Lübnan'da yaşanan siyasi çalkantılara şahitlik eden başkent Beyrut'un ortasındaki Riyad es-Sulh Meydanı, adını Lübnan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra göreve gelen ilk başbakanı Riyad es-Sulh'un alandaki heykelinden alıyor.
Riyad es-Sulh Meydanı tarih sahnesine, eski Başbakan Refik el-Hariri'nin uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesi ile çıktı. Hariri suikastının ardından başta Hizbullah olmak üzere parlamentoda Suriye yanlısı politika izleyen partilerin onbinlerce destekçisi, Suriye'ye teşekkürlerini iletmek üzere 8 Mart 2005'te meydanda toplandı. Bu destek gösterisi, Hariri suikastından Suriye'yi sorumlu tutan, bu nedenle Lübnan'daki Şam yönetimine ait askeri desteğin geri çekilmesini isteyen bazı siyasi grupların gölgesinde düzenlendi.
Nasrallah'ın meydana seslenişi
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Riyad es-Sulh Meydanı'na bakan bir binanın balkonundan meydanda toplanan on binlerce kişiye yönelik sürpriz konuşmasında şunları söylemişti:
"Beyrut'u yerle bir eden Ariel Şaron, onu koruyan ise Hafız Esed'dir."
14 Mart Hareketi'nden cevabi gösteri
Suriye'nin Lübnan'a destek olduğu görüşüne muhalif olan ve Lübnan'ın çoğunluğunu oluşturan kesim ise 14 Mart'ta Riyad es-Sulh Meydanı'nın yakınındaki Şehitler Meydanı'nda cevabi bir gösteri düzenledi. Katılımcıların sayısının 1 milyonu aşması nedeniyle gösteri, Riyad es-Sulh Meydanı'ndan daha geniş olan Şehitler Meydanı'nda yapıldı. Göstericiler, Hariri suikastında parmağı olanların ortaya çıkarılmasını ve Lübnan'daki Suriye ordusunun ülkelerini terk etmesini istedi.
14 Mart'ta meydanlara dökülen kesimin iki talebinden biri gerçekleşti ve BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'la ilgili olarak 2004 yılında kabul ettiği 1559 sayılı karar gereği 30 yıldır Lübnan'da bulunan Suriye ordusuna ait son asker de 26 Nisan 2005'te ülkeden ayrıldı. İkinci talep ise günümüze kadar hala açıklığa kavuşamadı.
Şehitler Meydanı'nda yapılan gösteri, günümüzde Lübnan parlamentosunda en çok temsilciye sahip olan ve bünyesinde pek çok partiyi barındıran 14 Mart Hareketi'nin ismi için ilham kaynağı oldu. 14 Mart Haraketi'nin bel kemiği sayılan Müstakbel Hareketi Genel Başkanı Fuad Sinyora, cumhurbaşkanı Emil Lahud'un görevlendirmesiyle 19 Temmuz 2006'da hükümeti kurdu.
Takvimler 1 Ekim 2006'yı gösterince Riyad es-Sulh Meydanı, Hizbullah yanlısı 8 Mart hareketinin yaklaşık 1 buçuk yıl sürecek çadırlı protestosuna sahne oldu. 8 Mart Hareketi ve destekçileri, Sinyora hükümetini istifaya çağırırken, olayın siyasallaşmasından korktuğu için Hariri suikastının uluslararası mahkemeye sevkini reddediyordu.
Riyad es-Sulh Meydanı'na kurulan çadırlar, Katar'ın başkenti Doha'da pek çok Lübnanlı siyasi grupla imzalanan anlaşmanın ardından 21 Mayıs 2008'de söküldü. Bu süreçte Mişel Süleyman cumhurbaşkanlığı ve Saad Hariri de başbakanlık görevine geldi.
Riyad es-Sulh Meydanı, 2008 - 2011'de bazı günler hükümet aleyhine protesto gösterilerine ev sahipliği yaparken, bazı günler de kadın, çocuk haklarının yanı sıra ülkedeki sosyal ve ekonomik şartlardan kaynaklanan şikayetlerin yükseldiği alan oldu.
-Lübnan İç Güvenlik Servis Şefi Hasan suikastı
Lübnan İç Güvenlik Servis Şefi General Visam el-Hasan'ın Ekim 2012'de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Riyad es-Sulh Meydanı, 14 Mart Hareketi'nin destekçileri tarafından düzenlenen gösterilere ev sahipliği yaptı.
Hasan'ın suikastından Başbakan Necib Mikati'yi sorumlu tutan göstericiler, Riyad es-Sulh'un heykelinin çevresine kurulan çadırların, Mikati istifa edene kadar sökülmeyeceği şeklinde beyanat verdi. Mikati'nin Şubat 2013'de istifasını sunmasıyla, meydandaki çadırlı protesto sona erdi.
Öte yandan parlamento binası ve Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) ofisinin Riyad es-Sulh Meydanı yakınlarında bulunması nedeniyle meydana çıkan yollar herhangi bir uyarı yapılmadan trafiğe kapatılabiliyor.
Riyad es-Sulh Meydanı, domatesle kırmızıya boyandı
Meydandaki en son ve dikkati çeken gösterilerden biri de sivil toplum kuruluşlarının Lübnan temsilciler meclisinin görev süresini uzatma kararını protesto etmesiydi. Göstericiler, parlamento binasına gitmek üzere meydandan geçen milletvekillerinin arabalarını domates yağmuruna tutmuş ve meydan kırmızıya boyanmıştı.
Riyad es-Sulh Meydanı, bu gösterinin ardından milletvekillerinin domates saldırısına maruz kalmasını önlemek için askeri karargaha dönmüştü. - Beyrut
Son Dakika › Güncel › 'Türkiye'deki En Büyük Tehlike Baklava' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?