Sakarya - Belediyeler Fay Hattındaki Koruma Bantlarını Kaldırıyor - Son Dakika
Güncel

Sakarya - Belediyeler Fay Hattındaki Koruma Bantlarını Kaldırıyor

Sakarya - Belediyeler Fay Hattındaki Koruma Bantlarını Kaldırıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde 17 Ağustos Depremi Ardından Tespit Edilen Fay Hattına 150 Metrelik Uzaklığa Ev Yapılmamasına Yönelik İmar Yasağının 20 Metreye Düşürülmesi Ardından Erenler İlçesi'nde Tespit Edilen 1650 Metrelik Fay Hattı Kararının 2008 Yılında Kaldırıldığı Ortaya Çıktı. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk "burada Fay Hattı Yoktu" Derken, Deprem Sonrası Belirlenen Fay Hattını Kaldıran Afet İşleri Genel Müdürlüğü Raporunda "nedeni Ne Olursa Olsun, Çöküntü Sonucunda Bir Sorun Olduğu ve Üst Yapıları Etkileyeceği Göz Önünde Bulundurulmalıdır" Yazıldığı Belirtildi.

14.06.2010 17:04

BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde 17 Ağustos Depremi ardından tespit edilen fay hattına 150 metrelik uzaklığa ev yapılmamasına yönelik imar yasağının 20 metreye düşürülmesi ardından Erenler İlçesi'nde tespit edilen 1650 metrelik fay hattı kararının 2008 yılında kaldırıldığı ortaya çıktı. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk "Burada fay hattı yoktu" derken, deprem sonrası belirlenen fay hattını kaldıran Afet İşleri Genel Müdürlüğü raporunda "Nedeni ne olursa olsun, çöküntü sonucunda bir sorun olduğu ve üst yapıları etkileyeceği göz önünde bulundurulmalıdır" yazıldığı belirtildi.

Sakarya'da 17 Ağustos Marmara Depremi'nden sonra 4 Temmuz 2000 tarihinde 'Sistem 7 Sondaj Limited Şirketi' tarafından yapılan ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan rapora göre Erenler İlçesi'nde yıkılan 5 katlı Elmas Otel yanından başlayıp Dilmen Mahallesi'nde sona eren çöküntü tespit edildi. 1650 metre uzunluğundaki çöküntü hattında 25'er metre olmak üzere 50 metrelik tampon bölge oluşturulmasına karar verildi. Aradan geçen 7 yıl içerisinde arsa fiyatlarının artması nedeniyle toplam 18.5 dönüm alanı kapsayan bölgede oturanlar fay hattı olarak belirlenen çöküntü nedeniyle ekonomik zarara uğradıklarını söyleyerek Erenler Belediyesi'ne başvurdu.

Erenler Belediyesi de 2008 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne tespit için başvurunca tampon bölge olarak oluşturulan yerde sismik araştırma yapıldı. Akyazı'da fay hattı üzerinde bulunan 150 metrelik koruma bandını 20 metreye düşürülmesiyle ilgili rapor hazırlayan İzmit'teki ARSM Jeoloji Mühendislik tarafından yapılan araştırma ve incelemede fay hattı olarak imara kapatılan 1650 metrelik alanın çöküntü alan olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, 'Düşey fay hattı' olarak nitelendirilen çöküntü hattının suya doygun, gevşek, ince taneli zeminlerde yüzeysel oturmaların geliştiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Bu çöküntülerin nedenleri taban topoğrafyası ve zayıf zemin koşulları gibi rapor içeriğinde belirtilmiştir. Nedeni ne olursa olsun bu çöküntü sonucunda bir sorun olduğu ve üst yapıları etkileyeceği gözönünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle söz konusu alanda mevcut yapıların detaylı zemin etüdlerinin yapılması ve sonuçlarına bağlı olarak temel ve taşıyıcı sistemlerinin güçlendirilmesi, yeni yapılacak yapıların da detaylı zemin etüdleri neticesinde belirlenmesi, zemin problemlerinin giderilmesine yönelik uygun temel sistemlerin tasarlanması gerekir.

BAŞKAN: 'FAY YOK'

Erenler Belediye Başkanı AK Parti'li Cavit Öztürk deprem sonrası belirlenen ve önlem olarak imara kapatılan bölgede fay hattı olmadığını söyledi. Öztürk, yıllar önce Erenler'de o bölgeden su kanalı geçtiğini anlatırken şöyle devam etti:

"Fay hattı olarak imara kapatılan 1650 metrelik bölge, yılan gibi kıvrım kıvrım. Hiç böyle fay hattı olur mu? Ben inanmadığım için, bölgedeki halktan da bu türde görüşler gelince incelettik. İnceleme sonrasında burada yıllar öncesinden kalma su kanalı olduğu belirlendi. Talepte bulununca deprem sonrası çöküntü olduğu için fay hattı diyerek getirilen 50 metrelik imar yasağı kaldırıldı. Aynı sorunu Arifiye Belediyesi de yaşıyor. Onlar da fay hattı olarak belirlenen yere getirilen imar yasağının kaldırılması için başvuruda bulundu."

Başkan Öztürk'ün örnek gösterdiği, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği Arifiye'de Marmara Depremi ardından tespit edilen Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan 2 bin 445 metre uzunluğunda kılcal fay hattına getirilen 145 metrelik imar yasağının kaldırılması için Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurmasıyla ilgili olarak Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu açıklama yapmadı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sakarya - Belediyeler Fay Hattındaki Koruma Bantlarını Kaldırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement