Türk Doktorlar Somali'den Hüzünlü Döndü - Son Dakika
Güncel

Türk Doktorlar Somali'den Hüzünlü Döndü

Türk Doktorlar Somali\'den Hüzünlü Döndü

Somali- Kenya sınırındaki Mogadişu Kampı'na şifa dağıtmaya giden gönüllü doktorlarımız her gün yüzlerce çocuğu ölümden kurtarmaya çalıştıklarını anlattılar.

23.08.2011 19:31

Büyük insanlık dramının yaşandığı her gün yüzlerce çocuğun ölümle yüzleştiği Somali'ye şifa dağıtmaya giden Uluslararası Sağlık Eğitim Derneği (USEDER) üyesi 12 gönüllü doktorumuz yurda hüzünlü döndü. Çünkü anlattıklarını bırakın yaşamak, dinlemek bile insanın tüylerini ürpertecek türdendi. Yurda dönen gönüllü doktorlar adına konuşan Uluslararası Sağlık Eğitim Derneği (USEDER) Proje Koordinatörü Dr. Serdar Ertuğrul, 'Mogadişu şehrinin etrafında kurulan 2 milyon insanın yaşadığı mülteci kamplarını ziyaret ettik. Durum içler acısıydı, buradan giderken düşündüklerimizin çok ötesinde büyük bir insanlık dramıyla karşılaştık. Kamplarda her çadırın perdesini kaldırdığımızda susuzluktan ölmek üzere olan çocuklarla karşılaştık" dedi.

"ÇOCUKLARI KURTARMAK İÇİN UĞRAŞTIK AMA MAALESEF BİR ÇOĞUNU AİLELERİNE ÖLÜ OLARAK TESLİM ETTİK"

Açlık, susuzluk ve salgın hastalıklardan yüzünden on binlerce çocuğun ölümle pençeleştiğine anlatan Ertuğrul, "Çocukları kurtarmak için uğraştık ama maalesef bir çoğunu ailelerine ölü olarak teslim ettik. Kampların etrafı mezarlıklarla dolu. Her akşam orada 12 bin aileye binlerce çocuğa Kimse Yok mu Derneği'nin nezaretinde yemek dağıtımında bulunduk. Gönüllülerden oluşan ekibimizden 12 doktorla Türkiye'ye döndük. 8 doktorumuz Mogadişu'da kaldı. 26 Ağustos'ta Türkiye'den yola çıkacak 17 kişilik ekibimiz mülteci kamplarına ulaşıncaya kadar sağlık hizmeti vermeye devam edecekler" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN BİR ÇOĞU GÖÇÜ TAMAMLAYAMADAN ÖLÜYOR

Yaşanan insanlık dramının medyada görüldüğünden çok vahim olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, 'İnsanlar canlarını kurtarabilmek için kavurucu çöl sıcağında 250 kilometrelik yolu kat ederek Kenya'ya ulaşmaya çalışıyorlar. Çocuklar yollarda perişan oluyor ve bir çoğu göçü tamamlamadan ölüyor. Bu yüzden oraya çok daha fazla sağlık ekibi ve ilaç gönderilmesi gerekiyor. Her gün evinizde sevdiğiniz yavrularınızın kardeşleri orada ölüyorlar. Çocukla göç yoluna çıkan anneler bir tanesini bile kurtaramıyorlar. Annelerin ıstırabı çok büyük. Ölen çocukları düşünerek daha fazla yardımda bulunmak, daha fazla gayret göstermek lazım" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ YARDIM KURULUŞLARININ DIŞINDA HİÇBİR YARDIM KURULUŞUNU GÖREMEDİK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri çalışmalarını yerinde takip ettiklerine işaret eden Ertuğrul, 'Türkiye'den gelen yardım kuruluşlarının dışında kamplarda hiç kimse yok. Gerçekten bütün İslam Alemi, bütün Avrupa orada yok. Kızılhaç yok, sadece Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, İHH ve Kimse Yok mu var. Türkiye'deki yardım kuruluşlarının dışında hiçbir yardım kuruluşunu göremedik. En köklü çalışmayı Kimse Yok mu Derneği yapmış. Kurduğu yardım merkezinde 5 aydır Somalili mültecilere sıcak yemek veriyor, yeryüzü doktorları ve diğer gönüllü hekimler sağlık hizmeti sunuyor. Bunun dışında diyanetin ve sağlık bakanlığımızın sahra hastanesi çok yoğun faaliyet gösteriyor. Bize de çok destek oldular. Ölmek üzere olan çocukları yetişemedik. Sahrada kurduğumuz iki klinik yeterli olmadı ve onları sağlık bakanlığının çadırlarında tedavi etmeye çalıştık. Her gün arabalar dolusu sahra hastanesine götürdüğümüz çocukların çoğunun cesedini ailelerine teslim etmek zorunda kaldık" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk Doktorlar Somali'den Hüzünlü Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement