İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin en çok burs veren üniversiteler arasında olduğunu belirten ve tercih dönemindeki öğrencilere meslek seçimi tavsiyelerinde bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, kontenjanlarının yüzde 88'inin burslu olduğunu söyledi.
Üniversitedeki ve yaşamdaki başarısızlıkların temelinde yanlış seçimlerin olduğunu belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, üniversite adaylarına kişisel yetenekleri ve beğenileri doğrultusunda tercih yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Haziran ayının ikinci yarısından itibaren uygulanmaya başlanan lisans yerleştirme sınavlarının sonuçlarının açıklanmasının ardından meslek ve üniversite tercihi heyecanı yaşayan öğrencilerin çok uzun zamandır emek verdiklerini belirten Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Sınavların uygulanması ve puanların alınmasının ardından tercih dönemine gelindi. Şimdi öğrenciler, 4 yılı geçirecekleri okulu ve ondan sonraki 30 yılı geçirecekleri mesleği seçecek. Öğrencilerin fikirleri oluştu ve fakat benim önerim son iki haftayı da bu bilgilerini pekiştirerek geçirmeleri ve en doğru tercihi yapmaları için durumlarını iyi değerlendirmeleri yönünde" şeklinde konuştu.
MESLEK SEÇİMİ TAVSİYELERİ
Öğrenci adaylarının hem meslek hem de üniversite seçiminde kafalarının karışmasının doğal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Üçtuğ, "Öğrencinin tercih yapması sırasında çok değişik faktörler etki ediyor. Puan, aile ve arkadaşların etkisi ile hocaların yönlendirmesi gibi faktörler öğrencilerin kafasını karıştırabiliyor. Öğrenci aldığı puandan daha düşük puanlı bir bölümü istese bile puanının ziyan olacağını düşündüğünden tercih etmiyor. Puanını ziyan etmemek için bir ömrü ziyan ediyor. Bir diğer hata ise ailenin etkisi ve hocaların yönlendirmesi ile istenilmeyen bölümleri tercih etmek. Oysaki kişi mesleğini yaparken ne hocaları ne ailesi ne de arkadaşları yanında olmayacak. Elbette ki herkesten bilgi alsınlar ama son kararı kendileri versinler. Hangi üniversitede okurken ve hangi mesleği icra ederken en çok mutlu olacaklarsa onu tercih etsinler. Çünkü hayat ve başarı mutluluk üzerine kurulu. Kendisini nerede mutlu hissediyorsa orada olsun. Aksi halde başkalarının hayatı yaşanmış olacak. Kişi belki de çok daha mütevazı bir meslekte çok başarılı olacakken fazla iddialı bir yerde kaybolup gidebiliyor. O yüzden kendi yeteneğini hissetmeye çalışıp heveslerinin peşinde koşmalı" dedi.
"YÜKSEK ORANDA BURS VERİYORUZ"
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin en çok burs veren üniversiteler arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, kontenjanlarının yüzde 88'inin burslu olduğunu belirtti. Hiç burssuz kontenjanların, toplamın sadece yüzde 12'si olduğuna dikkat çeken Üçtuğ, "Yüksek oranda burs veren bir üniversiteyiz. Yüzde 88 oranındaki burslu kontenjanların arasında, yüzde 75, yüzde 50 ve yüzde 25 burs imkanlarımız var. Hatta Tıp, Eczacılık ve Hukuk gibi en çok tercih edilen fakültelerde bile yüzde 50 ve yüzde 25 burslu kontenjanımız var. Üniversiteye girdikten sonra ise başarı burslarımız söz konusu oluyor. Öğrenci çok başarılı olabilir ama üniversite sınavındaki bir şanssızlıktan burslu bir eğitim yakalayamamış olabilir. Öğrenci başarısını kanıtladığı ve bölümünde ilk 3'e girdiği takdirde 1. sınıftan sonra derecesine bağlı olarak yüzde 50, yüzde 75 ve yüzde 100 gibi burslara ulaşabiliyor. Sanatsal ve sportif başarı gösterenlere, şehit çocuklarına ve Soma'da mağdur olan ailelerin çocuklarına da sağlayacağımız ek burs imkanları var" dedi.
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin 2014-2015 Eğitim-Öğretim dönemi itibariyle dördüncü kez öğrenci alacağını söyleyen Prof. Dr. Üçtuğ, "Üniversitemizin ilk 3 yılı kuruluş süreciydi ve bu süreçte fakülte ve bölümlerimiz oluşturduk. Biz, 'iyi bir üniversite olacağız' iddiası ile yola çıkmıştık. 3 yıl gibi kısa bir sürede iyi eğitim veren ve araştırma yapılan bir üniversite olduk. Geçen yıl TÜBİTAK'ta en çok proje alan okullardan biri haline geldik. Bu yolda çabalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca bu sene mevcut öğrencilerimiz son sınıfa yaklaşıyor ve onları meslekleriyle buluşturmaya başlıyoruz. Örneğin Takı Tasarımı bölümü öğrencilerimiz bundan sonra eğitimlerinin yarısını takı fabrikasında geçirecekler. Uluslararası Ticaret ve Uluslararası Lojistik öğrencilerimiz şirketlerde doğrudan kendi mesleklerini icra edecek. 3-4 gün şirkette çalışıp, haftanın 1-2 günü eğitim alacaklar. Eğitimlerini hayatın gerçeklerini yaşayarak sürdürecekler" ifadelerini kullandı.
Diğer ülkelerden ve şehirlerden gelen öğrenciler için 400 kişi kapasiteli bir yurt inşa ettiklerini belirten Prof. Dr. Üçtuğ, "İstanbul dışındaki kentlerden ve ülkelerden gelecek öğrencilerimizin doğrudan kampüsümüzün 2 blok ötesindeki yurdumuzda ağırlayacağız. Bu da üniversitemize artı bir değer sağlayacak" şeklinde konuştu.
İNGİLİZCE'YE HAKİM MEZUNLAR YETİŞİYOR
İngilizce eğitimine önem verdiklerini ve birçok programda eğitim dilinin tamamen İngilizce olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Hukuk Fakültesinde yüzde 30 İngilizce, Tıp, Eczacılık, Mühendislik ve Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ve Fen- Edebiyat fakültelerimizde ise eğitimimiz tümüyle İngilizce. Öğrencilerimiz başta belki biraz zorlanıyor ama bizim amacımız gerçekten, İngilizce'ye hakim mezunlar yetiştirmek" şeklinde konuştu.
Sosyal anlamda çok hızlı geliştiklerini belirten ve geçen yıl 40'ın üzerinde öğrenci kulübüne ev sahipliği yaptıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Üçtuğ, "Öğrenci kulüplerine destek veriyoruz ve onlara hem imkan hem de bütçe sağlıyoruz. Salonlarımızı diğer imkanlarımızı alt yapımızı onların hizmetine sunuyoruz. Üniversite sadece ders alınan bir yer değildir, aynı zamanda kişiliğin geliştiği bir yerdir. Bizler öğrencilerimizin kişiliklerinin gelişeceği bir ortamı onlara sunmaya çalışıyoruz. Burada her türlü fikir ve düşünce şiddet sınırını zorlamadığı sürece serbesttir ve özgürdür. Kendinizi özgür hissedin. Hatta okulumuzdaki serbest panolar köşesine karışmıyoruz ve isteyen istediğini yazabiliyor. Sanatsal, siyasal, düşünsel, hobi ve spor anlamında son derece hoş bir ortamda kendilerini ifade edebiliyorlar" dedi.
ULUSLARARASI ANLAŞMALAR DİKKAT ÇEKİYOR
Geçen sene İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde 105 yabancı öğrencinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Bu sene yabancı öğrenci sayısını 150'ye çıkarmayı planlıyoruz. Bütün çevre ülkelerden, Asya, Afrika ve Balkan ülkelerinden kişiler üniversitemize ya doğrudan geçişle ya da yatay geçişle gelmek için başvuruyor. 3 yılda böyle bir bilinirliğe ulaşmış olmamız gerçekten gurur verici. Bu durum üniversitedeki uluslararası ortama büyük katkı sağlıyor. Öğrencilerimiz lokal değil, uluslararası bir ortamda eğitim alıyor. Dil öğreniyor olmaları da yurt dışına açılmalarına olanak sağlıyor. Son dönemde Erasmus anlaşmalarımızın sayısı da hızla arttı. Köln Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz çift diplomalı Hukuk eğitimimiz de çok yoğun ilgi görüyor. Bu program çerçevesi ile öğrenciler ilk 2 yılı Köln'de, son 2 yılı da İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde okuyorlar. 4 yıl sonunda ise hem Alman Hukuk hem de Türk Hukuk diplomasını alıyorlar" ifadelerine yer verdi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Tüm Kontenjanımızın Yüzde 88'i Burslu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?