Sadece Bir Gün Barış! Dünya Barış Günü Nedir? - Son Dakika
Güncel

Sadece Bir Gün Barış! Dünya Barış Günü Nedir?

Sadece Bir Gün Barış! Dünya Barış Günü Nedir?

Kalıcı dünya barışını sağlamak, barışı teşvik etmek amacıyla her yıl Eylül ayında kutlanan Uluslararası Dünya Barış Günü nedir? 1 Eylül Dünya Barış Günü nedir?

01.09.2018 12:31  Güncelleme: 12:30

ULUSLARARASI BARIŞ GÜNÜ NEDİR?

Birleşmiş Milletler, 30 Kasım 1981 tarihinde aldığı kararla, üye ülkelerin Eylül ayının üçüncü Salı günü barış etkinlikleriyle barışı teşvik etmeleri ve dünyada barış ortamını geliştirmeleri için Eylül ayının üçüncü Salı gününü "Uluslararası Barış Günü" ilan etti.Ancak bu karar daha sonra BM'in 7 Eylül 2001 tarihindeki oturumunda 21 Eylül olarak yeniden değiştirildi. Değişimin amacı, tüm dünyada "savaşsız bir gün" adı altında özellikle çatışma olan bölgelerde bir günlük ateşkes ilan edilmesini teşvik etmek ve bu şekilde de kalıcı barışın sağlanabileceğini göstermek olarak açıklandı. Bu tarihin seçilmesinde ise İngiliz film yapımcısı Jeremy Gilley'in 1999 tarihinde başlattığı ve "hiç olmazsa tüm dünyada bir günlük barış olsun" fikriyle ortaya koyduğu 'Peace One Day' isimli kampanyası etkili oldu.

Sadece Bir Gün Barış! <a class='keyword-sd' href='/dunya-baris-gunu/' title='Dünya Barış Günü'>Dünya Barış Günü</a> Nedir?

GİLEY'İN KAMPANYASI SES GETİRDİ

Gilley, 1999'da başlattığı kampanyada, dünyada tüm çatışmaların bir gün süreyle durmasını ve çocukların o gün savaşlarda ölmemesini, sakat kalmamasını hedeflemiş. Aralarında savaşan ülkelerin liderlerinin de olduğu tüm dünya liderlerine mektuplar yazan ve bazılarıyla da yüz yüze görüşen Gilley'in kampanyası zaman içinde ses getirmeye başladı ve tüm dünyada destek gördü. Gilley daha sonra bu fikrini BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a da açıklayarak onu da ikna etmeyi başardı. Sonuç olarak BM, aldığı bir kararla tüm dünyada 21 Eylül'ün "" olarak kutlanmasını kabul etti.

''ÇOK YAŞA MUTLAK BARIŞ''

kapsamında, dünyada barışın tesisi amacıyla çalışmalar yürütülüyor ve her 21 Eylül'de, Birleşmiş Milletler Merkezi'ndeki "Barış Çanı" çalınıyor. Barış Çanı, savaşlarda hayatını kaybeden insanlar anısına Japonya tarafından yaptırıldı. Çan, tüm kıtalardan çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, "Çok Yaşa Mutlak Barış" yazısı kazındı.

Sadece Bir Gün Barış! Dünya Barış Günü Nedir?

1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜ NEDİR?

Türkiye'de 1 Eylül tarihinde kutlanan "" ise, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, Nazilerin 1939 yılında Polonya'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 20. yüzyılın 1 Eylül tarihini, en kanlı savaşı olması dolayısıyla "Dünya Barış Günü" olarak ilan etti. SSCB ve Varşova Paktı'nın dağılmasının ardından dünyada 1 Eylül'ü Dünya Barış Günü olarak kutlayan sadece Türkiye ve KKTC bulunuyor.

Son Dakika Güncel Sadece Bir Gün Barış! Dünya Barış Günü Nedir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement