Prof. Dr. Taneli'den 'Alzheimer'ı anlatıyor - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Taneli'den 'Alzheimer'ı anlatıyor

Prof. Dr. Taneli\'den \'Alzheimer\'ı anlatıyor

BURSA Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Bursa Şubesi işbirliği ile Bursa'nın ilçelerinde Alzheimer ile ilgili bilgilendirme yapılıyor.

30.05.2017 14:02  Güncelleme: 14:03

Prof. Dr. Bilgen Taneli, ilçeleri dolaşarak vatandaşlara 'alzheimer'ı anlatıyor.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü Engelli Hizmetleri Birimi ve Türkiye Alzheimer Derneği Bursa Şubesi işbirliğiyle organize edilen seminerler kentin tüm ilçelerinde gerçekleştiriliyor. Seminerlerde vatandaşlara hem alzheimer ile ilgili bilgilendirme yapılıyor, hem de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen 'Sevgi Çipi' uygulaması tanıtılıyor. Sevgi çipi sayesinde alzheimer ve zihinsel rahatsızlık yaşayan vatandaşlar, yakınlarıyla rahatça ve güvenli bir şekilde bağlantı kurabiliyorlar. Bugüne dek Büyükorhan, Harmancık, Mustafakemalpaşa, Kestel, İznik, Orhangazi, Keles ve Orhaneli ilçelerinde verilen seminerlerin Gürsu, Yenişehir, Karacabey ve Gemlik ilçelerinde de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

"Yaşlanma geciktirilebilir"

Türkiye Alzheimer Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Bilgen Taneli, seminerde, alzheimer ile ilgili önemli bilgiler verdi. Taneli, alzheimerin geri dönüşü olmayan bir hastalık olduğunu ve bu hastalığın her hastalıkta olduğu gibi önceden teşhisinin tedavi için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Taneli, Anne-baba yaşamlarının kısa olması, sigara, alkol ve madde bağımlılığı, stres faktörü, pasif yaşam anlayışı, ilgi azlığı, düzensiz uyku, mesleki tatminsizlik, mutsuzluk, ekonomik durumun iyi olmaması, beslenme yetersizliği, çocukluk ve gençlik dönemine ait mutsuz ve negatif hatıralar, bedensel rahatsızlıklar ve dejeneretif beyin hastalıklarının erken yaşlanmaya neden olan faktörlerden olduğunu anlattı. Prof. Dr. Taneli, dinleyicilere yaşlanmayı geciktirmek için çeşitli ipuçları da vererek, "Yaşlanmayı geciktirmek için yaşama pozitif yaklaşmalı, kötümser değil daima iyimser düşünülmeli. İyimser olmanın ömrü ortalama 10 yıl uzattığı görülmüştür. Stresten uzak durulmalı, stresle başa çıkmanın yollarını aramalı, düzenli bir yaşama sahip olunmalı, gece hayatından uzak durulmalı, uyku-uyanıklık ritmi iyi ayarlanmalı. Erken yatıp erken kalkmalı, 7-8 saat uyumalı ve gündüzleri de fırsat buldukça kestirilmeli" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Taneli'den 'Alzheimer'ı anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement