TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına tepki gösterdi. İyimaya, "Anayasa Mahkemesi, kurucu hukukun kendisine tanıdığı yetkinin tabii sınırlarını aşma ve jüristokratik eğilimleri öne çıkarma görüntüsü içindedir" dedi.
İyimaya yaptığı yazılı açıklamada, bireysel başvuruya ilişkin usullerin yasa ile düzenlendiğine dikkat çekerek, "Yüksek Mahkeme, bu usulleri İçtüzükle düzenlemiştir. Anayasa Mahkemesi'nin kendisini Yasama Organı yerine koyması düşünülemez. Twitter kararından birkaç gün önce "ivedi hallerde Bakanlığın cevabının beklenemeyebileceği' yönündeki İçtüzük değişikliği, Anayasaya aykırılığın ötesinde, bir jüristokrasi karinesi olarak ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.
"Twitter kararında, sorunun tüm boyutlarının Mahkemece değerlendirilmemesi, tek boyutlu yaklaşım; haklı istifham ve tereddütlere yol açmıştır" diyen Ahmet İyimaya şöyle dedi:
"Öncelikle belirtelim ki, 2010 tarihli Anayasa değişikliği ile sistemimize kazandırılan bireysel başvuru kurumunu, temel hak ve özgürlüklerin önemli bir teminatı olarak görmekteyiz. Ancak bu kurumun işleyişinde ölçülülük ve aşırılıklardan kaçınma, sağlıklı bir kökleşmenin ön koşuludur. Twitter kararına zemin oluşturan sorunun üç boyutu vardır: İfade-iletişim özgürlüğü, bu özgürlüklerin ihlal ettiği kişilik haklarının korunması değeri ve yabancı şirketin (twitter şirketinin) bu faaliyeti sebebiyle Ülkemizde doğan hukuki sonuçlar (ihlal) karışışındaki durum ve sorumluluğu. Anayasa Mahkemesi, birinci boyutun dışında kalan diğer iki boyutu ihmal edecek otoriteyi hangi adalet kuralından yahut hangi evrensel hukuktan üretmiştir sorusu, haksız bir soru değildir. Twitter şirketinin, Türk Mahkemelerinin kişilik haklarına saldırıyı önleyen bireysel erişimi engelleme kararlarını uygulamaması karşısında, Yüksek Mahkemenin sükutu düşünülemez."
Yüksek Mahkemenin, kurucu hukukun doğal sınırlarına sadık kalmasını, hem kendi ontolojisi ve hem de hukuk sistemi bakımından çok önemli gördüklerine işaret eden TBMM Adalet komisyonu Başkanı, "Sosyal medya konusunda siyaset kurumunun da üzerine düşeni yaptığı söylenemez. Yüksek Mahkemenin bireysel başvuru bağlamındaki twitter kararı, bu tür bir düzenlemeyi engellemez" dedi.
Son Dakika › Güncel › TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya'dan Anayasa Mahkemesi'ne Twitter Kararı Tepkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?