Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, Türk destanı "Dede Korkut"un Morityus Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen UNESCO toplantısında "Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi"ne oy birliğiyle kabul edilmesine ilişkin, "Böylece Türkiye'nin temsili listedeki eser sayısı 17'ye yükseldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bunlar Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımında önemli konulardır." dedi.
Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk destanı "Dede Korkut"un oy birliği ile kabul edilmesinin önemine değinerek, bu durumun UNESCO'daki Türkiye etkinliğinin en son örneklerinden biri olduğunu kaydetti.
Dede Korkut'un bu listeye dahil edilmesinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olan, Dede Korkut Parkı'na ev sahipliği yapan Eskişehir için ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:
"Eskişehir'deki Dede Korkut Parkı'nda Türk dünyasında örneği olmayan bir Dede Korkut anıt duvarı var. Bu anıt duvar aynı zamanda bir çeşme. Bu anıt duvar üzerindeki bütün Dede Korkut hikayeleri Türk dünyasının seçkin sanatçıları tarafından minyatürleri çizilmiş, mermere işlenmiş olarak sergileniyor. Gençlerimiz, çocuklarımız, halkımız orada hem Dede Korkut atamızı hem de onun eserini birebir tanıma fırsatını buluyor. Eskişehir'e gelen bütün misafirlerimize mutlaka Dede Korkut Parkı'nı ziyaret etmelerini, Dede Korkut anıt duvarını görüp okumalarını özellikle tavsiye ediyorum. Türk destanı Dede Korkut'un listeye girmesiyle Türkiye'nin temsili listedeki eser sayısı 17'ye yükseldi. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Bunlar Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımında önemli konulardır."
Avcı, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanlığını yürüten ve başarılı çalışmalara imza atan Prof. Dr. Öcal Oğuz'a, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu üyelerine, Paris'teki UNESCO Daimi Temsilciliğine, Kültür ve Turizm Bakanlığına bu süreçteki gayretleri, çalışmaları ve katkıları dolayısıyla teşekkür etti.
"Çingene kızı" mozaiğinin parçalarının ABD'den getirilmesi
Son dönemde birçok güzel haberin üst üste geldiğini ifade eden Avcı, şöyle devam etti:
" Gaziantep'deki kamuoyunda 'Çingene kızı' olarak bilinen mozaiğimiz, ABD'nin Ohio eyaletindeki üniversitede sergilenen ve Türkiye'den kaçılarak oraya götüren parçaları da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın girişimleri sayesinde yurda getirildi. Önümüzdeki ay içinde Gaziantep'de ait olduğu yerde sergilenmeye başlayacak. Bu çalışmalara sırasında etkili bir lobi faaliyeti yürüten Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Sedat Gönüllüoğlu'na ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'e de teşekkür ediyorum."
Son Dakika › Güncel › Türk Destanı 'Dede Korkut'Un Unesco Listesine Alınması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?