Rusya Konsolosluğu Önünde Nükleer Protestosu

İstanbul Nükleer Karşıtı Birlik üyesi grup, Türkiye'de yapılması planlanan nükleer santralleri Rusya Federasyonu'nun İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti.
İstanbul Nükleer Karşıtı Birlik üyesi grup, Çernobil Nükleer Kazası'nın 25'inci yıl dönümünde, Türkiye'de yapılması planlanan nükleer santralleri Rusya Federasyonu'nun İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti. Beyoğlu'nda bulunan konsolosluk binasının önüNE saat 12. 00'de siyah çelenk bırakan 10 kişilik topluluk, "Çernobil Felaketi 25'inci Yılında. Nükleer Santrallere Hayır' yazılı pankart açtı.
KARANLIK NÜKLEER FACİADAN VAZGEÇİN
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay şunları söyledi: "Bundan tam 25 yıl önce 26 Nisan 1986'da SSCB'nin Pripyat Kasabası'nın 3 km uzağındaki Çernobil Nükleer Santrali'nde tarihin en büyük nükleer kazası yaşandı. Çernobil'in etkileri, ölen insanların, sakat doğan çocukların trajedisi, zehirlenen toprağın, suyun ve havanın geleceğimize koyduğu ipotek hala orta yerde duruyor. Buna rağmen, AKP iktidarı, hukuksuz ve usulsüz olarak, hem de Çernobil kazasının tarihsel aktörü Rusya Federasyonu ile Mersin Akkuyu'da bu ölüm ve yıkım reaktörlerinden dört tane kurmak üzere ikili anlaşma yaptı. Nükleer enerji konusunda bu inat ve ısrar, Japonya'da meydana gelen Fukuşima kazasına rağmen hala devam ediyor.
Nükleer Karşıtı Platform olarak bütün nükleer kazalarda hayatını kaybeden, sakat kalan insanların, zehirlenen doğanın acısına ortak olmak ve dayanışma duygularını belirtmek için toplandık. Çernobil kazasının tarihsel sorumlusu eski SSCB, yeni Rusya Federasyonu'nu Çernobil felaketinden hiç ders çıkarmayarak bu ölüm reaktörlerini bir ticari mal olarak değerlendirip, ülkemize transfer etmeye çalıştığından dolayı kınamak için, bütün tarihsel gerçeklere karşın, nükleer santralleri evlerimizdeki tüpgaza benzeterek küçümseyen ve hepimizin hayatını ve ülkemizin geleceğini ölümcül bir risk altına sokmakta ısrar eden AKP iktidarını protesto etmek için siyah çelenk bırakıyoruz. Sorumluları uyarıyoruz. Sonu karanlık nükleer maceradan vazgeçin. "
- İstanbul/ Beyoglu