Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, "Amacımız, Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerini Türkiye'nin geleceğe yönelik kalkınma programlarıyla bir arada yürütmek ve herkes için en iyi yaşam koşullarını eşitlik ve demokrasi ilkeleri çerçevesinde oluşturmaktır." dedi.
WALD ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından İstanbul'un 12 ilçesinde başlatılan "Sosyal Koruma Projesi"nin sertifika ve ödül töreni, Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, törende yaptığı konuşmada, vakfın kuruluşundan bu yana, toplumun her kesimine yönelik fırsat eşitliği sağlamak ve toplumun demokratik yönetime aktif katılımını artırmak amacıyla hareket ettiklerini vurgulayarak, bu doğrultuda insan haklarının toplumsal hayata yerleştirilmesi için fark yaratan, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirme çabası içinde olduklarını anlattı.
Toplum odaklı korumanın sorumlu ve sonuç odaklı bir yerel yönetim anlayışıyla yürütülmesi misyonunu taşıdıklarını ifade eden Duman, "Bu amaçla küresel ve yerel paydaşlarımızla kurmuş olduğumuz bağları da güçlendirmeye devam ediyoruz. Bugün gelinen noktada göç yönetimi uluslararası gündemde kazandığı önemin yanı sıra Türkiye'nin de en önemli olgularından biri haline gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve yeni kentsel gündem hedefleri kapsamında tüm bireyler için toplumsal barış amaçlayan çalışmalar, bütüncül ve evrensel insan hakları temelli ele alınmaktadır." diye konuştu.
Duman, dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yapılan koruma ve uyum projeleri dünyaya örnek teşkil etmektedir. WALD olarak, sosyal koruma projemiz kapsamında oluşturulan hukuki ve psikolojik danışmanlık mekanizmaları ve toplumsal uyuma yönelik birçok farklı alanda yürütülen faaliyetlerle, ev sahibi topluluklarla mültecilerin birlikte ve barış içinde yaşamalarını desteklemekteyiz. Amacımız, Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerini Türkiye'nin geleceğe yönelik kalkınma programlarıyla bir arada yürütmek ve herkes için en iyi yaşam koşullarını eşitlik ve demokrasi ilkeleri çerçevesinde oluşturmaktır. Projemizin başlangıcından itibaren 12 merkezimizde toplam 10 bin 289 danışana hizmet vermiş bulunmaktayız. Aynı süreç içerisinde hukuki destek verdiğimiz mültecilerin sayısı 2 bin 448 iken, bin 531 kişiye de tarafımızdan psikolojik destek sağlanmıştır."
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün desteğiyle, mültecilerin hak ve hizmetlere erişimini kolaylaştırmak, sosyal uyumlarını hızlandırmak ve yerel halkla ve kurumlarla iletişimlerini güçlendirmek için Türkçe dil kursları başlattıklarını anlatan Duman, dil sorununun çözülmesine olanak sağladıklarının altını çizdi.
Duman, Avcılar, Bağcılar, Beylikdüzü, Esenler, Kağıthane, Küçükçekmece, Pendik, Sancaktepe ve Sultangazi'de 431 mülteciyi Türkçe dil kurslarına dahil ettiklerini belirterek, "Buna ek olarak "Gençliğe yatırım geleceğe yatırımdır" ilkesinde hareketle başlattığımız Mentörlük Projesi kapsamında da bir yandan akran eğitimi yöntemini esas alarak üniversite sınavına hazırlanan gençlere doğru bilgiyi verirken öte yandan da onları doğru bilgi kaynağına yönlendirmeye de devam ediyoruz. Bu doğrultuda vakıf merkezimizde 192 öğrenciyle 10 hafta boyunca bu öğrencilerin üniversiteye hazırlık süreçlerini destekleyici faaliyetler gerçekleştirildi." diye konuştu.
Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem de projede emeği geçenleri tebrik ederek, insani bir vazife ve sosyal sorumluluk gereği projede yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
Çocukların geleceğe ve hayata hazırlanmasında motivasyonlarına katkıda bulunmaya çalıştıklarını aktaran Erdem, şunları kaydetti:
"Tarih boyu her zaman merhametini mazlumlardan yana kullanmış bir milletin çocuklarıyız. Suriye'de yaşanan dramdan sonra ülkemizde yaklaşık 4 milyona yakın misafirimiz var. Bu misafirlerimizin korunmaya muhtaç çocukları var. Bunların da topluma kazandırılması, sosyal hayat içerisinde, eğitimde var olabilmeleri için bizlerin de bir şeyler yapması gerekiyor. Bizler bu toplumsal ve uluslararası sorunların çözümünde belediyeler olarak üzerimize düşeni yıllardır büyük bir özveriyle yapmaya çalışıyoruz. Bu çocuklar bizim misafirimiz ve biz kendi evlatlarımıza nasıl yaklaşıyorsak bu çocuklara da aynı şefkati göstermek zorundayız."
Konuşmaların ardından projeyi başarıyla tamamlayan Sancaktepe, Bağcılar, Küçükçekmece, Pendik, Kağıthane, Sultangazi, Avcılar ve Beylikdüzü Belediyeleri'ndeki çocuklar ödüllendirildi.
Ayrıca "Mentörlük Projesi"ni başarıyla tamamlayan tüm katılımcılara sertifikaları verildi.
Program sonunda, Sosyal Koruma Projesi 2019'un tanıtımı yapıldı.
Son Dakika › Güncel › Sosyal Koruma Projesi' Ödül Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?