TBMM Başkanı Yılmaz: Farklılıklardan Korkan Devlet Çağdaş Olamaz - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Yılmaz: Farklılıklardan Korkan Devlet Çağdaş Olamaz

TBMM Başkanı Yılmaz: Farklılıklardan Korkan Devlet Çağdaş Olamaz

Tbmm Başkanı İsmet Yılmaz, hakikat ışığının fikirlerin çatısmasından doğduğunu belirterek, "Demokratik devlet, farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur.

05.10.2015 14:56

Tbmm Başkanı İsmet Yılmaz, hakikat ışığının fikirlerin çatısmasından doğduğunu belirterek, "Demokratik devlet, farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur. Farklılıklardan korkan bir devlet çağdaş da olamaz. Türkiye'de bugün tartışılan sorunların büyük bir bölümü demokrasinin eksikliklerinden kaynaklanmış sorunlardır. Çözüm, demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geçer" dedi.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) 2015-16 Akademik Yıl Açılışı'na katılmak üzere öğle saatlerinde karayolu ile Ankara'dan Sivas'a geldi. CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene meclis başkanının yanı sıra Sivas Valisi Alim Barut, AK Parti Sivas Milletvekili Selim Dursun, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ve il protokol üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunması ardından CÜ Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık, üniversite hakkında bilgi vererek akademik yılın hayırlı olmasını diledi. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, üniversitelerin istişare ve ortak akıl merkezleri olduğunu belirterek bütün dünyanın fikirlerininde burada olduğunu belirtti.

"100 KİŞİDEN 38'İ ÜNİVERSİTEYE GELEBİLİYOR"

İnsani kalkınma hedeflerinin temelini eğitimin oluşturduğunu belirten Yılmaz şöyle konuştu:

"Eğitim, uzun vadeli bir bakış açısıyla geleceğe yatırımdır. Hayat boyuda süren bir süreçtir. İnsanımızın yaşam kalitesini yükseltir, insanımızı dünya ile rekabet edecek şekilde donatır. Gerek bireylerin gerek ülkelerin gelişim ve ilerlemesindeki en önemli kilometre taşıdır. Yüksek öğretimde geçen yıl öğrenci sayısı 2.6 milyona ulaştı. Açık öğretime devam eden öğrenciler dahil edildiğinde okullaşma oranı yüzde 97'ye ulaştı. Üniversitelerdeki öğretim elemanı sayısı 140 bini geçti. Her ilde üniversite var, bazı illerde birden fazla üniversite var. İnşallah Sivas da birden fazla üniversitesi olan iller arasına katılacaktır. Sivas bunu hak ediyor. Geçmişte medreseler şehriydi, medreseleri bugünün üniversiteleri şeklinde görmek lazım. Eğitim, ilim kentiydi, medeniyet başkentiydi. İnşallah Sivas tarihte hak ettiği tarihte sahip olduğu ancak, bugün de hak ettiği yine bir eğitim ve üniversite şehri olma unvanına kavuşur diye düşünüyorum. Türkiye'de bugün her 100 kişiden 38 kişi üniversiteye gelebiliyor ve yurt kapasitesi ise 417 bini aştı. Talep eden her öğrenciye kredi veriyoruz. Kredide bu yıl 330 lira ve üniversite harçlarıda kaldırıldı."

"EN BÜYÜK PAY ÜNİVERSİTELERE"

Yılmaz,  geleceğe, bilgi tabanlı ekonomi inşa eden ülkelerin ulaşacağını, Türkiye'nin de bu ülkelerden birisi olmak için çalıştığını anlatırken, şöyle konuştu:

"Bunda en büyük pay; üniversitelere düşmektedir. Bilim ve iletişim alanında son derece hızlı gelişmeler yaşanmakta, üniversiteler değişen şartlara ve bilimsel gelişmelere uygun olarak yapılanır ve bu doğrultuda çevresini aydınlatırsa kendi varlıklarını da devam ettirebilir. Üniversitelerin talep edilebilir olması sürekli bir değişim ve gelişim içinde olmasına bağlıdır. Üniversiteler bulundukları coğrafyanın siyasal, toplumsal ve kültürel hayatında da söz sahibi olur. Üniversiteler çevresini bilgilendirir, bilgiyle aydınlatır, ülkenin gelişmesi ve ülkenin sorunlarının çözümü konusunda görüşleriyle de topluma yol gösterici olur. Üniversiteler içinde bulunduğu toplumun birer aynasıdır. Bir üniversitede nezaket, saygı varsa toplumda da var demektir. Katılmasak da farklı fikirlere tahammül varsa toplumda da farklı fikirlere tahammül ve hoşgörü var demektir. Burada ciddiyet ve sorumluluk bilinci varsa toplumda da var demektir. Burada birbirimizin onur ve haysiyetine, şeref ve itibarına saygı gösteriliyorsa, toplumda da gösteriliyor demektir. Burada her ideoloji ve ilkeler malzemesi karşısında bireyin fikri ve vicdanı hür olarak konuşma imkanı varsa sıradan vatandaşında düşünce ve kanaat hürriyeti var demektir. Üniversiteler istişare ve ortak akıl merkezleridir, bütün dünyanın fikirleri buradadır, en aykırı gibi görünen fikirlerde buradadır. Aykırı fikirlere söz hakkı tanındığı oranda onların eleştirmesine de imkan tanındığı yer yine üniversitelerdir."

"FARKLILIKLARDAN KORKAN DEVLET ÇAĞDAŞ OLAMAZ"

Fikir farklılıklarının olduğu yerde istişarenin söz konusu olduğunu ve hakikat ışığının fikirlerin çatışmasından doğduğuna dikkat çeken Yılmaz, aynı şeyleri düşünmenin insan olmanın fıtratına aykırı olduğunu anlattı. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bundan sonra da bir arada yaşayacağız. Yaşamak birazda sorumluluk gerektirir. 'En çok neye ihtiyaç varsa en değerli olan odur' derler. Bizim için en değerli olan şey birbirimizi anlamak ve bunun için göstereceğimiz gayrettir. Bir arada yaşamanın ilk şartı, herkes bir şey söyleyebilir ama belkide herkesin yanılabileceğini kabul etmesidir. Zaten ilim de budur. Bunu yaparsak birbirimizi anlamak daha da kolaylaşacaktır. Birbirimizi anlarsak, birbirimizi bir ailenin bireylerinin farklı fertleri olarak görürsek gelecek nesillere barış ve huzur içerisinde güçlü bir ülke bırakırız. Bu öncelikli görevimiz. Değişen dünya, ülke ve toplum şartlarına uygun yeni çözüm yöntemlerini de birlikte bulabiliriz. Bu millet milli mücadelesiyle mazlum milletlere örnek oldu. Şimdi sahip olduğu sorunları çözme konusunda da yine mazlum milletlere örnek olacaktır. Demokratik devlet farklılıkları tehdit olarak görmez, her bireyi varolan değeri ile korur.  Türkiye'de bugün tartışılan sorunlarını büyük bölümü demokrasinin eksikliklerinden kaynaklıdır. Çözüm, demokrasimizin standartlarını yükseltmekten geçer. Etnik kimlik ya da inanç farklılıkları adına kamplaşarak çokluk içinde birlik fikrinden ulaşan toplumların yaşadığı büyük acıları bu coğrafyada yaşayıp da görmemek mümkün olur mu? Suriye'ye baksın, Irak'a baksın, Yemen'e baksın, Somaliye'ye baksın, Libya'ya baksın. Türkiye çağdaş bir ülke olarak farklılıklara saygı temelinde, kendi sorunlarını kendisi çözebilecek sağlam bir siyasi kültüre ve engin bir devlet tecrübesine sahiptir. Türkiye, özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, sosyal adalet ve toplumsal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde siyasal alandaki farklı görüşlerin toplum önünde rekabet edebilmesine dayalı demokratik sistemini her geçen gün daha da güçlendirecektir."

Meclis Başkanı Yılmaz konuşmasının ardından YGS'de ilk 5 bine girip Cumhuriyet Üniversitesi'ni tercih eden ilk 20 öğrenciye teşekkür belgesi ve dizüstü bilgisayar verdi. Yılmaz daha sonra kampus içerisinde yapımı tamamlanan ek hizmet binalarının açılış kurdalesini kesti. - Sivas

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Yılmaz: Farklılıklardan Korkan Devlet Çağdaş Olamaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement