TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü Şahin Açıklaması - Son Dakika
Güncel

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü Şahin Açıklaması

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü Şahin Açıklaması

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat'ın en büyük mağdurlarından biri olduğunu belirterek, "İnanç ve fikir özgürlüğü açısından okuduğu bir"...

14.11.2012 17:26

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat'ın en büyük mağdurlarından biri olduğunu belirterek, "İnanç ve fikir özgürlüğü açısından okuduğu bir şiir nedeniyle mahkumiyet almış ve hapis hayatı yaşamış bir insan. Bu sürece dair çok önemli söyleyeceği sözler olabilir, belediye başkanlığıyla ilgili yaşadıklarını aktarabilir" dedi.

Şahin, komisyonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe ve muhtıralarla ilgili görüşüne başvurma kararına ilişkin TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Komisyon Başkanı Nimet Baş'ın Erdoğan ile yapacağı görüşmeye göre sözlü dinleme ya da Başbakan'ın programının kısıtlı olması halinde yazılı soru iletilmesi yolunun belli olacağını ifade eden Şahin, komisyonun bu konudaki yetkiyi Baş'a bıraktığını söyledi.

Erdoğan'a daveti henüz ulaştırmadıklarını kaydeden Şahin, yer, zaman ve şekil bilgisini, netlik kazandığında gazetecilerle paylaşacaklarını dile getirdi.

Şahin, Başbakan Erdoğan'ın 28 Şubat'ın en büyük mağdurlarından biri olduğunu vurgulayarak, "İnanç ve fikir özgürlüğü açısından okuduğu bir şiir nedeniyle mahkumiyet almış ve hapis hayatı yaşamış bir insan. Bu sürece dair çok önemli söyleyeceği sözler olabilir, belediye başkanlığıyla ilgili yaşadıklarını aktarabilir" diye konuştu.

Erdoğan'ın 27 Nisan 2007'de Başbakan olduğuna da işaret eden Şahin, Başbakan Erdoğan'ın bu süreci ve bunun yanında 12 Eylül döneminde yaşadıklarını da anlatabileceğini söyledi.

-"26 Kasım itibariyle rapora son şeklini vereceğiz"-

Şahin, raporun tamamlanması için az zaman kaldığının hatırlatılması üzerine, 10 Kasım itibariyle dinlemeleri bitirdiklerini, ancak bazı komisyon üyelerinin özellikle 27 Nisan ve 28 Şubat süreçleriyle ilgili Erdoğan'ın dinlenilmesi talepleri üzerine bu kararı aldıklarını açıkladı.

Uzmanların hazırladığı raporların 16 Kasım Cuma günü üyelere tevdi edileceğini, 20 Kasım Salı günü tüm üyelerin görüşlerini aktarmasıyla alt komisyon raporlarının son şeklini alacağını anlatan Şahin, ana komisyonun 20 Kasım'dan itibaren raporlama ve güncelleme işlemlerini gerçekleştireceğini, 26 Kasım itibariyle rapora son şeklini vereceklerini kaydetti.

Şahin, muhalefet milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve kuvvet komutanlarının dinlenilmesi taleplerinin olduğunun da hatırlatılması üzerine, 28 Şubat, 2004 ve 2007'deki kuvvet komutanlarının amiri durumundaki genelkurmay başkanlarının dinlenildiğini, bu nedenle kuvvet komutanlarını dinlemeye gerek olmadığını söyledi.

-"27 Nisan'da muhatap Başbakan'dı"-

İdris Şahin, Gül'ün dinlenilmesi talebi konusunda da "27 Nisan'da olayın muhatabı Sayın Başbakanımız olduğu için ne Cumhurbaşkanı'nın ne Meclis Başkanı'nın o döneme dair anlatacakları Başbakandan çok farklı olmayacak diye böyle karar aldık. 27 Nisan'ın bir bildiri mi, muhtıra mı değerlendirmesini, dinleyeceğimiz kişilerin yapması daha doğrudur" dedi.

Şahin, başka bir soru üzerine, yazılı soru yönteminin sadece Başbakan Erdoğan için oybirliğiyle alınmış bir karar olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın vereceği katkıların komisyon raporunun taçlanmasında çok önemli olacağını dile getiren Şahin, "Hayatını demokrasi mücadelesi için vermiş Sayın Başbakan'ın, demokrasiye yapılan müdahalelerle ilgili görüş ve kanaatleri sadece bizim önemsediğimiz değil, 75 milyonun merakla beklediği konulardır" diye konuştu.

Şahin, komisyonun çalışmasında 4 siyasi parti liderinin çok önemli katkıları olduğunu, ancak Erdoğan'ın da çalışmaların bu noktaya gelmesinde ciddi irade ortaya koyduğunu belirtti.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü Şahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement