DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından 26 – 27 Kasım 2013 tarihinde Londra'da düzenlenen "Türkiye ile büyüyün-Grow with Turkey" Konferansı'nda, iki ülkenin karar vericileri ve kanaat önderleri Türkiye ekonomisinin sunduğu olanakları masaya yatırdı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Suzan Sabancı Dinçer, "Türkiye iyimserlikle dolup-taşan, fırsatlarla dolu bir ülkedir" dedi.
DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından 26 -27 Kasım 2013 tarihinde Londra'da düzenlenen "Grow with Turkey" Konferansı, İki ülkenin iş, siyaset ve akademi çevrelerinden karar vericileri ve kanaat önderlerini ikinci kez bir araya getirdi. Akbank, Vodafone, Beko ve Doğuş'un ana sponsorluğunda yapılan konferansta, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde gelinen son durum ve potansiyel fırsatlar değerlendirildi ve mevcut işbirliğinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alındı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İngiliz İş Konseyi tarafından Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen konferansta, iki ülke hükümetleri ve iş dünyası en üst düzeyde temsil edildi.
Konferansın açılış konuşmaları Türk-İngiliz İş Konseyi Eşbaşkanları Suzan Sabancı Dinçer ve Sir Julian Horn-Smith tarafından yapıldı.
Konferans'ın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hızlı büyüyen bir ekonomi olduğuna dikkat çeken Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, "Türkiye iyimserlikle dolup-taşan, fırsatlarla dolu bir ülkedir" dedi ve ekledi:
"Benim yaşadığım süre içinde bile Türkiye'de büyük bir dönüşüm gerçekleşti. Bir zamanların tarım toplumu, şimdi büyük bir ağırlıkla kentleşmiş durumda. Türkiye'deki dramatik değişimlerin bir bölümü geçen 10 yıllık süre içinde gerçekleşti. Duran-kalkan bir ekonomiydik. Şimdi sürekli ilerleyen bir ekonomiyiz. Elbette zorluklarımız var. Bazı zorluklarımız Euro bölgesindeki oynaklıktan kaynaklanıyor, diğerleri de ABD ekonomisinin toparlanmasıyla ilgili. Ancak bunlar sadece yoldaki hız kesicilerdir ve bugüne kadar çoğunun üstesinden gelmiş durumdayız. 90'ların ortalarında içe dönük bir ekonomiden, küresel piyasalarla entegre olan bir ekonomiye dönüştük. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği, bizi dünyanın en gelişmiş üreticileriyle fiyat ve kalite bakımından rekabet edebilir duruma gelmeye zorladı."
Türkiye'ye ve geleceğine güvenenlerin, Türkiye'ye yatırım yapanların, uzun süredir Türkiye ile birlikte büyüdüklerinin altını çizen Suzan Sabancı Dinçer, küresel yatırımcılara şu çağrıyı yaptı:
"Bugünün Türkiyesi, 90 yıllık tarihinin herhangi bir zamanından daha çok geleceğinden, kendinden emindir. Bugünkü toplantının adını 'Türkiye ile birlikte büyüyün' koyduk. Bu mükemmel bir başlık. Türkiye, dostlarına geleceğini paylaşma şansını veriyor. Türkiye büyürken siz de büyüyün. Türkiye başarırken, siz de başarın."
Konferans sırasında, "Istanbul Finance Center" (İstanbul Finans Merkezi), "Diversifying and Securing Turkey's Energy Mix" (Türkiye'nin Enerji Kaynaklarını Çeşitlendirmek ve Güvence Altına Almak), "Innovation with ICT" (Bilişim ve İletişim Teknolojileri ile Yenilikçilik) ve Mega Projects And Infrastructure - Turkey" (Türkiye - Mega Projeler ve Altyapı) başlıklarıyla paneller düzenlendi.
HSBC'nin (İstanbul) sponsorluğunu üstlendiği "Istanbul Finance Center" (İstanbul Finans Merkezi) başlıklı Panel'de, İstanbul'un sahip olduğu büyük potansiyel üzerinde duruldu.
Açılış konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan'ın yaptığı ve sponsorluğunu BP'nin üstlendiği "Diversifying and Securing Turkey's Energy Mix" (Türkiye'nin Enerji Kaynaklarını Çeşitlendirmek ve Güvence Altına Almak) Paneli'nin panelistleri de dünyanın en önemli enerji kavşağında bulunan Türkiye'nin, küresel enerji yollarındaki artan rolüne dikkat çektiler.
Türkiye'deki yeni teşvik sistemi ve bölgesel teşviklerin konuşulduğu "Innovation with ICT" (Bilişim ve İletişim Teknolojileri ile Yenilikçilik) Paneli'nde, özellikle küçük ve orta boy işletmeler için sağlanan özel desteklere dikkat çekildi. Panelin sponsoru HUAWEI idi.
Akfen'in sponsorluğunu üstlendiği Mega Projects And Infrastructure - Turkey" (Türkiye - Mega Projeler ve Altyapı) başlıklı Panel'de ise, Türkiye'nin Kanal İstanbul, İstanbul Üçüncü Havalimanı gibi dev projeleri ve bu projelerin sunduğu büyük finansman fırsatları ele alındı.
Accenture sponsorluğunda yapılan "Grow with Women" Paneline katılan alanında önde gelen kadın panelistler, kadınların iş dünyasındaki önemine ve daha çok kadın yönetici gereksinimine dikkat çektiler.
Macroeconomic Overview panelinin sponsorlarları Citibank ve Goldman Socs, öğle yemeği sponsoru ise RBS idi.
Londra'da Bilişim-İnşaat ve Mimarlık-Otomotiv sektörlerinde UKTI işbirliğiyle ve ISPAT desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye-İngiltere KOBİ Buluşması"nda ise, iki ülkeden KOBİ'ler karşılıklı ticaret ve yatırım konularında ikili görüşme gerçekleştirdiler, 3. pazarlara yönelik ortak girişim imkanlarını görüştüler.
Londra'da iki ülkeden çok sayıda iş dünyası ve hükümet temsilcisinin katıldığı "Grow with Turkey" Konferansı'na ilgi büyük oldu.
Son Dakika › Güncel › Suzan Sabancı Dinçer, Konferansın Açılış konuşmasını Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?