Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, '24 Kasım Öğretmenler Günü' dolayısıyla yaptıkları anket sonuçlarına ilişkin, "Ankete katılanların yüzde 87.4'ü Ömer Dinçer'i 'başarısız', 9.8'i kısmen başarılı, yüzde 2.8'i başarılı bulmaktadır. Geçen yıl yaptığımız ankette, Ömer Dinçer'i başarısız bulanların oranı yüzde 77'ydi. Bu yıl Ömer Dinçer'i başarısız bulunların oranındaki artış dikkat çekicidir" dedi.
Türk Eğitim-Sen '24 Kasım Öğretmenler Günü' dolayısıyla anket çalışması gerçekleştirdi. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Alba Otel'de düzenlediği basın toplantısında anketin sonuçlarına ilişkin bilgiler verdi. Koncuk, yaptığı açıklamada, Türk Eğitim-Sen'in her yıl yaptığı gibi bu yıl da bir anket çalışması gerçekleştirdiğini belirterek, öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumları ve mesleki sorunlarını tespit etmek amacıyla internet üzerinden yapılan ankete 14 bin 794 kişinin katıldığını bildirdi. Ankete katılan öğretmenlerin maaş, ek ders ücretleri, aile ve çocuk yardımı dahil yüzde 33.8'inin 2 bin ila 2 bin 250 TL aldığını söyleyen Koncuk, yüzde 10.2'sinin ise bin 600 TL ila bin 800 TL arasında bir para aldığını ifade etti. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 57.2'sinin aylık kazancının giderlerini karşılamaya yetmediğini yansıttığını belirten Koncuk, yüzde 31.2'sinin kısmen yettiğini, yüzde 11.6'sının da aylık kazancının giderlerini karşılamaya yetmediğini ifade ettiğini dile getirdi. Koncuk, ankete katılanların aylık kazancı nereye harcadıklarını sorduklarında, yüzde 49.5'inin banka kredisi, yüzde 16.6'sı gıda, yüzde 14.6'sının ev kirası, yüzde 10.3'ünün çocukların masrafı, 2.1'inin yakıt, 0.5'inin giyim, 6.4'ünün de diğer cevabı verdiğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 40.9'unun son bir yıl içinde kredi kartı borcunu kapatmak için banka kredisi çektiğini söylediğini anlatan Koncuk, yüzde 59.1'inin borcunu kapatmak için banka kredisi çekmediğini belirttiğini ifade etti.
Koncuk, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 5.6'sının borçları nedeniyle evine ya da maaşına haciz geldiğini ifade ettiğini söyledi. Anket sonuçlarına göre, yüzde 50.3'ünün ev sahibi iken, yüzde 49.7'sinin ev sahibi olmadığını ifade ettiğini bildiren Koncuk, "Buna göre, yüzde 67'si banka kredisiyle, 11'i ailemden miras kaldı, 8'i birikmiş paramla, 2.9'u ailemle oturuyorum cevabını verirken, yüzde 11.1'i de diğer seçeneğini işaretlemiştir" dedi.
Koncuk, ankete katılanların yüzde 90.5'inin evlerinde kemer sıkma politikası uyguladığını kaydettiklerini söyledi. Koncuk, "Ankete katılanların yüzde 45.6'sı yapılan zamlardan en çok akaryakıt zammının kendisini olumsuz etkilediğini belirtirken, yüzde 19.3'ü doğalgaz zammı, 19.1'i gıda, 9.6'sı elektrik, 1.2'si otomobil fiyat artışı, 5.2'si de diğer cevabını vermiştir" dedi.
Yüzde 36.7'lik bir oranın milli piyango bileti aldığını belirten Koncuk, yüzde 55.2'si yılda bir, 16.3'ü ayda bir, 8.9'u on günde bir, 8.2'si ayda bir, 7.3'ü üç ayda bir, 4.1'inin iki ayda bir milli piyango bileti aldığı cevabını verdiğini ifade etti. Koncuk, ankete katılanların yüzde 40'ının öğrenci/veli şiddetine maruz kaldığını dile getirdi.
"ANKETTEKİ YÜZDE 93.7'LİK ORAN MİLLİ EĞİTİM DİNÇER'İN ŞİDDETE UĞRAYAN ÖĞRETMENLERİ SAHİPLENMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR"
Koncuk, anketteki 'Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in şiddete uğrayan öğretmenleri sahiplendiğini düşünüyor musunuz' sorusuna, ankete katılanların yüzde 93.7'sinin 'hayır', yüzde 4'ünün 'kısmen', yüzde 2.3'ünün ise 'evet' cevabını verdiğini belirtti. Koncuk, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 96.1'inin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğretmenlere yönelik sözlerinin kendisini üzdüğünü söylediğini bildirdi. Koncuk, "Ankete katılanlar, Türkiye'de öğretmenlik mesleğinde en sıkıntılı konu nedir' sorusuna, yüzde 38.6'sı öğretmenlik mesleğinin değersizleştirilmesi, itibarsızlaştırılması, yüzde 29.6'sı Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın öğretmenleri yönelik olumsuz tutum ve davranışları, yüzde 22'si öğretmen maaşlarının kamudaki en düşük ücret seviyesine gerilemesi, 3.4'ü özlük haklar açısından yaşanan sorunlar, 3.2'si kadrolaşma ve yandaş kayırma, 1'i çalışma saatlerinin fazla, çalışma koşullarının ağır olması, 0.8'i öğretmen ve derslik açığı, 0.7'si ücretli öğretmen istihdamı, 0.7'si de diğer cevabını vermiştir" şeklinde konuştu.
Ankete katılanların yüzde 92.6'sının öğretmenlik mesleğinin cazibesini yitirdiğini düşündüğünü belirten Koncuk, yüzde 7.4'lük bir oranın ise cazibesini yitirmediğini düşündüğünü ifade ettiğini bildirdi. Koncuk, "Ankete katılanların yüzde 89.9'u çocuğunun öğretmen olmasını istemezken, yüzde 10.1'i çocuğunun öğretmen olmasını istemektedir. Bu sonuç, daha önceleri çok revaçta olan öğretmenlik mesleğinin bugün geldiği noktayı gözler önüne sermesi açısından çok dikkat çekicidir. Öğretmenlerin gözünde, öğretmenlik mesleği artık tercih edilemez hale gelmiştir" dedi.
"ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLER '4+4+4'TEN DERTLİ"
Koncuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ankete katılanlara 'yeni eğitim sisteminden' kaynaklanan en büyük sorun size göre hangisidir' sorusunu sorduk. Buna göre, yüzde 22.2'si ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerin ayrı binalarda olması gerekirken, fiziki imkansızlıklar nedeniyle öğrencilerin aynı binalarda ya da aynı bahçede iki ayrı binada eğitim görmesi, yüzde 15.3'ü okula başlama yaşının öne çekilmesi, yüzde 14.6'sı sınıf mevcutlarının artması ve derslik ihtiyacı, yüzde 10.8'i yeni sistem nedeniyle özür grubu ve yer değiştirme mağdurları oluşması ve öğretmenlerin alan değiştirmek zorunda kalması, 10.2'si seçmeli dersler nedeniyle eğitimin başlama ve bitiş saatlerinde değişiklik olması, 10'u sınıf öğretmenlerin norm kadro fazlası olması, 2.8'i okul öncesinin zorunlu eğitim kapsamından çıkarılması, 2.1'i talep edilen seçmeli dersleri verecek öğretmenlerin yeterli sayıda olmaması, 0.6'sı açık liseye kayıt için öngörülen 18 yaş şartının kaldırılması derken, 2.5'i bu sistemden kaynaklanan herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum' cevabını verdi."
Ankete katılanların yüzde 55.5'inin 'Öğretmenler Günü'nde Milli Eğitim Bakanı Dinçer'den açıklamaları ve uygulamaları için öğretmenlerden özür dilemesi ve mesleğin itibarını artırıcı tedbirler almasını istediğini belirten Koncuk, 26.7'sinin öğretmenlerin ek ödemelerinde artış yapıldığını ve özlük haklarında yapılacağını açıklamasını, 10.9'unun öğretmenleri bir maaş ikramiye vermesini, 4.7'sinin emekliliği özendirecek tedbirler alındığını açıklamasını istediğini ifade etti.
"ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 87.4'Ü MİLLİ EĞİTİM BAKANI DİNÇER'İ 'BAŞARISIZ' BULUYOR"
Koncuk, "Ankete katılanların yüzde 87.4'ü Ömer Dinçer'i 'başarısız', 9.8'i kısmen başarılı, yüzde 2.8'i başarılı bulmaktadır. Geçen yıl yaptığımız ankette, Ömer Dinçer'i başarısız bulanların oranı yüzde 77'ydi. Bu yıl Ömer Dinçer'i başarısız bulunların oranındaki artış dikkat çekicidir" diye konuştu.
Koncuk, anketteki, 'Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i değerlendirme imkanınız olsaydı, 10 üzerinden kaç puan verirdiniz' sorusuna, ankete katılanların yüzde 61.1'inin '1' puan, yüzde 9.3'ünün '2' puan, yüzde 11'inin '3' puan, yüzde 6.1'inin '4' puan, yüzde 5'inin '5', yüzde 2.9'unun '6', yüzde 1.6'sının '7', yüzde 1.1'inin '8', yüzde 0.6'sının '9' ve yüzde 1.1'inin ise '10' seçeneğini işaretlediğini dile getirdi.
"YÜZDE 49.2'Sİ TÜRKİYE'DE YAŞANAN EN BÜYÜK SORUN OLARAK 'TERÖRÜ' GÖRÜYOR"
Yüzde 49.2'lik bir oranın Türkiye'de yaşanan en büyük sorun olarak terörü gördüğünü bildiren Koncuk, yüzde 17.2'lik bir oranın ise adam kayırma ve kadrolaşma cevabını verdiğini söyledi. Koncuk, ankete katılanların yüzde 76.2'sinin iş güvencesinin kaldırılacağını düşündüğünü ifade ettiğini belirterek, iş güvencesinin kaldırılmak istenmesi durumunda ankete katılan öğretmenlerin sendikanın eylem yapmasına tam destek verdiğini ifade etti. Koncuk, "Ankete katılanların yüzde 49.9'u kendisini kaygılı, yüzde 30.4'ü değersiz, yüzde 11.2'si bunalımda, yüzde 5.7'si mutlu ve huzurlu tanımlarken, yüzde 2.8'i diğer seçeneğini işaretlemiştir" şeklinde konuştu.
Toplantı sonrası bir gazetecinin, 'Şubat'ta öğretmen ataması yapılmazsa Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le görüşecek misiniz' sorusuna, Koncuk, "Şubat'ta atama yapılacak, eylemlerimiz de bunun bir çalışması. Ömer Dinçer'le görüşmekle bu düzelmez. Başka sendikaların usülleri farklı olabilir, biz taleplerimizi her yerde ifade ederiz" cevabını verdi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Türk Eğitim-Sen'den 'Öğretmenler Günü' Anketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?