Phaselis'e Tesis Yapılmasına Karşı Çevrecilerin Nöbeti 1 Haftadır Sürüyor. - Son Dakika
Güncel

Phaselis'e Tesis Yapılmasına Karşı Çevrecilerin Nöbeti 1 Haftadır Sürüyor.

Antalya’nın Kemer ilçesinde birinci derece arkeolojik sit alanı Phaselis antik kentine halk plajı ve günübirlik tesislerin inşaatına karşı çıkan çevre severler, bir haftadır Bostanlık Koyu’nda nöbet tutuyor. Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden Deniz Soyarslan, “Biz yöre halkı ve doğaseverler olarak buna tepkimizi gösterdikten sonra projenin revize edildiğini öğrendik. Biz, Phaselis Bostanlık Koyu’nda yapılacak olan bu halk plajı adı altındaki ticarethanenin projesini görmek istiyoruz. Davalarımızdan sonuç gelmiyor, bir buçuk aydır yürütmeyi durdurma kararı alınamadı. Her an yeni haberler alıyoruz. Ama biliyoruz ki, bu bakir plaja bir halk plajı adı altında ticarethane yapılacak” dedi.

15.04.2023 19:29  Güncelleme: 20:23

CEYLAN SAĞLAM

Antalya'nın Kemer ilçesinde birinci derece arkeolojik sit alanı Phaselis antik kentine halk plajı ve günübirlik tesislerin inşaatına karşı çıkan çevre severler, bir haftadır Bostanlık Koyu'nda nöbet tutuyor. Phaselis'e Dokunma Hareketi'nden Deniz Soyarslan, "Biz yöre halkı ve doğaseverler olarak buna tepkimizi gösterdikten sonra projenin revize edildiğini öğrendik. Biz, Phaselis Bostanlık Koyu'nda yapılacak olan bu halk plajı adı altındaki ticarethanenin projesini görmek istiyoruz. Davalarımızdan sonuç gelmiyor, bir buçuk aydır yürütmeyi durdurma kararı alınamadı. Her an yeni haberler alıyoruz. Ama biliyoruz ki, bu bakir plaja bir halk plajı adı altında ticarethane yapılacak" dedi.

Kemer'de Phaselis antik kentinde bulunan Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu'nda, halk plajı ve günübirlik tesisler için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ihalenin sonuçlanmasının ardından inşaata başlandı. Söz konusu ihale, 30 Ocak 2023 tarihinde, 47 milyon 737 bin 500 TL artı KDV ile İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firmasına verildi.

Phaselis'e Dokunma Hareketi'nden arkeolog Deniz Soyarslan, gelen tepkiler üzerine söz konusu projenin revize edildiğini ancak kendilerine revize edilmiş proje hakkında bilgi verilmediğini söyledi. 8 Nisan'dan bu yana Bostanlık Koyu'nda nöbet tutulduğu bilgisini veren Soyarslan, çevre severler ve sivil toplum kuruluşlarına yarın (16 Nisan) Bostanlık Koyu'nda yapılacak basın açıklamasına katılma çağrısı yaptı.

"BİZ YÖRE HALKI VE DOĞASEVERLER OLARAK BUNA TEPKİMİZİ GÖSTERDİKTEN SONRA PROJENİN REVİZE EDİLDİĞİNİ ÖĞRENDİK"

Deniz Soyarslan Anka Haber Ajansı'na şunları söyledi:

"Burası Phaselis Bostanlık Koyu. Burası birinci dereceden arkeolojik sit alanı ve aynı zamanda milli parkları koruma sınırları içerisinde. Burası Antalya'da son kalmış bakir koyumuza da Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız tarafından bir halk plajı projesi inşa edilmesi düşünülüyor. Ancak bu projenin sadece elimizde ihale dosyasından yüklenmiş proje hali var. Bu ihale dosyasındaki projede kafeteryalar, şemsiyeler, şezlonglar, restoranlarla bu bütün koylar kaplanmış durumda. Biz yöre halkı ve doğaseverler olarak buna tepkimizi gösterdikten sonra projenin revize edildiğini öğrendik. Yeni revize edilmiş projede 30 Mart'ta Koruma Kurulu tarafından onaylandığı haberi bize geldi. Ancak, ne revize edilmiş projenin onayı ile ilgili izin belgesine yasal yollardan ulaşabiliyoruz ne de revize edilmiş olan bu yeni projeyi görmemize olanak var. Bu proje bizlerden sır gibi saklanıyor. Biz, Phaselis Bostanlık Koyu'nda yapılacak olan bu halk plajı adı altındaki ticarethanenin projesini görmek istiyoruz.

"DAVALARIMIZDAN SONUÇ GELMİYOR, BİR BUÇUK AYDIR YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALINAMADI"

Burada, 8 Nisan'da çalışmalar başladı. Çalışmalar esnasında ne yazık ki burası birinci dereceden sit alanı olduğu için ve milli parklar sınırında olduğu için yanlarında arkeolog ve müzeden bir yetkili bulunması gerekirken ne yazık ki çalışmalar sırasında yanlarında ne bir arkeolog ne de bir müzeden bir yetkili olduğu tespit edildi. Bunlarla ilgili şikayetlerimizde bulunduk. Bu proje ile ilgili odalar, çevre halkı olarak çeşitli davalar açtık. Davalarımızdan sonuç gelmiyor, bir buçuk aydır yürütmeyi durdurma kararı alınamadı. Her an yeni haberler alıyoruz. Ama biliyoruz ki, bu bakir plaja bir halk plajı adı altında ticarethane yapılacak. Bizler bunun bir rant projesi olduğundan şüpheliyiz. Bizler bunun rant projesi olmasından endişeleniyoruz. Buraya elektrik alt yapısı getirilecek. Burası Caretta Carettaların yumurtlama alanı. Burada pek çok endemik bitki, pek çok hiç dokunulmamış vahşi bir doğa var. Bütün bunlara zarar gelecek. Bu nedenden dolayı bizler ve çevreciler olarak burada nöbetteyiz. Phaselis Bostanlık Koyu'nu ranta, ticarethaneye teslim etmek istemiyoruz. Belki buraya bugün azıcık bir şey yapılacak ama yarın buralara restoranlar açılacak. Ondan sonra biz, ne yapacağız? Buradaki hayvanlar, buradaki vahşi yaşam, doğa katlediliyor. Hepinize Tekirova, Antalya'da Bostanlık Koyu'na nöbete davet ediyorum. Bu konu çok acil. Tüm doğaseverlerin, tüm arkeologların, tüm sivil toplum kuruluşlarının bu konuya olan tepkilerini göstermelerini şu anda çok önemli.

"BİZLER, BURANIN YÖRE HALKI VE DOĞASEVERLER OLARAK 16 NİSAN'DA SAAT 16.00'DA BURADA BULUŞUYORUZ."

Bizler, buranın yöre halkı ve doğaseverler olarak 16 Nisan'da saat 16.00'da burada buluşuyoruz. Phaselis Bostanlık Koyu'ndaki doğanın, ağaçların, bitkilerin, toprak anamızın, tarihin sesi olmak için burada buluşacağız. Hepinizi Phaselis'in yanında olmak için son kalmış bakir plajlarımızın ranta açılmaması için buraya davet ediyoruz."

Phaselis\'e Tesis Yapılmasına Karşı Çevrecilerin Nöbeti 1 Haftadır Sürüyor.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Phaselis'e Tesis Yapılmasına Karşı Çevrecilerin Nöbeti 1 Haftadır Sürüyor. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement