Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Bağımsız Devlet Topluluğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı içeren geniş bir coğrafyada altyapı, inşaat, gayrimenkul geliştirme, sağlık, endüstri ve enerji alanındaki yatırımlarıyla adından söz ettiren Rönesans'ın da aralarında olduğu konsorsiyum tarafından inşa edilen İsviçre Alplerindeki tünelin resmi açılışı 1 Haziran'da gerçekleştirildi.
Engineering News Record'un (ENR) 2015 yılı içinde açıkladığı "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhitleri" listesinde dünyada 37'inci, Avrupa'da ise 10'uncu sırada yer alan Rönesans, 57 kilometre uzunluğu, 2300 metre derinliğiyle dünyanın en uzun ve en derin tüneli Gotthard Base projesini tamamlayarak, Avrupa'ya "Rönesans" damgasını vurdu.
Avrupa'nın önde gelen liderlerini aynı sahnede buluşturan görkemli törende, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İsviçre Konfederasyonu Cumhurbaşkanı Johann Schneider-Ammann'ın yanı sıra Ueli Maurer, Didier Burkhalter, Doris Leuthard, Guy Parmelin, Simonetta Sommaruga, Alain Berset ağırlandı.
İnovasyon ve güvenilirlik gibi değerlerin somut bir yansıması olarak değerlendirilen tünelin açılış töreni etkinlikleri tüm hafta boyunca devam edecek. Festivale İsviçre'nin yanı sıra tüm Avrupa'dan 100 bine yakın kişinin katılması bekleniyor.
3 FARKLI KITADA, 500 DEV PROJE
Avusturyalı Alpine Bau GMBH şirketinin İsviçre'deki iştiraki Hergiswill şirketi ve Alman Heitkamp şirketini de bünyesine katarak Avrupa'daki ilerleyişine devam eden Rönesans Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Düzyol, bu önemli başarıyla ilgili açıklama yaptı.
Rönesans İnşaat'ın küresel ölçekte büyümesini hızla sürdürdüğüne değinen Düzyol, "Rönesans olarak 3 farklı kıtada, 21 ülkede ve 40 bin çalışanımızla bugüne kadar başarıyla tamamladığımız ve sürdürdüğümüz 500'ün üzerinde proje bulunuyor" dedi. "Avrupa'yı kuzey ve güney ekseninde birleştirecek proje için 2020 yılına dek yaklaşık 20,8 milyar euro yatırım öngörülüyor. Gotthard Base Tüneli için öngörülen bütçe ise yaklaşık 10 milyar euro... Avrupa ulaşım ve taşımacılık sektöründe çok önemli bir yeri olan Gotthard Base Tüneli, Avrupa'nın 100 yıllık hayaliydi. Rönesans olarak bunu gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz" diye konuşan Düzyol, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gotthard Base Tüneli, Alpler boyunca toplam ulaşım kapasitesini artıracak ve Zürih'i, Milano ve Lugano'ya bağlamak suretiyle yolcu ve yük trenlerinin seyahat süresini azaltacak. Zürih ve Milano arasındaki mesafeyi 1 saat azaltarak, toplam 2 saat 40 dakikaya indiren tünel, inşaat ve altyapı teknolojilerinin en son örneği olduğu gibi, Rönesans'ın çevre ve sürdürülebilirliğe verdiği önemin de en açık kanıtı olmayı başardı. Hızı saatte 250 km'ye kadar çıkabilen hızlı tren ve ağır yük trenleri için en ileri teknoloji ve standartlarla tasarladığımız Gotthard Base, aynı zamanda Alp'lerdeki taşımacılık kapasitesini artıracak ve Alp'leri koruyacak. Tünelin günlük 65 yolcu treni ve 260 yük treni kapasitesi bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak karayolu taşımacılığından demiryolu taşımacılığına geçişi sağlayarak çevresel kirliliğin ve olası kaza ve hasarların da önüne geçmiş olacak."
GÜNDE 110 KİŞİ ÇALIŞTI
AFTTG (ARGE Fahrbahn Transtec Gotthard) alt ortak girişimi ile birlikte TTG Konsorsiyumu (Transtec Gotthard) ve TAT Konsorsiyumu (Tunnel Alp Transit-Ticino) tarafından gerçekleştirilen Gotthard Base Tüneli'ni ayrıcalıklı kılan özellikleriyle ilgili bilgi veren Rönesans Grup şirketlerinden Heitkamp Swiss'in CEO'su Johannes Dotter ise, "Gotthard Base Tüneli sadece İsviçreliler için bir nimet değil. Tünel, kuzey ve güney Avrupa'yı ulaşım bakımından daha da yakınlaştıracak. Gotthard Base ile İsviçre, Avrupa'nın büyüyen yüksek hızlı demiryolu ağına entegre oluyor" dedi.
57 kilometre uzunluğunda iki adet paralel tek hatlı tüpten oluşan tünelin, (çapraz geçitler, erişim tünelleri ve şaftlarla birlikte) toplam uzunluğunun 152 kilometreyi aştığına dikkat çeken Dotter, "Gotthard Base Tüneli ayrıca dünya genelindeki en derin demiryolu tüneli özelliğine de sahip" diye ekledi.
Avrupa'da İtalya, İsviçre, Avusturya ve Almanya'yı birbirine bağlayan tünelde, maksimum güvenlik için çok sık ve uzun soluklu test çalışmalarının yapıldığını vurgulayan Dotter, toplamda 5 bin test sürüşü yapılmış olacağını aktardı. Bu rakam aynı zamanda dünyanın etrafını 3 kez gezmeyle eş değer.
GOTTHARD: "DÜNYA REKORU TAŞA KAZINDI"
Gotthard Base Tüneli, yüzyılın inşaat projesi olarak adlandırılıyor. İngiltere ile Fransa'yı Manş Denizi'nin altından birbirine bağlayan Manş Tüneli (Eurotunnel)'den yedi kilometre daha uzun olan tünel, uzunluğuyla önceki rekor sahibi olan ve 1988'de açılan Seikan Tüneli'nin de unvanını elinden almayı başardı.
Tünelin en uzun olmasının yanı sıra, rakiplerinden bir diğer farkı derinliğinin çok daha fazla ve tünel hattının düz ve engebesiz olması... Tünel, sadece hafif eğimli bir hatla ve keskin virajlar olmadan deniz seviyesinden maksimum 550 metre yükseklikten geçiyor.
Milyonlarca metreküp kaya "dev köstebekler" olarak da bilinen, tünel delme makineleriyle oyuldu. Oyulan kaya miktarının toplamda Mısır'daki Büyük Piramit'in beş katına denk geldiği belirtiliyor.
Son Dakika › Güncel › Rönesans, Avrupa'nın 100 yılı aşan hayalini gerçekleştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?