Dha DIŞ HABER - Paris UNESCO Genel Merkezi'nde 'Kadının Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü' sergisi
Gülten ÖZBEY, PARİS (DHA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun Paris'te bulunan Genel Merkezi'nde 'Kadının Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü' temalı bir sergi açıldı. Açılış UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova tarafından yapıldı.
UNESCO'ya üye ülkelerin yer aldıkları 6 bölgesel seçim grubundan her birini temsilen sanatçı katılımıyla tertiplenen sergide, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika Seçim Grubu'nu bu yıl Türkiye'nin temsil etti.
Türkiye etkinliğe, mimar, heykeltıraş, seramik sanatçısı ve tasarımcısı Cahide Erel'in, sergi için özel olarak tasarlanmış, yaşamın bilgeliği, sevginin gücü, aydınlığın varlığında Anadolu kadınının hayat serüvenini anlatan 'Anadolu Ana Tanrıçaları Sıfır Noktasında' adlı heykel grubuyla katıldı.
Sergide, Doğu Avrupa Grubu'nu temsilen Ermenistan ve Ukrayna, Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi'nden Küba ve Dominik Cumhuriyeti, Asya ve Pasifik Bölgesi'ni temsilen Bangladeş, Afrika'dan Togo ve Arap ülkelerini temsilen Bahreyn ve Mısırlı sanatçıların eserleri yer aldı.
Serginin açılışında UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova Bugün UNESCO'da kadın hakları ve eşitlik mücadelemizi görünür kılan sanatçıları olan saygımızı gösteriyoruz. Bu sergi hepimize kadınların sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü düşündürüyor dedi.
UNESCO Nezdinde Türkiye Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı UNESCO'da bir ilki daha başardıklarını Batı Avrupa'yı ve Kuzey Amerika grubunu batı dünyasını temsilen Türk seramik sanatçısının özel bir eserle sergiye katıldığını, eserin çok özgün olduğunu, sergide yeniden dönüştürülen malzemelerin kullanılması ve sergilenen eserlerde kadının mediyetin.dünyanın ilerlemesindeki rolünü simgelemesi amaçlandığını belirtti. Botsalı, Erel'in eserleri çam kozalağını benzeyen yapıları insan vücudundaki epifiz bezine benzediği ve yeniden yaratılışın, verimliliğin, üretkenliğin kaynağı olan dokunun şeklini temsil ediyor. Eserdeki kozalak tanelerine gittiğiniz zaman oradaki son 10 bin yıldaki Anadolu tanrıçalarını göreceksiniz. Anadolu tanrıçaları medeniyetler diyarı ülkemizdeki topraklar üzerinde kadının tarih boyunca her aşamada toplumu yaratan, kuran, üreten, çoğaltan, yükselten rolünü temsil ediyor dedi.
ÇOK KISA BİR SÜREDE TASARLADIK VE ÜRETTİK
Heykelıtraş Cahide Erel Burada kendim ülkemi ve birinci bölgeyi temsil etmek çok heyecan verici. Bu sorumlulukla çok yoğun çalıştık. 1,5 ay gibi çok kısa bir sürede tasarladık ve ürettik. Enstalasyonun tamamı 800 parçadan oluşuyor.Her bir parçayı tek tek ürettik. Seçimlerimizi özellikle anlam yükleyerek yaptık Kaideleri bir milyon yılda toprağın altında oluşan Anadoluda ki ağaç kütüklerden seçtik. diye konuştu.
UNESCO Genel Direktörlüğü Cinsiyet Eşitliği Bölüm Başkanı Saniye Gürsel Korat, Unesco gün boyu geniş kapsamlı bir program hazırlayıp sunduğunu sabah programında Fas ile gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında Toplumsal Cinsiyet eşitliği kadının rolü konusu Öğleden sonra Dünyadaki radikaleşme ve terör hareketlerinde kadınların değişik rolleri konusu işlendiğini belirten Korat Biliyorsunuz bu konuda kadınlardan hep kötü olarak bahsedilir.Kadın aktör olarak rollerine baktık.Toplantıdan çıkan ilginç bir kaç mesaja baktığımızdaöBir çok toplumda kadınların zavallı durumdan öteye rol oynadıkları kabul edilmek istenmemesi.Çünkü o toplumlarda ki kadın imajına ters düştüğü için.O toplumda ki erkek kadın ilişkisindeki dinamiği sarstığı için o konularda çok bahsedilmiyor.Bu günkü oturumlarda kadınların aktör olarak radikal hareketlere katılması son zamanlarda olan bir olay değil.Çok eskiden beri kadınlar kurtuluş hareketlerinde sol ve sağ kesimin ekstrem boyutlarındaki aktör olarak bugüne kadar bir çok ülke ve toplumda rol almış durumda.
Bugün bunun bir başka şeklini görüyoruz özellikle birtakım terörist gruplara katılmak için Avrupa ve Kuzey Amerika'da büyümüş,okumuş oldukları ortamı bırakıp bu harekete katılmış olmaları.Bu da bir çok insanı rahatsız ediyor.Bu konuda görüş alışverişinde de bulunuldu.
Kadınlar barışı sağlayacak grup olarak ne yapabilir ve bu konuda uluslar arası örgütler bunların arasında UNESCO'da var.Ne gibi yardım ve çerçeve verbilir konuları görüşüldü.
Türkiye sergiye katılımı, Dışişleri Bakanlığı'nın desteği ve THY'nin sponsorluğunda gerçekleşti. Anadolu Ana Tanrıçaları heykel grubu diğer sanatçıların eserleriyle birlikte, Sergisi 8- 18 Mart tarihleri arasında, UNESCO'nun ana salonunda iki hafta boyunca ziyaret edilebilecek.
Son Dakika › Güncel › UNESCO Merkezinde Kadının Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü Sergisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?