Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Birleşmiş Milletlerin (BM) Ruanda'daki soykırımda sorumluluğu olduğunu belirterek, "Soykırımda yaklaşık 1 milyon insanı kaybettik. Bu bir doğal felaket değildi. İnsan eliyle yapıldı." dedi.
Ruanda'nın başkenti Kigali'de, soykırımın 23. yılı nedeniyle anma töreni düzenlendi.
Katledilen 250 bin kişinin gömülü olduğu Gisozi Kigali Soykırım Anıtı'ndaki törene, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Ruandalı bakanlar, Türkiye'nin Kigali Büyükelçisi Mehmet Raif Karaca ile çok sayıda yabancı misyon şefi katıldı.
Kagame, burada yaptığı konuşmada, 23 yıl önce yaşanan soykırıma anlam veremediğine dikkati çekerek, "Bütün bu yaşananları unutup günümüze ve geleceğe bakmalıyız. Ruandalılar olarak hayatı normal akışında yaşamaya devam edeceğiz." dedi.
Soykırım kurbanlarının yakınlarına seslenen Kagame, "Yalnız değilsiniz. Sevdiklerinizi kaybettiniz ama ülkenizi kaybetmediniz. Ruanda her bir vatandaşı için ailedir." diye konuştu.
Kagame, BM'nin soykırımı durdurmak için etkin rol oynamadığını ve soykırımda sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, "Soykırımda yaklaşık 1 milyon insanı kaybettik. Bu bir doğal felaket değildi. İnsan eliyle yapıldı." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, soykırımın Tutsilere karşı yapıldığının altını çizen Kagame, bazı ülkelerin, soykırımın adını dahi koyamadığına dikkati çekti.
Kagame, Ruanda'yı yeniden inşa ettiklerini belirterek, halkına birlik ve beraberlik mesajları verdi.
"Ruanda küllerinden doğuyor"
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed de "1994'te kadın, erkek ve çocuk yüz binlerce masum insan başka bir ırk mensubu olmasından dolayı katledildi. Bugün burada gördüklerimden ve duyduklarımdan çok etkilendim. Ruanda halkı küllerinden yeniden doğuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Muhammed, anma törenlerinin diğer Afrika ülkelerinde de yapılması teklifinde bulundu.
Törenler kapsamında Kigali'de yoğun güvenlik önlemleri alınırken asker ve polis şehrin farklı bölgelerinde kontrol noktaları oluşturdu.
Bugün başlayan törenler başkentin yanı sıra ülke genelinde de olmak üzere 1 hafta devam edecek.
Ruanda'da 1994'te dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana uçağının düşmesiyle hayatını kaybetmiş, Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tutmuş ve İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa, azınlıktaki Tutsilere karşı saldırı başlatan grupların başında yer almıştı. Ruanda'da 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi yaşamını yitirmişti.
Son Dakika › Güncel › Ruanda'daki Soykırımın 23'üncü Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?