Türkiye'de Satın Alma ve Birleşmelerde Bursa'nın Payı Az - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Satın Alma ve Birleşmelerde Bursa'nın Payı Az

Türkiye\'de Satın Alma ve Birleşmelerde Bursa\'nın Payı Az

Hizmet verdiği endüstrilerde yaşadığı tecrübelerini paylaşmak amacıyla yola çıkan Deloitte Türkiye, sohbet toplantılarına Bursa'dan başladı

25.11.2012 11:19

Türkiye'de profesyonel hizmetler alanında 26'ncı hizmet yılını dolduran Deloitte Türkiye, faaliyet gösterdiği alanlardaki ve endüstrilerdeki tecrübesini paylaşmak üzere yeni bir toplantı serisine başladı.

İlki Bursa'da gerçekleştirilen 'Deloitte Sohbetleri'nde, birleşme ve satın alma süreçleri, artan rekabet ortamında doğru isimlerin bir araya getirilmesi ve iş fırsatlarının yaratılması gibi konular öne çıktı.

Bursa Hakimiyet gazetesi yazarı Cüneyt Başaran'ın moderatörlüğünde yapılan toplantıda panelistler kendi başarı hikayelerinden yola çıkarak, tecrübe paylaşımında bulundu.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, "Bursa demografik özellikleri ve ekonomik aktiviteye katkısı ile sosyoekonomik açıdan Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden biri. Bursa'da alanında güçlü ve lider şirketler ile büyüyen sektörlerde faaliyet gösteren firmalar mevcut. Türkiye'deki birleşme ve satın alma ortamında yaşanan hareketten Bursa'daki şirketlerin olması gerekenden daha az pay aldığını gözlemliyoruz. Bunun önümüzdeki dönemde artacağını, ilk 500'e daha fazla Bursa şirketi gireceğini ve marka yaratma hususunda gelişmeler olacağını tahmin ediyorum. Ancak bunun için Bursalı iş adamlarımızın da üzerlerine düşen bazı şeyler olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise Türkiye'de patronların girişim sermayesini çok fazla bilmediğini ve çok fazla kullanmadıklarını belirtti. Turan, "Girişim sermayesine yatırım yapan şirketlerin %40'ı inşaat firmaları, yatırım yapan şirketlerin %60'ı ise İstanbul'da bulunuyor. Biz şirketimizi büyütmek için ya stratejik ortaklık yapacaktık ya da girişim sermayesiyle iş birliği yapıp bir hisse satışı gerçekleştirecektik. Benim amacım sonrasında hisselerimi geri almaktı. Girişim sermayesinin sayesinde hem kurumsal anlamda hem de finansal anlamda şirkete katkı sağladığını düşünüyorum." dedi.

İş Girişim Sermayesi Kıdemli Direktörü Yavuz Emre İyibilir Deloitte Sohbetleri'nde yaptığı konuşmasında dünyada "Türkiye'de 163 girişim sermayesi yatırımı var. Bu yatırımların sadece 28 tanesi çıkış yaptı, 9'unu biz gerçekleştirdik. Bu çıkışların çoğu stratejik ortak ve çoğu sektörden ortaklar ile yapıldı." Girişim sermayesinin dünyada pek gelişmemiş olduğunu ifade eden İyibilir sözlerine şöyle devam etti "Dünyada yapılan en büyük girişim sermayesi işlemi 45 milyar dolarken, Türkiye'de en büyük girişim sermayesi işlemi 3 milyar dolar olarak gerçekleşti." dedi.

Samet Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Senemoğlu ise girişim sermayesiyle yapılan ortaklığı evliliğe benzeterek en kritik başarı faktörünün iyi seçilmiş bir ortakla beraber huzurun olduğunu ifade etti. Senemoğlu sözlerine şöyle devam etti; "Ortaklık öncesi süreçte şirketin finansal göstergelerinin yanında operasyonel açılardan detaylı bir analizi de yapılmalıdır. Bu çalışma ortaklık sonrasında şirketin potansiyel değerinin daha hızlı ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu da hem satıcı hem alıcı için şirketin daha değerli bir hale gelmesi ve çıkışta kazan-kazan durumu yaratılması demektir."

Deloitte Sohbetleri, Bursa'nın ardından İzmir'de Birleşme ve Satınalmalar, İstanbul'da Kurumsal Risk Yönetimi, İstanbul ve Ankara'da Dönem Sonu İşlemleri konuları ile devam edecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye'de Satın Alma ve Birleşmelerde Bursa'nın Payı Az - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement