Türk-Polonya İş Forumu - Son Dakika
Güncel

Türk-Polonya İş Forumu

Türk-Polonya İş Forumu

Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski: "(Vize muafiyeti) Hiç şüphe yok ki Türkiye'nin beklentilerini desteklerken, Polonya'nın kendi beklentilerini de destekliyoruz" "Çünkü biz Polonya'daki turistlerin, iş adamlarının aynı şekilde vize kolaylığından faydalanmasını istiyoruz.

06.03.2014 20:45

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, Türkiye ile ülkesi arasında vize muafiyetine ilişkin Türkiye'nin beklentilerini desteklerken Polonya'nın kendi beklentilerini de desteklediklerini belirterek, "Çünkü biz Polonya'daki turistlerin, iş adamlarının aynı şekilde vize kolaylığından faydalanmasını istiyoruz. Böylesine bir kolaylık olmasını istiyoruz. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer yetkililerle görüştük" dedi.

Komorowski, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nca Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlenen Türk-Polonya İş Forumu'nda konuştu.

Türkiye ile Polonya arasında vize muafiyeti konusuna değinen Komorowski, "Hiç şüphe yok ki Türkiye'nin beklentilerini desteklerken Polonya'nın kendi beklentilerini de destekliyoruz. Çünkü biz Polonya'daki turistlerin, iş adamlarının aynı şekilde vize kolaylığından faydalanmasını istiyoruz. Böylesine bir kolaylık olmasını istiyoruz. Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer yetkililerle görüştük" ifadelerini kullandı.

Vize muafiyetinin karşılıklı müteşekkir olma veya şükran duymaktan ziyade ülkeler arası ticareti, ekonomik faaliyetleri geliştirmek açısından gerekli olduğunu vurgulayan Komorowski, vizelerin Hırvatistan-Polonya arasında kalkmasından sonra çok önemli ekonomik gelişmeler sağlandığını, Polonya'daki zenginlerin yaz aylarında tatil için Hırvatistan'a gitmeye başladığını anlattı.

Komorowski, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyesi olmasından sonra turist sayısının 500 binden 700 bine çıktığı bilgisini vererek, Türkiye ile ülkesi arasında imzalanacak bir vize muafiyet anlaşmasının Polonyalı turistleri  ve iş adamlarını Türkiye'ye daha fazla yönlendirebileceğini aktardı.

"Ekonomik ilişkiler çok önemli"

Ülkeler arası ilişkilerin 600. yılında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve iş adamlarıyla aynı ortamda olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Komorowski, 600 yıl boyunca ülkeler arasında güzel ilişkilerin ve olumlu ticaretin olduğunu bildirdi.

Komorowski, ülkeler arasında siyasi, askeri, kültürel alanlarda ilişkilerin en iyi düzeyde olmasının bile ilişkileri yeterli kılmayacağını kaydederek, bu ilişkilerin muhakkak ekonomik ilişkiler ve getirdiği faydalarla birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.

Ülkeler arasında bundan sonraki 600 yılda da güzel ve olumlu ilişkiler olması temennisinde bulunan Komorowski, "Daha yakın geleceğe bakarsak önümüzdeki yüzyılda ekonomik ilişkileri daha da geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

"Türkler iyi ki komünizm rejimi sorunuyla karşı karşıya kalmadılar"

Komorowski, bu yıl Polonya'nın bağımsızlığını tekrar kazanmasının 25. yılını kutladıklarını hatırlatarak, komünist sistemin çökmesinden sonra, o dönemde var olan işe yaramayan ekonomik sistemin devre dışı kaldığını ve yeni ekonomik sisteme geçtiklerini söyledi.

Son 25 yılda hem NATO hem de AB'ye üye olduklarını ve çok iyi işler başardıklarını ancak yaptıkları en önemli işin "Polonya'nın ekonomik sistemini yeniden kurmak" olduğunu dile getiren Komorowski, bu süreçte Polonya'daki zihniyeti de yeniden oluşturduklarını ifade etti.

"Neyse ki Türkler bizim gibi sorunlarla karşı karşıya kalmadılar" diyen Komorowski, kendilerinin yıllarca ekonomik gelişmelerini etkileyen yanlış bir doktrin altında yaşadıklarını, komünist sistemde hiçbir şeyin aslında hakiki olmadığını, maaşların, yapılan işlerin, planların, ekonomik başarıların hakiki olmadığını vurguladı.

Komorowski, bu yüzden 1989'dan sonraki başarılarından gurur duyduklarını kaydederek, bunları anlatmak, göstermek istediklerini, bu başarılarının gelecek yıllar açısından önemli olduğunu söyledi.

Konuk Cumhurbaşkanı Komorowski, 1989'dan sonra çok çok zor bir reform sürecinden geçtiklerini ancak bu sayede dünyada iş yapma açısından çok daha iyi noktaya geldiklerini, birçok alanda tutarlı bir şekilde iyileşme olduğunu ifade etti.

"Polonya'ya gelen yabancı yatırım arasında ciddi Türk yatırımı da var"

Polonya'ya gelen yabancı sermaye açısından ciddi gelişmeler sağlandığını aktaran Komorowski, 2012 yılının sonunda ülkelerine gelen yabancı yatırım miktarının 186 milyar avroya tekabül ettiğini aktardı.

Komorowski, bu miktar içerisinde ciddi anlamda Türk yatırımı olduğunu da belirterek, Avrupa'da yaşanan ekonomik krize değindi.

Polonya'nın bu krizi diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha kolay atlattığını, sürekli olarak ekonomik anlamda büyümeye devam ettiğini, bunun sebebinin "reformların etkin olması, vasıflı insan gücü" olduğunu dile getiren Komorowski, vasıflı insan gücünü eğitim sistemlerindeki başarı sayesinde kazandıklarını, Türkiye'nin de eğitim alanında önemli gelişmeler kaydettiğini bildiğini dile getirdi.

Komorowski, "Almanya Cumhurbaşkanı, Polonyalıların çalışma saati açısından en çok çalışan uluslardan olduğunu söylemişti. Bu çok önemli bir nokta. Biz Polonya'da Almanların çok çalışkan olduğunu düşünürüz. Bu gelecek açısından çok önemli" diye konuştu.

"Birlikte, 3. ülkelerde çok daha güçlü ve aktif olabiliriz"

Konuk Cumhurbaşkanı Komorowski, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hitaben, "Sayın Cumhurbaşkanı, siz ekonomimizin uzmanlaştığı, benzer olduğu belirli alanlar olduğundan da bahsettiniz. Siz bu alanları bizden çok daha iyi biliyorsunuz diye düşünüyorum. Her gün bu alanların nasıl daha etkin şekilde kullanılabileceğini düşünüyorsunuzdur, ekonomi için ne kadar etkin olabileceğini düşünüyorsunuzdur" ifadelerini kullandı.

Komorowski, Polonya sermayesinin gittikçe daha etkin olduğunu ve başka ülkelere yatırım yapabilir hale geldiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Biz, ülkemize Türk sermayesi de dahil yabancı sermaye çekmek istiyoruz. Ben, burada bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Birlikte, 3. ülkelerde çok daha güçlü ve aktif olabiliriz. Bunun örnekleri de var zaten. Bu forum vesilesiyle lütfen mümkün olduğu kadar daha çok temas kurunuz. Türkiye-Polonya arasında bir altyapı oluşsun, ülkeler arası kalkınmanın zemini daha da sağlamlaşsın. Bu şekilde ülkelerimiz ve ekonomilerimiz birbirleriyle ilişkilerini daha da geliştirebilsin. Kendi bölgelerimizde, Avrupa'da birlikte daha da aktif olabilelim. Bizim ülkelerimizin aslında gıptayla bakılan yönleri var. Bizim gerçekten pek çok yeteneğimiz var. Bizden daha kuvvetli ekonomileri olan ülkeler bile bize gıptayla bakıyorlar. Gelişme açısından pek çok hedeflerimiz var. Şunun da bilincindeyiz ki, çok çalışmalıyız."

Komorowski, Polonya ekonomisinin şu anda dünyanın 21. ekonomisi olduğunu belirterek, Türkiye'nin G-20'de başkanlığı devralacağını, bu fırsattan yararlanmak ve bu grubun içerisinde olmak istediklerini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk-Polonya İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement