Teslim Olan PKK'lılara Ağırlaştırılmış Müebbet Verilmesi - Son Dakika
Güncel

Teslim Olan PKK'lılara Ağırlaştırılmış Müebbet Verilmesi

Teslim Olan PKK\'lılara Ağırlaştırılmış Müebbet Verilmesi

Şırnak'taki Cudi Dağı'nda yaklaşık 1,5 yıl önce çıkan çatışmada teslim olan ve "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 2 PKK'lı ile ilgili gerekçeli karar açıklandı

19.06.2013 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çatışmada teslim olduktan sonra haklarında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" gerekçesiyle açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 2 teröristle ilgili gerekçeli karar açıklandı.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararda, Şırnak 23. Jandarma Komando Tugay Komutanlığına bağlı birliklerce, 18-23 Aralık 2011'de Cudi Dağı Tuşimıya Deresi mevkisinde yapılan operasyonda bir mağarada oldukları belirlenen PKK'lılara "teslim olun, teslim olduğunuz takdirde size hiçbir zarar verilmeyecek, sağ salim ailelerinize teslim edileceksiniz" şeklinde ikazlar yapılmasına rağmen teröristlerin rastgele ateş ettikleri ancak mağaraya gaz bombası atılması sonucu çıkmak zorunda kaldıkları belirtildi.

Bulundukları mağarada "teslim olun" çağrılarına ateş ederek karşılık veren İran uyruklu Puyan Rızayı ile Nedim Deniz'in 2 gün direndiği belirtilen kararda, çatışmada 1 uzman çavuşun şehit olduğu, 1 uzman çavuşun yaralandığı ve 4 PKK'lının etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin 2 gün boyunca defalarca "teslim olun" ikazlarına rağmen mağaradan rastgele ateş edildiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Güvenlik güçleri PKK'lıların sığındığı mağaraya gaz bombası atmak zorunda bırakılmış. Atılan gaz bombasından etkilenen Nedim Deniz adlı örgüt mensubu yaklaşık 4 dakika sonra silahsız teslim olmak için dışarı çıkmıştır. Deniz'le, yapılan mülakatta teslim olmayı düşünmediğini, korumalığını yaptığı sözde Botan saha komutan yardımcısı olan 'Rubar' kod isimli örgüt mensubu silahla intihara teşebbüs ederek yaralandığı için teslim olduğunu söylemiştir.

Mağaradaki gazdan etkilenerek dışarı çıkan Puyan Rızayı ise dışarı çıkmasının nedenini operasyon bölgesine döşediği mayın düzeneklerini patlatmak olduğunu söylemiştir. En baştan itibaren hiçbir şekilde teslim olmayı düşünmemişler. 2 gün süren operasyonda güvenlik güçlerinin 'teslim olun' çağrılarına ateşle karşılık verilmiş. Güvenlik güçlerine el bombası atılarak, sahaya gömülü patlayıcı maddeleri patlatmak için mağaradan kaçan ve daha sonra ölü olarak ele geçirilen terörist grupla birlikte hareket edilmiş. Birlikte hareket ettikleri örgüt mensuplarının ölmesi halinde kendilerinin de kaçamayarak, etkisiz hale geleceklerini anlamaları üzerine mecburen teslim olmaya karar verdikleri anlaşılmıştır."

-Karar

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir süre önce görülen karar duruşmasında, sanıklar Nedim Deniz ile İran uyruklu Puyan Rızayı'nin "devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" amacına yönelik olaylara katılma eylemine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 302/1. maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği zaman ve yer, failin kastındaki yoğunluk göz önünde alınarak ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sanıkların avukatı Cavit Torun, müvekkillerinin güvenlik güçlerine karşı çatışmaya girmediklerini öne sürerek tahliye talebinde bulunmuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Teslim Olan PKK'lılara Ağırlaştırılmış Müebbet Verilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement