2010 yılından bu yana CDP Türkiye'ye (Karbon Saydamlık Projesi) yanıt veren tek telekomünikasyon şirketi olan Türk Telekom sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları ile öncülüğünü bu yıl da devam ettirdi. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından düzenlenen "CDP Türkiye 2013 İklim Değişikliği Raporlaması"nda Türk Telekom "Karbon Saydamlık Lideri" oldu.
Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, dijital yaşam dönüşümü odaklı çalışmalarını sürdürürken doğayı korumak ve daha yaşanabilir bir dünya hedefine katkıda bulunmak amacıyla yaptığı çalışmalarla da sektörüne öncülük ediyor. Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Türkiye için telekomünikasyon sektöründe raporlama yapan ilk ve tek şirket olan Türk Telekom, çevre koruma ve sürdürülebilirlik alanında birçok başlık altında çalışmalar gerçekleştiriyor.
CDP Türkiye'ye yapılan raporlama verilerine göre Türk Telekom, 2012 yılı içinde gerçekleştirdiği yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri sayesinde yaklaşık 56 bin tonluk karbon salımını engelledi. Bu rakam, yaklaşık 2.100 hektarlık karaçam ormanının ya da yaklaşık 4.5 milyon ağacın bir yılda tuttuğu ortalama karbondioksit miktarına eşdeğer.
Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği odaklı projelere önem veren Türk Telekom, bu çalışmaları ile toplamda yaklaşık 18.5 milyon TL tutarında tasarruf sağladı. CDP Türkiye 2012 Raporu sonuçlarına göre Türk Telekom, sürdürdüğü projelerle toplamda 85 milyon lirayı aşkın tasarruf sağladı.
Türk Telekom CDP 2012 Raporu'ndan veriler
İş süreçlerini sürdürülebilirlik önceliğiyle yapılandıran Türk Telekom, kendi çalışanlarının da emisyonlarını düşürme konusunda kararlı adımlar attı. Yazıcı çıkışlarında yaklaşık %25 oranında mürekkep tasarrufu sağlayan Ecofont yazılımını kendi sektöründe dünyada ilk defa kullanan Türk Telekom, böylece yıllık olarak yaklaşık 40.000 tonluk kağıt tasarrufu sağlıyor.
Teletoplantı (telepresence) uygulamalarının kurum içinde yaygınlaştırılması ile 2012 yılı içerisinde 60.000'den fazla kişi bu sistemi kullanarak seyahatlerden kaynaklı maliyetleri ve emisyonu engellemiş oldu.
Türk Telekom'un yurt genelindeki birçok bina ve tesisine kurduğu 1490 güneş paneli ünitesinden 2012 yılında 3.606.174 kWh elektrik üretimi gerçekleştirildi. Bu rakam yaklaşık 1.200 hanenin bir yıllık elektrik tüketimine denk.
Türk Telekom bünyesinde 2012 yılında "Enerji Verimliliği ve Yeni Jenerasyon Enerji Departmanı" kuruldu. Enerji verimliliği projeleri ile yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesinden sorumlu olan departman, kurumun enerji tüketimini sürekli olarak takip ediyor. Bu departman aynı zamanda aynı zamanda özellikle veri merkezleri gibi enerji ile ilgili birimlerle yakın halde çalışarak yeni projeler üretilmesini sağlıyor.
Türk Telekom'un bünyesindeki en büyük enerji tüketim noktaları olan veri merkezlerine yönelik başlattığı "Veri Merkezleri Dönüşümü" projesi 2012 yılında 54.9 milyon kWh elektrik tasarrufu sağladı. Ayrıca 2012 yılında veri merkezlerinde bulunan eski tip klimaların 175 adet "free-cooling" ünitesi ile değiştirilmesi sayesinde de yıllık 14 milyon kWh enerji tasarrufu hedefleniyor.
Türk Telekom ayrıca 13 üniversitede akademisyen ve öğrencilerle "Enerji Verimli İletişim" konularında 55 proje üzerinde çalışıyor ve AR-GE projeleri geliştiriyor.
Türk Telekom 2010 yılından bugüne "Yeni Nesil Şebekeler Projesi" sayesinde enerji ve bakım giderlerinden büyük bir tasarruf ederek, 156 milyon kWh elektrik tasarrufu sağladı.
Türk Telekom, sunduğu ürün ve hizmetlerle müşterilerinin çevreye olumsuz etkilerini azaltmalarına yardımcı oluyor. Türk Telekom'un bulut bilişimin avantajlarını müşterilerine sunduğu BuluTT ürün ailesi standart veri merkezi hizmetinin yanı sıra Türk Telekom müşterilerinin enerji maliyetlerini ve çevresel etkilerini azaltmalarına yardımcı oluyor.
Türk Telekom, 2013 yılında da sürdürülebilir çevreci uygulamalarına yenilerini ekleyerek devam ediyor. Türk Telekom E-fatura uygulamasında telekomünikasyon sektöründe e-fatura özel entegratörü olan ilk Türk şirketi oldu. Türk Telekom bu sayede güçlü altyapısıyla kurumların elektronik ortamda fatura alıp göndermelerini sağlarken büyük oranda kağıt tasarrufu ile çevreye katkıda bulunacak.
Türk Telekom 2013 yılı içinde araç filosuna 2013 model 5 adet elektrikli otomobil ekledi. Akaryakıtla çalışan araçların egzoz gazı emisyonlarının çevreye verdiği zararı ve küresel ısınmaya etkisini dikkate alan Türk Telekom, filosundaki elektrikli araç sayısını daha da artırmayı hedefliyor. Türkiye'nin en büyük araç filolarından birine sahip olan Türk Telekom, mevcut araçları yeni nesil araçlarla değiştirip, filodaki araçlarında GPS uygulamasına geçerek önemli bir tasarruf sağladı.
CDP çevre koruma konusunda farkındalığı yükseltmeyi hedefliyor
Tüm dünyada yaklaşık 60 ülkeden 5000 civarında kuruluş sera gazı emisyonlarını, su kaynaklarının yönetimini ve iklim değişikliği stratejilerini Karbon Saydamlık Projesi aracılığıyla ölçüyor ve açıklıyor.
2000 yılında, şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almalarını sağlayacak bilgileri toplamak ve paylaşmak amacıyla başlatılan CDP ile şirketlerin sera gazı salımları, iklim değişikliği stratejileri ve sürdürülebilir su kullanımı ile ilgili verileri kamuoyuna ve yatırımcılara açıklanıyor. Bu sayede şirketler, şehir yönetimleri ve hükümetler karbon emisyonlarını azaltma hedefleri koyarak performans iyileştirmesi yapabiliyorlar.
İklim değişikliği ile sektörel mücadele konularında pek çok uluslararası network'e de üye olan Türk Telekom İklim Platformu, GeSI ve Eurogia ağlarında da yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Türk Telekom Liderliğini Pekiştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?