Sara Hastalarına ameliyatlı çözüm"Vagal Sinir Stimülasyonu"Operasyonu Gerçekleştirildi.Vagal Sinir Stimülasyonunun ülkemizde çok az sayıda merkezde yapılmakla birlikte, Konya'da bir ilk olma özelliği taşıdığını belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü KAPTAN; "Vagal Sinir Stimülasyonu; halk arasında sara olarak bilinen ''Dirençli Epilepsi'' hastalarında, genellikle ömür boyu çoklu ilaç kullanmalarına rağmen nöbet sıklığında veya şiddetinde azalma olmayan durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren dünyada yaklaşık 50-60 bin hastaya uygulanan bu ameliyat, ülkemizde çok az sayıda merkezde yapılmakla birlikte, Konya'da bir ilk olma özelliğini taşımaktadır."Dedi
VAGAL SİNİR STİMÜLASYONUHANGİ HASTALARA UYGULANIR ?
KAPTAN, Nöroloji takibinde olup çoklu ilaç kullanarak iki üç yıl boyunca ilaç tedavisine yanıt alamayan, zihinsel bozukluğu olmayan, 12 yaşından büyük, tetkiklerde beyin tümörü ya da buna benzer bir radyolojik görüntü veya patoloji ortaya çıkmayan ve sara cerrahisine aday olmayan dirençli epilepsi hastalarına uygulanabilen bu cerrahi yöntem komplike bir dizi işlem gerektirmektedir. Multidisipliner bir ekip çalışmasının ürünü olan Vagal Sinir Stimülasyonu operasyonu öncesi Nöroloji Anabilim Dalı,gerekli kompleks tetkikleri yaparak hastanın sinir stimülasyonuna uygun olup olmadığına karar verir. Doğru endikasyon, doğru hasta seçimi her zaman başarılı sonuç getirdiği için bu yöntemin uygulanacağı hastaları titizlikle seçilmektedir.
OPERASYON SÜRECİ VE SONRASI
Vagal Sinir Stimülasyonu'nun güvenilir ve daha konforlu bir yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Hülagü KAPTAN; "operasyon, hastanın şah damarına yakın bir yerde bulunan sinire, boynunda küçük bir kesi açılarak mikro cerrahi yöntemle 0,5-1 cm boyutunda helezon yay benzeri bir cihaz yerleştirilerek gerçekleştiriliyor.Operasyon sonrasında birkaç gün kontrol altında tutularak taburcu edilen hastaların, ameliyat sonrası süreçteki takibini Nöroloji ve Beyin Cerrahisi birlikte yürütmektedir."dedi.
Operasyon sonrası hastaların yaşam kalitesinde artış olduğunu ifade eden Sayın Kaptan; "Operasyon sonrasında hastaların %50 sinin nöbetlerinde yaklaşık %50 azalma olmuştur. Bu azalma ile yaşam kalitesinde ciddi bir artış görülmektedir. Literatürde, operasyonun hormonal dengeye olumlu etkisinden dolayı, pozitif bir psikoterapik etki oluşduğu ve hastanın kendisini daha iyi hissettiği belirtilmektedir. Bu sebeple operasyonun ikincil bir kazancıda bulunmaktadır. Operasyon yapılan hastalarda, iyileşme süreci 6 aylık periyotlar halinde incelendiğinde daha iyi yanıt alındığı görülmektedir. Yani zaman geçtikçe hastanın durumu iyiye doğru gitmektedir. Ayrıca, zamanla kullanılan ilaç miktarı ve adetide azalmaktadır"dedi.
HASTALARIN UMUDU
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü KAPTAN; "Sonuç olarak, doğru hasta tespiti ile, yoğun bakım süreci yaşanmayan,tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan, büyük şehirlerde sıra beklenerek yapılan bu operasyon, Konya'da ilk kez hastanemizde uygulanmaya başlanmıştır. Yöntemin, çok az merkezde uygulanabilen bir operasyon olması nedeniyle Konya halkı ve ülke çapında sıra bekleyen tüm hastaların umudu olmaktadır"dedi.
Son Dakika › Güncel › Sara Hastalarına Ameliyatlı Çözüm - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?