Sanayi Bakanı Eski Motorların Değişimini Şart Koştu -1 - Son Dakika
Güncel

Sanayi Bakanı Eski Motorların Değişimini Şart Koştu -1

Sanayi Bakanı Eski Motorların Değişimini Şart Koştu -1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'de sürdürülebilir enerji konulu sempozyumun açılış konuşmasında Türkiye'nin bir birim için 1.5 enerji tükettiğini Japonya'da ise bu tüketimin 0.75 olduğunu vurgulayarak, enerji verimliliği için sanayide eski motorların yenisiyle değişimini şart koştu.

16.12.2015 12:37

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'de sürdürülebilir enerji konulu sempozyumun açılış konuşmasında Türkiye'nin bir birim için 1.5 enerji tükettiğini Japonya'da ise bu tüketimin 0.75 olduğunu vurgulayarak, enerji verimliliği için sanayide eski motorların yenisiyle değişimini şart koştu. Bakan Işık, "Gelin motorlarınızı değiştirin, kredinizin faizini biz ödeyelim" dedi. Bakan Işık, Türkiye'nin su fakiri bir ülke olduğunu da belirterek, lavaboda akan suyun sifonda kullanılmasını sağlayacak sistemler geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'nde "Sanayide su verimliliği" konulu sempozyuma katıldı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ile yaklaşık 150 akademisyenin katıldığı toplantıda konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, gelecek yıllarda en fazla su sıkıntısı yaşayacak 33 ülke arasında Türkiye'nin de olduğunu belirterek, Hükümet'in eylem planı arasında Su Kanunu'nun çıkarılacak olmasını çok umut verici bulduğunu ifade etti.

AZİZ SANCAR'I KUTLADI

Bakan Işık, Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar ile 9 Eylül 2015 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tanıştığını, Sancar'ın üniversitenin danışma kurulu üyesi olduğunu hatırlatarak, "Aziz Sancar hocamız her birimizin göğsümüzü kabartan bir başarıya, Türk bilim insanının ilk kez aldığı bir ödüle layık görüldü. Sancar'ın böylesine önemli bir enstitüsünün danışma kurulunda yer alıyor olması Dokuz Eylül'ün bilim insanına ne kadar değer verdiğinin göstergesidir. Nobel aldıktan sonra davet edilseydi anlamlı olmazdı" dedi.

"DÜNYANIN YÜZYILIN SONUNDA DÖRT DERECE ISINACAĞI VARSAYILIYOR"

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Işık, küresel ısınma ve iklim değişikliğine değinerek, yüzyılın sonunda dünyanın dört derece ısınmasının beklendiğini, bunun için gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin önlem almasını şu sözlerle şart koştu.

"Şu anda dünyada bir büyüme var. Çin ve Hindistan gibi ülkelerin dünya büyümesine yaptığı katkılardan dolayı bu büyüme yaşanırken tedbir alınmazsa yüzyılın sonunda dünyada dört derecelik sıcaklık artışı olacağı varsayılıyor. Bugün üzerinde yürüdüğümüz pek çok toprak su altında kalacak. Ekosistem çok ciddi derecede tahrip olacak. Dünya bu gerçeği gördüğü için uzun yıllardır iklim değişikliğine yönelik çalışmalar yapıyor. Kyoto protokolü 2020 yılında tamamlanacak. Burada hedef, 4 derecelik ısı artışını 2 derecede tutabilirse ekolojik dengeyi daha az tahrip etmiş olacak. Türkiye olarak en önemli beklentimiz bu çalışmalarda taşın altına elini en çok koyması gereken ülkelerin gelişmiş ülkeler olması. Çünkü dünyanın bu noktaya gelmesinde onların çok sorumluluğu var. Dünyayı en çok kirleten gelişmekte olan ülkeler."

"JAPONYA 0.75 ENERJİ HARCIYOR BİZ İSE 1.5"

Bakan Işık, sürdürülebilir enerjinin önemini vurgulayarak, bir birim üretim için Japonya'nın 0.75 enerji harcarken Türkiye'nin 1.5 enerji harcadığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Sürdürülebilir üretim kavramı burada kilit kavram. Amaç, en az girdi ve en az atıkla en verimli ve sürdürülebilir üretimi sağlamak. Bir birim üretim yapmak için iki birim enerji kullanıyorsanız bu üretim sürdürülebilir değildir. Türkiye olarak burada arzu ettiğimiz seviyeye gelmedik. Bir birim üretim yapmak için Japonya 0.75 enerji harcıyor, Türkiye 1.5 birim enerji harcıyor. Türkiye enerji yoğunluğunu azaltmak zorunda. Enerji bakanlığı ile çalışma yapıyoruz. Verimsiz elektrik motorlarının sanayide kullanılmasını istemiyoruz. Hem ithal ediyoruz ciddi döviz ödüyoruz hem de israf ediyoruz. Kayseri'de enerji motorlarının yenisiyle değiştirilmesinde KOSGEB ciddi destek veriyor. Motor kendini altı ayda amorti ediyor. Gelin kredisini kullanın kredi faizini biz ödeyelim. Girdiyi minimize ederek üretim yapabilmek sürdürülebilir üretimin en önemli unsurudur. Atığın da minimize edilmesi gerekir."

"TÜRKİYE SU FAKİRİ BİR ÜLKE"

Bakan Işık, Türkiye'nin su bakımından fakir bir ülke olduğunu belirterek, kişi başına düşen su miktarının bin 519 metreküp olduğunu bunun 2030 yılında bin 120 metreküpe düşmesinin beklendiğini belirterek, suyun verimli kullan8ılması gerektiğini söyledi. Işık, şöyle konuştu: "Lavaboda elinizi yıkıyorsunuz. Adam o suyu sifona çekiyor ve tuvalette de kullanıyor. Bu tip çözümleri hayatımızın bir parçası yapmak zorundayız. Bu dünya bize sadece ecdaddan emanet değil. Gelecek kuşaklara su bakımından daha fakir ülke bırakmamak bizim sorumluluğumuz. 1 Türk liralık katma değer üretmek için 26 metreküp su kullanıyoruz. Biz çok daha az su kullanabiliriz. Bunu yenilikçi üretimle başarırız. Türkiye yerli üretime odaklanmalı. Üretim yenilikçi olmalı çünkü rekabetin başka yolu yok. Statik üretim yapısı bizi oyunun dışında bırakır. Yenilikçi dinamik sürekli katma değer üreten anlayışla üretime odaklanmak durumundayız. Yapacağımız üretim havaya, suya toprağa zarar vermeyecek. Yeşil üretim yapacağız."

Üniversite yönetimi Bakan Işık'a teşekkür plaketi sundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sanayi Bakanı Eski Motorların Değişimini Şart Koştu -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement