TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Güncel

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkililerini dinledi.

21.02.2013 18:21

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkililerini dinledi.

Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, sunum yapacak kurumların stratejik kurumlar olduğunu, bu nedenle toplantının basına kapalı olarak devam edeceğini söyledi.

Bunun üzerine CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, toplumun tamamını ilgilendiren ve gizlilikten dolayı bir sürü sıkıntının yaşandığı böyle bir olayın tamamen şeffaf yürümesinin, komisyonunun etkin çalışması, inandırıcı olması açısından önemli olduğunu kaydetti.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, her şeyin kamuoyunun bilgisi dahilinde, gözönünde cereyan ettiği için toplantının basın mensuplarının önünde olmasında yarar gördüğünü söyledi.

-"5 yaşında çocuğun ulaşacağı bilgiler konusunda kapalı oturum olmaz"-

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise şu an Türkiye'de iktidarıyla muhalefetiyle herkesin çok dikkatli izlediği komisyonun araştırma görevi yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Biz soruşturma görevi yapıyoruz. Kapalı oturum kararı alıyoruz sanki hakikaten ciddi bir şeyler anlatıyoruz. Sonra bir bakıyoruz boş. Dün bir kapalı oturum kararı aldık. 5 yaşında çocuğun ulaşacağı bilgiler konusunda kapalı oturum olmaz. Başbakan da dinleniyor, yüksek yargı da dinleniyor. Herkes muzdarip. Hatta Emniyet, Jandarma, Milli İstihbarat'ta dinlendiğinden muzdarip. O zaman bu çalışmamızı şeffaf yapalım.

Eğer bunu alışkanlık haline getirirseniz ben komisyon üyesi olarak kamuoyunun merak ettiği soruların çıkar basında cevabını veririm, çok açık söylüyorum. Bunu 75 milyon insanımızdan kimsenin gizleme hakkı yok. Bugün bir gazetenin manşetindeydiniz. Orada bazı bilgiler kapalı oturumda var. Siz konuşuyorsunuz, biz susacak mıyız- Ben susmam, Hasip Kaplan susmaz, BDP böyle bir durumda susmaz. Burada hiçbir şey gizli kalmaz. Çıkıyor, bari doğru çıksın. Kapalı oturum olayından vazgeçelim."

-"Yasama dokunulmazlıklarının sınırları belli"-

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da komisyon üyelerinin ortak bir irade kullanarak bu gizliliği kaldırması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Geçen dönem Adana Milletvekili olan Tacidar Seyhan ile ilgili savcılık soruşturma belgeleri bulunduğunu belirten Havutça, "Bu görevimiz sırasında yapacağımız görüşmelerin, araştırmaların yarın soruşturmaya tabi olup olmayacağı konusunda komisyonun görüşleri nedir- Bugün Tacidar Seyhan'ı sorgulayan irade yarın burada herhangi bir arkadaşımızı sorgulayacak mıdır- O nedenle burada gizlilik değil, tam aksine kamuoyunun, basının önünde açık şeffaf bizlerin hepsinin irade göstermesi lazım" dedi.

Bunun üzerine Zeyid Aslan, komisyonun esasa dair yol haritası içinde mutlaka Tacidar Seyhan ile ilgili iddiaları incelemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hem anayasamızda hem yasalarda, yasama dokunulmazlığının sınırları belli. Yasama görevi yapan kimseler bu süre içinde yasama faaliyetlerinden dolayı herhangi bir şekilde sorgulanamaz. Sayın Seyhan ile ilgili belgeler henüz elimizde olmadığı için bu noktada yapılan soruşturmanın içeriği nedir, tam bilmiyoruz. Seyhan ile ilgili konu esasa ilişkin belirleyeceğimiz yol haritasının içinde mutlaka olmalıdır. Bunu şahsi kanaat olarak ifade ediyorum. Tabi komisyonda bunu arkadaşlarla tartışırız. Eğer yasama faaliyeti, komisyondaki görevi ve çalışmalarından dolayı bir sorgulanmaya tabi tutulmuşsa bu bir suçtur. Bu suçu işleyen kimlerse komisyon olarak tabi ki bizim görevimiz suç ihbarında bulunmaktır. Bu ihbarda da mutlaka bulunuruz."

AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, gazetecilerin, "Mobese kameraları özel hayatın gizliliğini ihlal ediyor mu-" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bunun hem teknik hem hukuki hem de sosyal hayatla ilgili tarafı var. Bazen mobese kameraları özellikle emniyette suçun önlenmesi, suçun takibiyle ilgili sonuçlar veriyor. Aslında bu sorunun içinde cevabı var. Bazen de hakikaten sayın Başkan'ın dediği gibi biri bizi gözetliyor yaklaşımı içerisinde kendimizi sürekli tedirgin hissettiğimiz de oluyor. Bu hayatın içerisinde olaylara göre de değişiyor. Ama her ikisinin de hayatımızda bir karşılığı var doğrusu."

Muhabir: Esin Işık

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement