Sabancı üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, sandığın demokrasi için gerekli olduğunu, ancak yeterli koşul olmadığını belirterek, "Yeterli koşul hakların ve özgürlüklerin olması" dedi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde, 'Yeni Türkiye, Vizyonlar, Aktörler, Stratejiler' konulu konferans veren Prof. Dr. Fuat Keyman, 2002'den bu yana sandığın seçimler anlamında egemen parti yarattığını söyledi. Sandığın çok önemli olduğunu, son 15 yılın siyasi anlamda en önemli hegemonya aygıtı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Keyman, şöyle konuştu:
"Son seçimde Başbakan diyor ki 'Sandık eşittir demokrasi'. Biz sandık eşittir demokrasi olmadığını biliyoruz. Sandık demokrasinin gerekli bir koşuludur. Sandık olmazsa otoriter bir yapı olabilir. Sandık olmadan demokrasi olmaz. Sandık olacak ki partiler olacak, biz gideceğiz oy vereceğiz, kendi partimiz başa geçsin isteyeceğiz. Sandık demokrasi için gerekli ama yeterli koşul değil. Yeterli koşul hakların ve özgürlüklerin olması. Vatandaşlık haklarının yaşama geçmesi, yani eşit vatandaşlık kavramıdır. Yasama, yürütme, yargı, ilişkisinde ilişkinin düzenli denge-denetlemeye dönük olmasıdır. Yargının tarafsızlığı ya da bağımsızlığıdır. Bunların hepsi çok önemli şeyler. Sandıkla bunlar birleştiği zaman demokrasi oluyor."
SANDIK BAŞBAKAN İÇİN GÜÇLENME AYGITI
Başbakan Erdoğan'ın da sandığın demokrasiye eşit olmadığını iyi bildiğini ifade eden Prof. Dr. Keyman, şöyle devam etti:
"Bunu niye sürekli olarak kullanıyor? İşte o zaman sandığı ciddiye almamız gerekiyor. Sandığı sadece oy verme sandığı olarak ciddiye alamayız. Oy vermenin ötesinde sandık çok önemli bir meşruiyet aracı. Sandık yoluyla meşruiyet kazanıyorsunuz. Sandıktan çıkıp meşruiyet kazanıyorsunuz ama eğer özgürlüklere karşıysanız çok meşru olmayabilirsiniz. Başbakan'ın çok güçlü liderlik seyrine baktığınızda, bu hep sandıkla oluyor. Sandıkta kazanarak güçleniyor. 30 Mart seçimlerinin en önemli olaylarından biri bu güçlenmenin tekrardan sandıkla olması. O yüzden sandık demokrasinin getirdikleri dışında bir başbakan temelinde güçlenme aygıtı. Siyasi güç olarak güçlenme aygıtı. Ak Parti olarak da bir güçlü hükümetten egemen partiye geçiş aygıtı. O yüzden de sandığın çok önemli işlevi de bir güç artırımı aygıtı olması. Bu 1990'larda, 1980'lerde yoktu."
SANDIK YOLUYLA YENİ TÜRKİYE KURULUYOR
Prof. Dr. Keyman, Ak Parti'nin her sandıktan güçlenerek çıktığını ve sonunda 2011'de askeri vesayeti bitirdiğini vurguladı. Prof. Dr. Keyman, "Büyük bir ihtimalle 2014 seçimlerinden sonra da yargıda bir restorasyonla yargı vesayetini bitirecek. Bizim bu sandığı ciddiye almamız gerekiyor. Çünkü sandık yoluyla yeni Türkiye kuruluyor. Sandık eşittir demokrasi olmamakla birlikte, Başbakan ve Ak Parti sürekli olarak sandık temeliyle Türkiye'ye yaklaşıyor. Bunu muhalefet partilerinin çok ciddiye alması lazım" diye konuştu. - Zonguldak
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. Keyman: Sandık Demokrasi İçin Gerekli Ama Yeterli Koşul Değil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?