HALİL ŞAHİN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve İzmir'e yerleşen Suriyeli ailelerin çocuklarına, geçici eğitim merkezlerinde vatandaşı öğretmenler tarafından kendi dillerinde, ülkelerinin müfredatına uygun eğitim veriliyor.
Okula gidemeyen okul çağındaki Suriyelilerin eğitiminin yarıda kalmaması için geçici eğitim merkezleri açıldı. Bu merkezlerde 2-8. sınıf seviyesindeki Suriyeli çocuklar eğitim görüyor, derslere ise ülkelerinde öğretmenlik yaptığını belgeleyen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün mülakatından geçen Suriyeli öğretmenler giriyor.
İzmir'de Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, Suriyelilerin yoğun yaşadığı 4 ilçede geçici eğitim merkezleri açıldı. Bornova'da Nihat Gündüz Ortaokulu, Buca'da Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi, Karabağlar'da Rakım Erkutlu İlkokulu ve Konak'ta Anadolu İmam Hatip Lisesi mart ayı sonundan bu yana aynı zamanda geçici eğitim merkezi olarak kullanılıyor. Uygunluğa göre bazı merkezlerde tam gün eğitim yapılıyor, bazı okullarda ise normal ders saati sonra erdikten sonra derslikler Suriyeli öğrencilere açılıyor. Ayrıca, dersler dışında öğrencilere haftada 5 saat de Türkçe dersi veriliyor.
-"Gönüllü 110 öğretmen çalışıyor"
İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçici vatandaşlık numarası bulunan Suriyeli çocukların seviyelerine göre bulundukları bölgedeki okullarda eğitim aldığını, bu kapsamda İzmir'de 4 bin 697 Suriyeli öğrenci bulunduğunu kaydetti.
Suriyelilere yönelik faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sığınmacılardan "Kendi müfredat programımıza uygun, kendi öğretmenlerimizle eğitim almak istiyoruz" talebi geldiğini aktaran Bardakcı, "Milli Eğitim Bakanlığı buna dönük genelge göndermişti. Bu genelge kapsamında şimdilik 4 geçici eğitim merkezi açtık, bin 276 öğrencimiz, 2. sınıftan 8. sınıfa kadar eğitime devam ediyor. 110 Suriyeli öğretmen görevlendirildi. Öğretmenler gönülülük esasıyla çalışıyor." diye konuştu.
Bardakcı, anasınıfı ve 1. sınıf düzeyindeki Suriyeliler'in Türkçe öğrenmelerinin ve okula, arkadaşlarına uyum sağlamalarının daha kolay olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu nedenle kendi okullarımıza kayıt yaptırsınlar istiyoruz. 8. sınıf üzerinde de isterlerse 9-12. sınıflar için kayıt yaptırabiliyor, eğitime devam edebiliyorlar ancak Suriye'de zorunlu eğitim 5 yıl olduğu için 5. sınıftan sonra okul isteğinde düşüş var. Bakanlığımız 8 ilde imam hatip programı düzeyinde 9. sınıflara ilk defa pilot uygulama da başlattı. Bu kapsamda da sınıflar açtık. 44 kişi katılıyor. Diğer liselere gelmek isteyenler olursa onlara da eğitim verebiliriz."
Okullara devam eden Suriyeli öğrencilerin geçici eğitim merkezine taşınması gibi bir düşünce bulunmadığını ifade eden Bardakcı, Türkçe öğrenen, dil sorunu bulunmayan, arkadaşlarıyla kaynaşanların okullarında eğitime devam edeceğini belirtti.
"Okulu özlemiştim"
Suriye'nin Şam kentinden gelen Yahya Sağduni savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını, yaklaşık bir senedir İzmir'de yaşadıklarını kaydetti.
Türkçe eğitim alamayacağını düşündüğü için okula gidemediğini anlatan 16 yaşındaki Sağduni, 4 kardeşiyle Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi binasında normal ders saati tamalandıktan sonra eğitim aldığını anlattı.
Okulu özlediğini, akrabalarından böyle bir merkezi duyunca gelmek istediğini dile getiren Sağduni, "Merkezden çok memnunuz. Okulu özlemiştim. Bilgisayara merakım var. Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum." diye konuştu.
Geçici eğitim merkezleri, eğitim öğretim yılı takvimine uygun olarak 17 Haziran'da kapanacak.
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Öğrenciler Kendi Dillerinde Eğitim Görüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?