsiniz" temennisinde bulundu.

Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleştiği belirtilen görüşme sırasında Mahmud Abbas'ın ise Papa'ya, "Sizi gençleşmiş gördüm" dediği bildirildi.

İSRAİL'İN RAHATSIZ OLDUĞU ANLAŞMA İÇİN MEMNUNİYET İFADESİ

Vatikan Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada iki liderin ana gündeminde, Çarşamba günü açıklanan ve Filistin ile Vatikan arasında önümüzdeki günlerde imzalanacağı duyurulan "Küresel Diplomatik Anlaşma" başlıklı ilk resmi anlaşmanın olduğu kaydedildi.

Liderlerin, iki devletin temsilcilerinden oluşan komisyonun son halini verdiği ve İsrail'i hayal kırıklığına uğratan anlaşmadan duydukları memnuniyeti birbirlerine ifade ettikleri de belirtildi.

Açıklamada, iki liderin İsrail ile Filistin meselesini de konuştuğu, Papa'nın, acil ve kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için taraflar arasında doğrudan müzakerelerin yeniden başlayabilmesini dilediği de belirtildi.

Dünya çapında 1 milyar 200 milyon Katoliğin lideri Papa ayrıca, uluslararası toplumun desteğiyle İsrail ve Filistinlilerin barış için kararlılıkla cesur kararlar almasını da diledi.

Son olarak, Ortadoğu'yu etkileyen çatışmaları da değerlendiren liderler, dinlerarası diyalog ve terörle mücadelenin önemini de vurguladı.

Papa ayrıca Filistin liderinden, Gazze Şeridi'ndeki mevcut durum hakkında bilgi aldı.

FİLİSTİN BİR BARIŞ TOPRAĞIDIR

Mahmud Abbas Pazar günü de, Osmanlı hakimiyeti döneminde; 19. yüzyılda Filistin'de yaşamış olan Marie Alphonsine Dahil Ghattas ve Mariam Baouardy adlı iki rahibenin "azize" ilan edileceği, Papa Francesco yönetimindeki ayine katılacak.

Mahmud Abbas yaptığı yazılı açıklamada, iki Filistinli rahibenin azize ilan edilecek olmasına ilişkin, "Bu, Filistin'in bir savaş toprağı olmadığını gösteriyor. Filistin, Tanrı'nın da olmasını istediği gibi, bir savaş toprağı değil, erdem ve kutsallık toprağıdır" ifadelerini kullandı.

VATİKAN'IN FİLİSTİN'İ DEVLET OLARAK TANIMASI

Çarşamba günü Vatikan'dan yapılan açıklamada, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) değil, Filistin Devleti'ni ilk kez muhatap alacakları bir anlaşmaya imza atılacağı duyurulmuştu.

İki devlet arasında kurulan ortak komisyonda Vatikan delegasyonunun başındaki isim olan Devletlerarası İlişkilerden Sorumlu Vatikan Devlet Sekreteri Monsenyör Antoine Camilleri, söz konusu anlaşmanın, Katolik Kilisesi'nin Filistin'deki özgürlüğü, yasal olarak kabul görmesi, emlak ve vergi meseleleri ile aktivitelerine ilişkin noktaları içerdiği bilgisini paylaşmıştı.

Camilleri Vatikan'ın da, İsrail ve Filistin meselesinde, İki Devletli Çözüm'den (Two-State Solution) yana olduğunu vurgulayarak, "Varılan bu anlaşmanın, İsrail ve komşuları ile birlikte barış ve güvenlik içinde yaşayan, özgür, egemen ve demokratik bir Filistin devleti kurulması ve tanınması için bir şekilde Filistinlilere yardımcı olabilmesi çok iyi olur" demişti.

Camilleri bu anlaşmanın, özellikle doğrudan alakalı olan ülkeler başta olmak üzere, kalıcı bir barışın sağlanması ve arzulanan İki Devletli Toplum fikrine katkıda bulunmak için uluslararası toplumu cesaretlendirebileceğini de söylemişti.

Gözlemci devlet konumunda olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 2012 yılında Filistin devletini tanıması yönünde alınan kararını olumlu karşılamış olan Vatikan, Filistin Devleti'ni tanıyan 136'ıncı ülke oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Papa'dan Mahmud Abbas'a, 'Siz Bir Barış Meleği Olabilirsiniz' Temennisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement