Türkiye'deki Suriyelilerden 75 Bini Ülkesine Döndü (1) - Son Dakika
Güncel

Türkiye'deki Suriyelilerden 75 Bini Ülkesine Döndü (1)

MUHAMMED BOZTEPE / SERTAÇ BULUR - İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Vekili Abdullah Ayaz, Fırat Kalkanı Harekatı'nın bitmesinin ardından Türkiye'deki Suriyelilerden 75 bininin harekatın yapıldığı bölgelere döndüğünü söyledi.

21.12.2017 13:58

MUHAMMED BOZTEPE/ SERTAÇ BULUR - İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdür Vekili Abdullah Ayaz, Fırat Kalkanı Harekatı'nın bitmesinin ardından Türkiye'deki Suriyelilerden 75 bininin harekatın yapıldığı bölgelere döndüğünü söyledi.

Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 191 ülkeden yabancının ikamet ve çalışma izniyle Türkiye'de kaldığını söyledi.

Yaklaşık 6 yıl önce Suriye'de başlayan iç karışıklıklardan sonra o bölgedeki insanların Türkiye'ye sığınmaya başladığını hatırlatan Ayaz, Türklerin, din, kültür, örf ve insanlığa yakışır bir şekilde Suriyelilere kucak açtığını dile getirdi.

Türkiye'de 3,4 milyon Suriyelinin yaşadığını aktaran Ayaz, bunlardan yaklaşık yüzde 7'sinin yani 228 bin Suriyelinin geçici barınma merkezlerinde olduğunu anlattı.

Ayaz, Suriyelilerin Türkiye'ye giriş yapmasından itibaren kayıtları, kimlik belgelerinin çıkartılması, güvenlik soruşturmalarının tamamlanması ve ülke içerisindeki her türlü iş ile işlemlerin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve il müdürlüklerince gerçekleştirildiğine işaret etti.

Suriyelilerin toplumda uyum içerisinde yaşamaları ve barınmaları ile Suriye'ye dönüşleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Abdullah Ayaz, şunları kaydetti:

"Fırat Kalkanı Harekatı'nın bitmesinin ardından Türkiye'deki 75 bin Suriyeli Fırat Kalkanı Harekatı'nın yapıldığı bölgelere dönüş yaptı. Cerablus'a 55 bin, 20 bin kişi de Azez, Er Rai ve El Bab'a geri döndü. İdlib'deki iyileşmelerden sonra da Suriyeli misafirlerimizin oraya dönüşleri hızlanmış durumda. Onların dönüşlerini kolaylaştırmak adına çalışmalara hız vermiş bulunmaktayız. Önümüzdeki dönemde Suriye'deki iyileşmelere bağlı olarak daha yoğun bir dönüş olacağına inanmaktayız. Fırat Kalkanı bölgesi de örnek olduğu gibi eğer Suriye'nin içerisinde güvenlik sağlanırsa, Suriyelilerin ülkelerine dönmek istedikleri yönünde bir iradeleri olduklarını gördük."

"Kimlikten önce güvenlik soruşturması yapılıyor"

Suriyelilerin Türkiye'deki asayiş olaylarına karıştıkları ve çok fazla suç işlediklerine dair bir algı olduğunu, Genel Müdürlük olarak bu algıdan rahatsızlık duyduklarını ifade eden Ayaz, "Rakamlar da bu algının yanlış olduğunu söylüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Suriyelilerin Türkiye genelindeki asayiş olayları içerisindeki oranı yüzde 1,5 düzeyinde. Bu suçların önemli bir kısmı Suriyelilerin kendi aralarında, kendi toplumları içerisinde gerçekleşmiş ancak maalesef çok fazla suç işlediklerine dair yanlış bir algı var." diye konuştu.

Ayaz, Suriyelilerin kimlik almadan önce güvenlik soruşturmalarının yapıldığını, soruşturmadan geçenlere kimliklerinin verildiğini vurguladı.

"Sosyal medyada köpürtülen nefret kampanyaları"

Türkiye'nin tarih boyunca çok yoğun göç aldığına dikkati çeken Ayaz, şöyle devam etti:

"1700'lü yıllardan itibaren gerçekleşen göç hareketlerine bakıldığında, şu anki Anadolu nüfusunun çok önemli bir kısmı belki yüzde 50'ye yakını göçmen kökenli. Aslında mevcut yaşayan nüfusumuzun kökenleri de ülkemize Balkanlar'dan, Kırım'dan, Orta Asya'dan özellikle Kafkas Bölgesi'nden, bir kısmı da Arap coğrafyasındaki toprak kayıplarının akabinde geldi. Sürekli olarak bir hareketlilik var. Bu tarihsel bir gerçeklik. Göçmenlere toplumumuzun, dinimizin ve kültürümüzün gereği büyük bir hoşgörüyle ev sahipliği yaptık. Ama maalesef zaman zaman sosyal medyada köpürtülen bir kin ve nefret kampanyalarına şahit oluyoruz. Bu çok yanlış. Ülkemiz, Suriye konusunda en doğru olanı yaptı. Bizim o savaştan, bombalardan ve vahşetten kaçan insanlara kapımızı kapamamız söz konusu olamazdı. Biz gerçekten üzerimize düşeni yaptık."

"Suriyeliler çalışıyor, üretiyor"

Ayaz, dünya genelinde göçmenlerle ilgili yapılan araştırmalarda, göçmenlerin, bulundukları ülke ekonomisine hiçbir zamanda negatif etki vermediği sonucunun ortaya çıktığını vurguladı.

Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 93'ünden fazlasının şehirlerde yaşadığını ve ekonomik faaliyete katkı sağladığını dile getiren Ayaz, şöyle konuştu:

"Devletimizin Suriyelilere doğrudan maddi yardımı yok. Suriyeliler genellikle çalışıyor, üretiyor ve ülke ekonomisine katkı sunuyor. İş gücü ihtiyacı olan alanlarda gerçekten çok önemli bir açığı kapattılar. Suriyeliler özellikle tekstilde, ayakkabıcılıkta ve tarımda iş gücü sağlıyor. Göç İdaresi Genel Müdürü olarak Suriyelilerin ülke için bir risk oluşturduğu veya özellikle ekonomide negatif bir etkiye sahip oldukları kanaatine sahip değilim. Biz Suriyelileri konuşuyoruz ama ülkemizde sadece Suriyeliler yaşamıyor. 191 ülkeden ikamet izni sahibi insanlar var. Göç ülkeler için büyük fırsatları da getiriyor. Suriyelilerin yanlarında Türkiye'ye ciddi miktarda para getirdikleri kesin."

"Suriyeli çocukların okula gitmesini önemsiyoruz"

Ayaz, Suriyeli çocukların yaklaşık 1 milyonunun eğitim çağında olduğunu söyledi.

Suriyeli çocukların okula gitmesi için Milli Eğitim Bakanlığının büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Abdullah Ayaz, şöyle konuştu:

"Suriyeli çocukların eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın çalışma içerisindeyiz. Çocukların okula gitmesini biz de çok önemsiyoruz. Herhangi bir kayıp nesil oluşturulmaması için de yoğun bir çaba sarf etmekteyiz. Bu çocuklar Suriye'ye de dönseler, burada da kalacak olsalar eğitim almak zorundalar."

Türkiye\'deki Suriyelilerden 75 Bini Ülkesine Döndü (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'deki Suriyelilerden 75 Bini Ülkesine Döndü (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement