Hava Harp Akademisi tarafından İstanbul'da düzenlenen ISAW 2014 Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu, 6 kıtadan 60 hava kuvvetinden gelen general, akademisyen ve üst düzey subayların katılımı ile başladı. Havacılık tarihinden kısa örnekler veren Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, İç Güvenlik Harekatı'nda 23 yılda 10 bin sorti uçulduğu ve bu uçuşların yüzde 54'ünün de sınır ötesi olduğunu, son iki yılda ise 6 bin hassas bomba atıldığını söyledi.
Askeri havacılık alanında geçen yüzyılda meydana gelen olayları inceleyerek, hava gücünün tarihsel sürecine ışık tutmayı hedefleyen toplantının açılış konuşmasını Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk yaptı. Türk havacılık tarihinin 1911'de Trablusgarp Savaşı'nda başladığına dikkat çeken Orgeneral Öztürk, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan İç Güvenlik ve Sınır Ötesi Operasyonları'ndan günümüze ulaşan Türk Hava Kuvvetleri tarihinden çarpıcı bilgiler verdi.
Geçmişten ders alamayanların geleceği analiz edemeyeceklerini söyleyen Orgeneral Öztürk, "İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Marshall Yardımları, Hava Kuvvetleri'ni geliştirdi. Batı ile bir bağ oluşturdu. Ancak, o döneme kadar gelişen Türk havacılık Sanayi, Marshall Yardımları'nın negatif etkilerini yıllar sonra görebilecekti" dedi. 1960'larda Kıbrıs'taki olaylar sonrasında Türk Hava Kuvvetleri'nin cumhuriyet döneminde ilk sınır ötesi operasyonu yaptığını belirten Orgeneral Öztürk, "Etkili hava-yer operasyonları ile 2 hücumbot, 14 destek gemisi ve 3 tank vuruldu. Bu operasyon Türklere dünyaya gücünü göstermesi açısından çok önemliydi" diye konuştu.
Alınan derslerle 1974'te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı gibi zor bir operasyonun başarıyla yapılabildiğine dikkat çeken Orgeneral Öztürk, şöyle devam etti:
"Ancak sonrasında ambargoyla birlikte uçaklarımızı uçuramaz duruma düştük. O zaman Türk Havacılık Sanayi'nin eksikliğini gördük. TAI, ASELSAN gibi şirketlerimiz 1974'ten sonra kuruldu. Bugün kendi tasarımlarını yapıyorlar, dünyaya özgün ürünlerini satabiliyorlar."
NATO OPERASYONLARIYLA KABİLİYETİMİZİ DÜNYAYA GÖSTERDİK
Orgeneral Akın Öztürk, 1993 Bosna, Kosova ve 2002'de Afganistan'daki operasyonlara katıldıklarını belirterek "Afganistan'da Kabul Havalimanı'nı 2 ayda mayından temizledik ve bombalarla delik deşik olmuş pisti inşa ettik. Türkiye'nin komutasındayken Afganistan'a barış geldi. Bir saldırı olmadı" diye konuştu.
İç Güvenlik ve Sınırötesi Operasyonlar hakkında ilk defa kamuoyuna toplam sorti miktarını açıklayan Orgeneral Öztürk, şöyle dedi:
"22 YILDA YÜZDE 54'Ü YURT DIŞI 10 BİN SORTİ"
"30 yıldır sivil insanımızı vuran terörle uğraşıyoruz. Burada havacılık olarak operasyonun ağırlığı helikopterler üzerinde. Ancak 1991-2013 arasında Hava Kuvvetleri olarak 10 bin sorti uçuş gerçekleştirdik. Bu sayı, NATO'nun yaptığı tüm Balkan operasyonuna eşit büyük bir rakam. Yaptığımız 10 bin sortinin yüzde 54'ü sınır ötesi. Gece atışları başarıyla gerçekleştirildi. Ağustos 2011-Şubat 2013 arasında 6 bin akıllı mühimmat teröre karşı kullanıldı. Bölücü örgüt, yüzde 35 kayıp yaşadı. Etkili vuruş, onları arazi üzerindeki çadırlarından barakalarından yer altına inmelerini zorunlu hale getirdi. İşte bu Türk Hava Kuvvetleri'nin gücüdür."
Türkiye'nin etrafında 150 millik bir daire çizdiğinizde bir tarafın Kosova, diğer tarafın Kırım, öbür tarafın ise Suriye ve Irak'a uzandığına dikkat çeken Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, "Biz geçmişimizden ders alarak geleceğe bakıyoruz. Bu toplantı işte geçmişi görebilmek için çok önemli" diyerek konuşmasını tamamladı.
NATO RUSYA'YA KARŞI NE YAPACAK?
Toplantının soru-cevap bölümünde Amerikan Hava Kuvvetleri'nden emekli Albay ve aynı zamanda dünyanın önde gelen havacılık stratejistlerinden John Warden Ukrayna-Kırım kriziyle ilgili soruları cevapladı. Warden, Rusya ile bölgede artan tansiyona işaret ederek "Kritik müdahalenin herkes için bir boyutu vardır. Rusya açısından askeri yüzleşme zor bir durum oluşacağına inanıyorum" dedi.
Suriye konusunda ise geçmişte ABD tarafından yapılması düşünülen hava operasyonu hakkında bir soruya ise "O zaman hava operasyonu yapılsaydı durum değişebilirdi. Ancak ya sonrası? Bunun etkisi geçince ne olacak? Kısa vadede etkili olabilecek ancak uzun vadede sonuçları etkisiz olabilir" diye konuştu.
TEK TÜRK SİVİL KONUŞMACI
Sempozyumdaki tek Türk sivil konuşmacı ise Prof. Dr. Banu Onaral oldu. Drexel Üniversitesinde Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi'nin kurucu başkanı ve kürsü profesörü olan Onaral, 'İsan sistemlerinin hem sağlık hem de havacılık üzerine etkileri' alanında uzman isim olarak kabul ediliyor. Geleceğin savaşlarının insansız sistemler üzerine odaklanacağına dikkat çeken Prof.Dr. Banu Onaral, "Ne kadar robotlar, insansız araçlar olsa da aslında insan faktörü gelecekte daha da öne çıkacak. Bunun için geçmişi çok iyi okumamız gerekiyor" dedi.
TÖ(İD) - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Türk Savaş Uçaklarından 23 Yılda Yüzde 54'ü Yurt Dışında 10 Bin Sorti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?